:: LEX :: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЩОДО КОНСТИТУЦІЙНОГО РЕГУЛЮВАННЯ СФЕРИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЩОДО КОНСТИТУЦІЙНОГО РЕГУЛЮВАННЯ СФЕРИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
 
11.02.2008 19:48
Автор: Середюк Вікторія Василівна, аспірантка кафедри конституційного права України Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого
[Конституційне право. Міжнародне право]
У сучасних умовах інформація виступає одним із найважливіших чинників розвитку та функціонування громадянського суспільства, гарантією належної реалізації зв’язків між державою і кожним членом суспільства. Інформоване і активне суспільство – головна ознака країн, які досягли успіху. Засоби масової інформації слугують у них механізмом, що зв’язує владу і громадянина. Інформація проникає у всі сфери життя людей і суспільства, а саме життя неможливе в інформаційному вакуумі.
Інформаційний бум став актуальним і для України. По-перше, тому, що країна стала на шлях демократизації, гуманізації, формування громадянського суспільства і правової держави. По-друге, тоталітарне мислення, притаманне „пострадянському простору”, потребувало реформування, що першими відчули засоби масової інформації.
Безперечно, що розвиток інформаційного середовища України, нерозривно пов’язаний з подальшою демократизацією політичного та суспільного життя, з реформуванням соціально-економічної сфери, повинен знайти своє законодавче закріплення.
Конституційне регулювання тієї чи іншої сфери життя суспільства виступає базовим для подальшої регламентації в поточному законодавстві. Це в повній мірі може бути віднесено і до регулювання інформаційних відносин, у тому числі і в сфері масової інформації.
Положення Конституції України не акцентують увагу саме на засобах масової інформації, в цілому вони складають досить міцний фундамент регламентування правових відносин в цій важливій сфері життя суспільства. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір (ст.34 Конституції України). По суті, це конституційне положення проголошує відкритість засобів масової інформації. Поряд з цим частина 3 згаданої статті вводить обмеження права на інформацію, яка пов’язується з інтересами національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку. Метою такого обмеження є запобігання заворушенням чи злочинам, забезпечення охорони здоров’я населення, захисту репутації або прав інших людей, запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або підтримання авторитету і неупередженості правосуддя. Такий підхід об’єктивно виправданий і в повній мірі відповідає міжнародній практиці, досвіду правового регулювання права на інформацію в інших країнах світу. Наведені обмеження необхідні також і при розповсюдженні масової інформації.
Ряд конституційних положень також має відношення до діяльності засобів масової інформації і пов’язується з окремими видами інформації. Перш за все, це стосується такого важливого виду інформації, як правова інформація, обіг якої значною мірою забезпечується засобами масової інформації. Відповідно, засоби масової інформації є одним із найдієвіших факторів формування та підвищення рівня правової культури населення. З огляду на це, важко переоцінити значення ст.57 Конституції України, згідно з якою кожному гарантується право знати свої права та обов’язки. Закони та інші нормативно-правові акти, які визначають права та обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом; у протиправному разі вони є нечинними. Не менш значущим є забезпечення обігу інформації про стан навколишнього середовища та інших чинників, які прямо пов’язані з забезпеченням здоров’я людини. Мова йде про положення ст.50 Конституції України, яка проголошує право кожного на безпечне для життя і здоров’я довкілля та гарантує право вільного доступу до інформації про його стан, про якість харчових продуктів і предметів побуту.
Окреме місце у Конституції виділяється питанням гарантування права на інформацію. Так, відповідно ст.32 Конституції України, кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею. Кожному гарантується судовий захист права спростувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації. Важливим є і закріплення на конституційному рівні заборони збирання, зберігання, використання та поширення інформації про особу без її згоди.
Але попри все, слід зауважити, що аналізуючи ст.ст. 32, 34, 50, 57 Конституції України, можна сказати, що всі вони відносяться до масової інформації опосередковано. Конституція України чітко не закріплює свободу масової інформації та не встановлює гарантії її реалізації, що в подальшому відображається і на поточному законодавстві в інформаційній сфері, і на практичній діяльності засобів масової інформації.

Література:
1. Конституція України від 28 червня 1996 р.
2. Арістова І.В. Державна інформаційна політика: організаційно-правові аспекти. – Х., 2000
3. Беляков К.И. Управление и право в период информатизации. – К., 2001
4. Свобода інформації. Теорія та практика / Харківська правозахисна група. – Х., 2007

e-mail: viktoria_7f@ukr.net

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАВДАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАКОНУ УКРАЇНИ “ПРО СТАТУС ГІРСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ В УКРАЇНІ” В СУЧАСНИХ УМОВАХ
20.02.2008 22:59




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше