:: LEX :: РОЛЬ ГААЗЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ З МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА В УНІФІКАЦІЇ ПРАВОВИХ НОРМ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЛЬ ГААЗЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ З МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА В УНІФІКАЦІЇ ПРАВОВИХ НОРМ
 
21.09.2017 01:09
Автор: Сомко Вікторія Анатоліївна, Вищий навчальний заклад «Університет економіки та права «КРОК»
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

Серед органів, що здійснюють уніфікацію норм міжнародного приватного права провідна роль належить міжнародним організаціям – Гаазькій конференції з міжнародного приватного права, Міжнародному інституту уніфікації приватного права (УНІДРУА), Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО), Міжнародній морській організації (ІМО), Міжнародній організації праці (МОП), Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) та іншим. При цьому Гаазька конференція з міжнародного приватного права займає домінуючу позиції серед всіх інших міжнародних організацій, що здійснюють уніфікацію норм міжнародного приватного права. 

Гаазька конференція з міжнародного приватного права – одна з найдавніших міжнародних організацій (створена у 1893 р.), робота якої спрямована на уніфікацію правових норм, в основному в галузі сімейних, спадкових, комерційних, транспортних правовідносин та міжнародного цивільного процесу [3, с.5]. Протягом тривалого часу виникнення та історичного розвитку Гаазька конференція з міжнародного приватного права перетворилася на по-справжньому потужну світову міжнародну міжурядову організацію. Основним функціональним призначенням Конференції є діяльність по «прогресивній уніфікації норм міжнародного приватного права» (ст. 1) [1], як це визначено в Статуті Організації. 

Незважаючи на те, що ідея загальної кодифікації колізійних норм нині майже нездійсненна, Конференція намагається досягти успіху у окремих питаннях, перш за все, шляхом уніфікації колізійних норм, хоча у окремих випадках вона використовує і матеріальні норми міжнародного приватного права з метою створення одноманітного міжнародного правила [2, с.31].

Гаазька конференція з міжнародного приватного права є постійно діючою організаційною формою співробітництва держав у різних сферах суспільної діяльності, тобто міжнародною міжурядовою організацією, заснованою на основі міжнародної угоди, тобто укладання багатостороннього міжнародного договору у відповідності з нормами міжнародного права. 

Головною місією Гаазької конференції є робота по прогресивній уніфікації норм міжнародного приватного права. Це вимагає знаходження міжнародно-погоджених підходів, стосовно питань судової юрисдикції, діючого законодавства та визнання й застосування судових рішень в різноманітних сферах. Виконуючи цю місію, Конференція за роки своєї діяльності стала центром юридичного і адміністративного співробітництва в галузі приватного права, особливо з питань захисту сім’ї і дітей та цивільного процесуального права. Шляхом узгодження правових систем і співробітництва, Гаазька конференція прагне побудувати атмосферу довіри в застосуванні приватного права в міжнародному контексті.

Основним методом досягнення поставлених цілей Конференції являється проведення широкомасштабних переговорів і розробка багатосторонніх конвенцій в різних сферах міжнародного приватного права: міжнародне співробітництво по судовим і адміністративним справам, колізійні норми стосовно контрактів, делікти, статус і захист неповнолітніх, сімейні відносини, заповіти, визнання правоздатності компаній, юрисдикція і виконання іноземних судових рішень тощо. Відзначимо, що приєднання України до розроблених Конференцією конвенцій, а також до договорів, прийнятих в рамках УНІДРУА і ЮНСІТРАЛ, сприяло ліквідуванню бар’єрів в міжнародній торгівлі і дозволило українським бізнесменам почувати себе при укладенні угод з іноземцями на рівних. Також приєднання до конвенцій Гаазької конференції значно полегшило вітчизняним підприємцям судові розгляди з іноземцями. 

Ми підтримуємо позицію В.В. Попко, який наголошує, що виходячи з ролі Гаазької конференції в сфері уніфікації приватного права, Україна повинна не тільки усвідомити значення цієї організації, але й активно в ній співпрацювати заради своїх інтересів. З огляду на це, членство України у Гаазькій конференції є важливим елементом інтеграції до європейського та світового правового простору [3, с.5]. Україна набула членство в Гаазькій конференції з міжнародного приватного права 3 грудня 2003 року, а з 2002 року значилась спостерігачем при цій міжнародній організації. Членство України у Гаазькій конференції відкрило широкі можливості для врегулювання на багатосторонньому рівні колізійних питань у сфері цивільного права, участі в підготовці й прийнятті конвенцій, що розробляються в рамках Організації, а також в налагодженні стосунків з представниками інших держав-учасниць. 

На нашу думку, участь України в різних міжнародних організаціях, що здійснюють уніфікацію норм міжнародного приватного права, в тому числі Гаазької конференції є необхідною передумовою використання їх можливостей у напрямку адаптації вітчизняного законодавства до європейських та міжнародних стандартів. Крім того, членство нашої країни в Конференції дозволяє їй впливати на процес вироблення нових міжнародних договорів, розвивати співпрацю з іншими державами-членами Конференції в області міжнародного приватного права, відстоювати свої інтереси на міжнародному рівні.

Література:

1. Статут Гаазької конференції з міжнародного приватного права від 31.10.1951 р. (Редакція від 30.06.2005, підстава 998_248) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/998_401

2. Иссад М. Международное частное право / М. Иссад. – М.: Прогрес, 1989. – 400 с.

3. Попко В.В. Уніфікація норм міжнародного приватного права в рамках Гаазької конференції: дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Вадим Вікторович Попко. – К., 2006. – 220 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАХИСТ ГРОМАДЯНАМИ ПРАВА НА ПОВАГУ ДО ПРИВАТНОГО І СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ ТА ПРАВА НА ШЛЮБ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СУДІ З ПРАВ ЛЮДИНИ
22.09.2017 15:36
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ЗАПОВІДАЛЬНОГО ВІДКАЗУ
21.09.2017 00:39
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇЇ ПОХОДЖЕННЯ
05.09.2017 10:16




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше