:: LEX :: ПРАВОВІДНОСИНИ ФІНАНСОВОГО ТА ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА В СИСТЕМІ ЮРИДИЧНИХ ДИСЦИПЛІН
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРАВОВІДНОСИНИ ФІНАНСОВОГО ТА ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА В СИСТЕМІ ЮРИДИЧНИХ ДИСЦИПЛІН
 
06.06.2017 13:10
Автор: Гордєєва Ольга Іллівна, Харківський автомобільно-дорожній технікум
[Секція 8. Фінансове право. Банківське право]

Як відомо, фінансове правот — це сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини, пов'язані з діяльністю держави по формуванню й виконанню державного бюджету, з грошовим обігом, банківськими операціями, кредитами, позиками, податками. Суб'єктами цих відносин, окрім органів держави, виступають всі юридичні та фізичні особи.

Фінансове право тісно пов'язане з цивільним правом. Адже фінансові відносини є майновими відносинами, оскільки їх безпосереднім об'єктом є централізовані та децентралізовані фонди коштів. Цивільне право також регулює майнові відносини, проте між юридично рівними суб'єктами за допомогою диспозитивного методу правового регулювання. Незважаючи на різний метод і предмет правого регулювання вказаних галузей, є такі сфери фінансової діяльності, які впорядковуються одночасно як нормами фінансового, так і нормами цивільного права (наприклад, кредитні відносини, відносини у сфері страхування, грошового обігу, розрахунків тощо). 

Якщо нормою права прямо або опосередковано встановлюються суб’єктивні права і юридичні обов’язки одного суб’єкта (суб’єктів) і кореспондуючі їм суб’єктивні права і юридичні обов’язки іншого суб’єкта (суб’єктів) цих суспільних відносин, значить ця норма права таке відношення регулює.

Наприклад, норми фінансового права здійснюють визначальний вплив на цивільні відносини між комерційними банками та позичальниками. Враховуючи те, що комерційний банк у процесі діяльності використовує грошові фонди, які мають публічне значення (кредитні ресурси), і одночасно знаходиться у фінансово-правових (з Національним банком) та цивільно-правових (з  позичальниками) відносинах, правотворчий орган покладає на комерційні банки фінансово-правові обов’язки, які приписують їм діяти певним чином в процесі проведення кредитних операцій. Комерційний банк під час укладення та виконання кредитного договору не може не виконувати свої фінансово-правові обов’язки (обов’язки щодо дотримання економічних нормативів, щодо формування резерву під кредитні ризики, дотримання прямих кредитних обмежень тощо), які значною мірою зумовлюють як матеріальний, так і юридичний зміст його цивільно-правових відносин із позичальником. 

Аналогічним чином норми фінансового права, що встановлюють порядок та умови використання бюджетних коштів впливають на відносини щодо витрачання цих коштів розпорядниками. Наприклад, договір підряду на ремонт приміщення, що укладений бюджетною установою, не втрачає цивільно-правової природи, але сама можливість укладення такого договору залежить від реалізації фінансово-правових відносин щодо затвердження відповідної статті витрат у кошторисі бюджетної установи.

Будь який договір юридичної або фізичної особи з фінансовою установою є правочином, тому при викладанні студентам дисципліни «Фінансове право» на відділенні «Правознавство» акцентується увага на те що, при формулюванні в ч.  1 ст.  203 Цивільного кодексу України загальних вимог, додержання яких є необхідним для чинності правочину, законодавець виходив з того, що згідно з ч. 1 ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Тому, юридичний зміст правочину, тобто цивільні права та обов’язки, можуть регулюватися та повинні не суперечити саме цивільному, а не фінансовому або іншому галузевому законодавству.

Саме цивільне право регулює відносини, реалізація яких передбачає досягнення певних господарських результатів. Після одержання таких результатів починає діяти фінансове право, що визначає розміри й порядок сплати відповідних платежів, санкції за ухиляння від сплати податків, зборів тощо. Таким чином, фінансове право підключається до відносин, що регулюються цивільним правом. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше