:: LEX :: НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРИШВИДШЕНОЇ ПРОЦЕДУРИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ У РЕГЛАМЕНТІ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖНОГО СУДУ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ В РЕДАКЦІЇ ВІД 01 ГРУДНЯ 2018 РОКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРИШВИДШЕНОЇ ПРОЦЕДУРИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ У РЕГЛАМЕНТІ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖНОГО СУДУ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ В РЕДАКЦІЇ ВІД 01 ГРУДНЯ 2018 РОКУ
 
11.12.2017 16:42
Автор: Дев’яткіна Марія Сергіївна, аспірантка Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Шевченка
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

23 жовтня 2017 року Комітет з альтернативних вирішень спорів Асоціації правників України провів засідання, присвячене обговоренню нового Регламенту Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (далі — МКАС при ТПП України) [1]. В рамках обговорення нового Регламенту було запропоновано ряд нововведень, які були з успіхом реалізовані в тексті, який вступить в силу з 01 січня 2018 року.

Одним з важливих нововведень нової редакції Регламенту стала процедура прискореного арбітражного розгляду [2, С. 39]. Слід відмітити, що в арбітражних регламентах провідних арбітражних установ така процедура використовується вже давно, а саме, з 1998 року (в регламенті  Лондонського Міжнародного Арбітражного Суду [3]), а почали застосовувати пришвидшену арбітражну процедуру ще раніше. Так, однією з перших справ, яка була вирішена у відповідності до прискореної арбітражної процедури стала справа ICC  №.10211/AER від 1990 р. [8, С. 287]. Однією зі сторін цього спору була команда-учасниця Формули-1 (надалі – Ф-1), яка повинна була виступати на щорічних змаганнях в Австралії в березні. Тому, для цієї команди було важливо, щоб з Європи автомобілі для змагань поставили перевізникам у середині січня. У середині 1990-х розпочався спір між командою Ф-1 та їхнім спонсором -  тютюновою компанією. Суть спору полягала в тому, що тютюнова компанія хотіла розфарбувати одну з машин команди Ф-1 під один бренд і колір цигарок, а інший автомобіль – під інший бренд і колір. Команда Ф-1 наполягала на тому, що їхні автомобілі повинні мати однакове забарвлення. На Різдво стало зрозуміло, що якщо негайно не вирішити спір, то команда не зможе вчасно переправити свої автомобілі на змагання, тому було застосовано пришвидшену процедуру вирішення спору. По-суті спір розглянули у період між Різдвом та Новим роком, а остаточне рішення сторони отримали в останній день січня. 

Але все ж таки, у ті часи пришвидшену процедуру вирішення спору використовували у якості виключення, коли сторони в своїй арбітражній угоді чітко прописали, що застосовуватиметься пришвидшена процедура вирішення арбітражного спору. 

У 2017 році  Міжнародна торгова палата (далі - ICC) [4] у своєму регламенті запропонувала впровадити новий підхід до пришвидшеної процедури вирішення арбітражного спору. Тепер, якщо сторони в своїй арбітражній угоді не зазначили інше, за замовчуванням застосовуватиметься пришвидшена арбітражна процедура, якщо сума спору не перевищує 2 млн. доларів США [4, С.37]. Разом з цим, Регламент ICC встановив, що рішення за прискореної процедури повинно бути винесено за 6 місяців. Для порівняння, в Регламенті МКАС при ТПП України такий же самий термін винесення рішення встановлено для загальної процедури.

В Регламенті МКАС встановлено достатньо жорсткі строки для проведення прискореного арбітражного розгляду:

- строк сплати арбітражного збору — 15 днів;

- строк відзиву на позовну заяву — 10 днів;

- строк для пред’явлення зустрічного позову — 10 днів з дати отримання позовної заяви;

- строк призначення арбітра/арбітрів — 10 днів

- у разі призначення усного слухання повістки надсилаються не менш ніж за 15 днів

- строк винесення арбітражного рішення — 20 днів з дня завершення слухання справи

Таким чином в рамках МКАС при ТПП України вирішити спір у рамках пришвидшеної процедури можна у два рази швидше, ніж за загальною процедурою, якщо сторони не будуть затягувати з письмовими матеріалами. На думку автора, недоліком регламентації прискореної процедури в рамках МКАС при ТПП України  є те, що не прописуються чіткі рамки для подання письмових матеріалів. Разом з цим існує сенс додати і обмеження по обсягу поданого матеріалу. Наприклад, можна ввести вимогу, щоб сторони подавали стислий тезесний виклад письмових матеріалів і обмежити такий виклад до п’яти сторінок. У тезисному викладі матеріалів слід робити відсилки на сторінку і абзац  в повному варіанті письмових матеріалів для того щоб арбітр мав змогу швидко отримати роз’яснення по певному пункту  у разі коли теза сторони сформульована не чітко або не однозначно. Крім того, на думку автора, є смисл у розробці окремих правил для процедури пришвидшеного розгляду спору і надати право сторонам обирати між цими двома процедурами, як це зроблено, наприклад в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольм [5].  

Необхідність розробити окремий регламент для пришвидшеної процедури вирішення арбітражного спору пояснюється тим, що, по-перше, сторонам і арбітрам буде зручніше керуватися чітко прописаними правилами саме для пришвидшеної процедури вирішення спору, і, по-друге, для пришвидшеної процедури потрібно прописувати окрему процедуру для вжиття і виконання забезпечувальних заходів. Наприклад, в правилах Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм для пришвидшеної процедури визначено, що у разі, якщо вживаються забезпечувальні засоби, то тоді призначається надзвичайний арбітр. При цьому надзвичайний арбітр повинен бути призначений впродовж 24 годин від моменту подання заяви і у термін до 5 днів він повинен винести ухвалу про забезпечувальні заходи. Крім того, в  правилах  Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм чітко прописаний термін у 15 днів для подання письмових аргументів сторін, більше того, вони обмежені за обсягом. В Регламенті МКАС при ТПП України в редакції 2018 року не вистачає таких положень.

Загалом слід відмітити позитивні зрушення у новій редакції Регламенту МКАС при ТПП України. Пришвидшена процедура розгляду спору є взагалі новою для української практики, тому цікаво буде спостерігати як в подальшому вона буде розвиватися. На сьогодення поки можна робити тільки порівняння з уже існуючими регламентаціями пришвидшеної процедури в регламентах інших арбітражних установ. Проаналізувавши такі Регламенти, стає зрозумілим, що регламентації, що міститься в Регламенті МКАС при ТПП України буде замало. 

Література:

1. Всеукраїнська Громадська Організація "Асоціація Правників України". Міжнародний комерційний арбітраж: нові правила гри [Електронний ресурс] . – 23 жовтня 2017 року – Режим доступу до ресурсу: http://uba.ua/ukr/news/5261/.

2. Регламент міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій Палаті України [Електронний ресурс] // Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій Палаті України. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: http://arb.ucci.org.ua/icac/docs/ICAC_Rules_New_ua.pdf.

3. LCIA Arbitration Rules [Електронний ресурс] // London Court of International Arbitration. – 1998. – Режим доступу до ресурсу: http://www.lcia.org/dispute_resolution_services/lcia_arbitration_rules.aspx#article9.

4. ICC. Арбітражний регламент. Медіаційний регламент / Міжнародна торгова палата. – Париж, Франція: Міжнародна торгова палата, 2017. – 104 с.

5. Rules for Expedited Arbitrations of the Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce [Електронний ресурс] // Stockholm Chamber of Commerce. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: http://www.sccinstitute.com/media/178161/expedited_arbitration_rules_17_eng__web.pdf.

_______________________________

Науковий керівник: Цірат Геннадій Артурович, доктор юридичних наук, доцент, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ'ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МАЛОЛІТНІМИ І НЕПОВНОЛІТНІМИ ОСОБАМИ
15.12.2017 18:40
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ЛЕГАТУ (ДОЦІЛЬНІСТЬ ОТОТОЖНЕННЯ ЛЕГАТУ З ДОГОВОРОМ ДОРУЧЕННЯ)
15.12.2017 17:20
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВА ОХОРОНА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ
12.12.2017 17:17
ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ ІЗ ЗАСУДЖЕНИМИ
12.12.2017 17:11
ОСОБЛИВОСТІ СПАДКОВОГО ДОГОВОРУ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
11.12.2017 16:46
СІМЕЙНЕ ПРАВО В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ
05.12.2017 18:15
ФОРМУВАННЯ ПРОАКТИВНОГО ІНТЕРАКЦІЙНОГО ПІДХОДУ ДО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НОТАРІАТОМ В УМОВАХ СУСПІЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ
05.12.2017 08:45




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше