:: LEX :: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ
 
08.04.2017 19:16
Автор: Казмірук Дмитро Миколайович, ДПСУ, ННІІБ НА СБУ
[Секція 11. Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право]

Військова частина – це основна військова одиниця постійної організації в збройних силах, що організаційно може входить до складу більшої військової частини або з'єднання.

Під поняттям «частина» найчастіше маються на увазі полк або бригада. Зовнішніми ознаками частини є: наявність власного діловодства, військового господарства, поточного рахунку в органах казначейства, поштової і телеграфної адреси, власної гербової печатки, таємного та нетаємного діловодства, права командира віддавати письмові накази, відкритого (25 повітряно-десантна бригада) і закритого (в/ч А 1126) загальновійськового номерів.

Оскільки військова частина є специфічним формуванням, то захист інформації у військовій частині відбувається за загальноприйнятими для усіх Законами України та іншими нормативно-правовими актами і вузько специфічними спеціальними, прийнятими вищим керівництвом Збройних Сил України або безпосередньо для Збройних Сил України чи інших військових формувань. Це пов’язано з діяльністю збройних формувань, покладеними функціями та особливостями проходження військової служби в них. Особи, які проходять військову службу, у силу певних професійних особливостей, мають доступ до державної таємниці, тобто до інформації, яка є цілком таємною, таємною чи використовується для службового користування. Державна таємниця – це вид таємної інформації, що охоплює відомості у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці України . Дана градація інформації надає військовослужбовцям певні пільги та створює ряд обмежень. Пільги полягають в матеріальному заохоченні, тобто чим вищий доступ до роботи з таємними документами має особа, тим більший відсоток вона отримує до грошового забезпечення. Проте наявні і певні обмеження:

перш за все,за порушення режиму секретності, навмисне чи навіть не навмисне, особа несе мінімум адміністративну відповідальність, а в більш серйозних випадках на людину чекає кримінальне покарання;

по друге, особа обмежена в вільному пересуванні, що є конституційно закріпленим, та у разі, наприклад, бажання відпочити за кордоном зобов’язана попередньо узгодити свої плани та отримати згоду від керівництва.

Як і у будь-якій системі, в захисті інформації у військових частинах існує ряд проблем, які ми і розглянемо нижче.

Застаріле обладнання є одним із найбільших проблем середньостатистичних військових частин. У зв’язку з обмеженим фінансуванням та необхідністю обміну інформацією між різними видами та родами військових частин, інформація передається, зберігається та розповсюджується на застарілих носіях. В деяких частинах застосовуються ще морально та технічно застарілі дискети. Хоча в більшості частин уже використовують зовнішні накопичувачі USB, які реєструються та використовуються лише на зареєстрованих ЕОМ. 

Відсутня ефективна та швидка система обміну даними між частинами, командуваннями та вищими штабами. Документи з грифом секретності передаються спеціальним поштовим зв’язком, кодограмами через застарілі машинки радянських часів або через спеціальну захищену Інтернет мережу, яка проте, обладнана не скрізь та не є досить швидкою. 

Слабка навченість кадрів, органів захисту інформації та недостатня обізнаність інших осіб, що мають доступ до інформації, що містить таємні дані. Інколи, значні прогалини в дотриманні режиму секретності здатні виявити лише комплексні перевірки, а ефективно провести заняття для навчання методам роботи та способам ефективного збереження інформації – спеціально навчені особи. 

Загалом, проблеми, що виникають у зв’язку з необхідністю забезпечення ефективного захисту інформації у військовій сфері, вирішити можливо. Проте це потребує часу, уваги з боку керівництва та фінансового забезпечення. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАХИСТ БАНКІВСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД
13.04.2017 17:50
ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАКРІПЛЕННЯ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ
08.04.2017 19:15




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше