:: LEX :: КРИМІНАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КРИМІНАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
 
20.02.2019 11:11
Автор: Комаров Денис Євгенович, студент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

В умовах реальних життєвих відносин інформація відображає найрізноманітніші сторони і форми їх взаємодії.

Кожне суспільне відношення є складним і багатогранним явищем, яке включає елементи різних потреб людей, що супроводжуються відповідними інформаційними процесами.

Вони реалізуються за рахунок використання відповідних інформаційних технологій, пов’язаних із створенням, збиранням, обробленням, накопиченням, зберіганням, пошуком, поширенням інформації. 

Натомість, необхідно зауважити, що оскільки інформація є сьогодні надзвичайно об’ємним поняттям і охоплює всі сфери суспільного життя, саме тому вона все частіше пов’язується з уявленнями про безпеку.

Всі аспекти безпеки особи, суспільства, держави, в свою чергу, все частіше визначаються тим, наскільки ефективно здійснюється захист інформації, інформаційних технологій, інформаційних ресурсів, і тим, наскільки здатне захистити себе суспільство від шкідливої інформації та деструктивних інформаційних впливів [3].

Сучасні напрями розвитку цивілізації, зміни закономірностей існування політичної і соціальної системи, загострення інформаційно-агресивного простору безпосередньо відображаються на правовому житті українського суспільства знеціненням права, нігілістичним ставленням до правових цінностей та норм.  

Це завдає суттєвої шкоди формуванню правосвідомості особи в умовах становлення нового державного устрою на фоні нав’язаної інформаційної війни у різних сферах людськогобуття [1].

Реалії сьогодення показують, що ускладнилася структура мікросоціального середовища – до негативного впливу зовнішніх чинників додався ще й криміногенний вплив тих інтернет ресурсів, які цілеспрямовано використовують технології впливу на свідомість і підсвідомість людини з метою отримання контролю над нею. Результатом усе більшого проникнення в повсякденне життя електронних контентів стало те, що віртуальна реальність отримала можливість впливати не тільки на вторинну соціалізацію особистості (становлення її як професіонала, соціально зрілої особистості), але й на процес первинної соціалізації, тобто життєвий період від народження до формування зрілої особистості.

Медіаресурси, штучно створені програмні продукти, віртуальна реальність в якій не тільки не заборонено, але і культивується деструктивна поведінка, може формувати і закріплювати в свідомості індивіда і певних соціальних груп асоціальні та антисоціальні установки. А реалістичність світу високих технологій сприяє розмиттю межі між віртуальною реальністю і реальністю справжньою, що за умов наявності в особистості криміногенних установ може мати високий криміногенний потенціал. 

Можливість змоделювати  абсолютно будь-яку зворотну реакцію на дії споживача віртуальних продуктів може нав’язати користувачеві практично будь яку модель поведінки в віртуальному середовищі, тим самим дозволяючи закріпитися в його свідомості і підсвідомості потрібним для замовника програми установкам (у тому числі й асоціальним та/або антисоціальним)  [2].

Суспільна небезпечність застосування заходів психологічних впливів через ЗМІ в ІС підвищує суспільну небезпечність вчинення таких впливів через їх масовість і ураження психіки великої кількості осіб, що зумовлює потребу їх криміналізації в ІС.

У разі активних агресивних проявів серед населення як наслідків застосування вказаних засобів психологічного впливу можуть мати місце суспільно небезпечні наслідки у вигляді масової паніки, масової агресії, неадекватних дій відносно певних груп населення, етнічних груп або влади тощо. 

Шляхом здійснення впливів на свідомість сьогодні можливе втягнення населення у вчинення  злочинів, зокрема втягнення у сепаратистські рухи, екстремістські та релігійні секти [4].

Не може залишитись без уваги «TheDarkWeb» – це прихована частина сайтів в Інтернеті, яка не індексується, тобто, не знаходиться, звичайними пошуковими системами та інтернет-браузерами.

Оскільки  DarkWeb – повністю анонімне середовище, це створює неабияку спокусу для розгортання злочинної діяльності без страху бути розсекреченим.

Саме тому, в цьому пласті Інтернету існує багато пропозицій придбання наркотиків та зброї, перегляду забороненої порнографії, наприклад, дитячої, або актів насильства та навітьзамовленняпослугкілера.

Цей факт, у випадкудеанонімізації, може призвести до того, що ви будете вважатися за особу, яка здійснює готування до певногозлочину. Наприклад, шукаєте зброю для вбивства. Або вже користуєтесь інформацією, щодо виготовлення наркотичнихречовин [5].

Не варто забувати на розповсюдженість і доступність сучасних азартних ігор, тоталізаторів і т.д, що викликає у людей ігрову залежність.

На сьогоднішній день існує чимало інтернет ресурсів, де розміщені букмекерські контори, онлайн ігрові автомати, онлайн рулетки, і комп’ютерні ігри з функцією «donation». 

Розробники комп’ютерних програм, ігор( в т.ч. автоматів) завдяки математичним алгоритмам, дають можливість виграти невелику суму грошей ,а потім під впливом залежності і «фальсифікованої вдачі» гравці, намагаючись  відігратись, вчиняють злочинні або суспільно-шкідливі діяння. Люди, які страждають від ігрової залежності, уже не контролюють свої дії і дуже часто чинять кримінальні протиправні дії, нерідко пов'язані з продажем наркотиків, розбоями, крадіжками, шахрайством та ін. суспільно-небезпечними діяннями. 

Великий деструктивний вплив має і сучасний кінематограф: в результаті дослідження стало відомо, що фільми впливають не тільки на психологічний стан людини, а й на всі психологічні реакції що відбуваються в ньому. Більш того, за словами психологів, фільми здатні викликати сильні поведінкові реакції і навітьсхилити до необдуманих дій.

Пропаганда насилля, вживання наркотичних, алкогольних напоїв, розповсюдження порнографії, культивування аморальних вчинків у сучасному кінематографі - все це впливає на формування особистісних якостей і набуття суспільством криміногенних властивостей.

Виходячи з фундаментальних якостей інформації та її значення в сучасному житті забезпечення інформаційної безпеки виступає в єдності трьох основних умов:

Перша – це наявність такої інформації, яка дозволяє розуміти сутність того, що відбувається, орієнтуватися в потоці подій, і головне – адекватно на них реагувати. 

Друга – це захист життєво важливих інформаційних ресурсів і технологій, підтримка необхідного балансу між реальними загрозами і захищеністю інформаційної сфери.

Третя – це протидія і зовнішнім, і внутрішнім негативним і деструктивним інформаційним впливам, тієї шкідливої інформації, яка відображає високий рівень криміналізації суспільних відносин, екстремістські та націоналістичні устремління і загалом кримінальну субкультуру та ідеологію.

Джерела:

1. Бєлавіна Т.І. Становлення правосвідомості особистості в умовах соціально-політичної кризи (Вісник психології і педагогії Становлення та розвиток особистості в умовах інформаційної війни: матеріали XI щорічної науково-практичної конференції, м. Київ, 2 березня 2018 р. - 180 с.) 

2. Валуйська М. Ю. Криміналізація особистості: сучасний стан вивчення та перспективи застосування цифрових технологій // [Електронний ресурс] / М.Ю. Валуйська // Журнал східноєвропейського права. – 2018. – № 11. – С. 34-39

3. Ліпкан В.А. Інформаційна безпека України в умовах євроінтеграції: навч. посібник / В.А. Ліпкан, Ю.Є. Максименко, В.М. Желіховський. – К.: КНТ, 2006. – 280 с. (Серія: Національна і міжнародна безпека).

4. Савінова Н.А. Інформаційні війни і інформаційному суспільстві: Питання зумовленості криміналізації: National Academy oft he Security Service of Ukraine- Information security of person, society and state// Scientificjournal № 1 (8) • 2012

5. Оружие, наркотики и копрофилия:как я провел выходные в тёмном Интернете. Режим доступу: http://www.furfur.me/furfur/culture/culture/176811-dark-internet 

_______________________________

Науковий керівник: Валуйська Марина Юріївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЮСТИЦІЇ
28.02.2019 14:00
ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНОГО ТОВАРИСТВА КРИМІНОЛОГІЇ
28.02.2019 13:49
ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ МІСЬКОЇ ІНКАСАЦІЇ
21.02.2019 10:08
БЕСІДА ЯК ФОРМА СПІЛКУВАННЯ СУБ’ЄКТА ВНУТРІШНЬОГО РОЗСЛІДУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ З ПОТЕРПІЛИМ ВІД ПРАВОПОРУШЕННЯ
20.02.2019 11:16
ОГЛЯД ПІДРОБЛЕНИХ ДОКУМЕНТІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ В ХОДІ ВНУТРІШНЬОГО РОЗСЛІДУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ
18.02.2019 10:01
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ РЕСПУБЛІКИ РУМУНІЯ
06.03.2019 16:46
ПОНЯТТЯ І ЗАВДАННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРОКУРАТУРОЮ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯНИНА АБО ДЕРЖАВИ У СУДІ
06.03.2019 11:59
ПОТЕРПІЛИЙ ВІД ПОГРОЗИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ УКРАЇНИ
06.03.2019 11:53
СЛІДОВА КАРТИНА, ЯК ДЖЕРЕЛО КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧУЩОЇ ІНФОРМАЦІ ЩОДО ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
05.03.2019 13:25
СУБ’ЄКТ ЗЛОЧИНУ ЕКСПЛУАТАЦІЯ ДІТЕЙ СТ. 150 КК УКРАЇНИ
05.03.2019 12:52




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше