:: LEX :: СУТНІСТЬ І ПОНЯТТЯ ПРАВОСУБ’ЄКТНОСТІ: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ВИЗНАЧЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУТНІСТЬ І ПОНЯТТЯ ПРАВОСУБ’ЄКТНОСТІ: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ВИЗНАЧЕННЯ
 
30.04.2008 08:26
Автор: Грудницька Світлана Миколаївна, доцент, кандидат юридичних наук, Інститут економіко-правових досліджень НАН України
[Господарське право. Господарський процес]
Питання про сутність і поняття правосуб'єктності зберігає свою дискусійність з початку 19 століття. У сучасних дослідженнях проблем правосуб'єктності наголошується, що поняття правосуб'єктності не отримало одноманітного визначення, і в літературі існують різні точки зору відносно поняття правосуб'єктності. Найбільш поширеною є думка, що пов'язує правосуб'єктність з категоріями правоздатності, дієздатності або правочиноздатності, деліктоздатності при відмінності поглядів на їх співвідношення. Подібні визначення отримали закріплення в ЦК України (ст.ст.80, 91,92). При цьому передбачена в ст.91 ЦК можливість мати цивільні права і обов'язки («юридична особа може мати такі ж цивільні права і обов'язки, як і фізична особа») трактується з цивілістичних позицій як здатність (а не право).
Не зважаючи на найбільшу поширеність в загальній теорії права, погляди на правосуб'єктність в ракурсі здатності набувати права і обов'язки є спірними. Фактично закріплювана в законах можливість брати участь в майнових відносинах позначає не тільки здатність, але право. Тому сформувалася тенденція пошуку поняття правосуб'єктності у сфері правоволодіння при трактуванні правоздатності як особливого суб'єктивного права – «права на право». Розроблене в господарсько-правовій літературі тлумачення господарської компетенції як господарських прав і обов'язків, якими суб'єкт господарювання володіє безпосередньо згідно з законом (наділений законом), стосовно як вертикальних, так і горизонтальних відносин отримало закріплення в ст.55 ГК України.
При визначенні сутності і поняття правосуб'єктності важливе значення має той факт, що об'єм прав і обов'язків суб'єктів господарського права має динамічний характер, який залежить від цілей і завдань їх діяльності, що визначають статусні права і обов'язки, а також від кількості і характеру господарських зв'язків, в яких перебуває суб'єкт (поточні права і обов'язки). У поточних правах і обов'язках замикається круг пізнання правосуб'єктності індивідів і колективів – приватної і публічної, в результаті аналізу суперечностей і конфліктів відкриваються потреби у вдосконаленні правового регулювання. Правові статуси суб'єктів господарювання відносно рухомі і можуть змінюватися законодавцями або засновниками залежно від потреб подолання деструктивних або, навпаки, підтримки або започаткування конструктивних тенденцій. Зі сказаного можна зробити висновок про неприпустимість догматичного підходу, особливо в сучасному дуже динамічному житті, а навпаки, про необхідність діалектичного підходу. Динаміка суспільних відносин визначає динаміку правосуб'єктності, яка виражається в різноманітті заходів щодо збалансування влади і інтересів, що обумовлює розвиток суб'єктивних прав і обов'язків.
З урахуванням викладеного пропонується наступне визначення сутності господарської правосуб’єктності.
В сутності господарська правосуб'єктність – це функція господарських відносин, що виражає міру збалансування приватної і публічної влади і інтересів, що закріплюється в суб'єктивних правах і обов'язках.
З урахуванням цього поняття господарської правосуб'єктності може бути сформульоване таким чином:
Господарська правосуб'єктність - це абстрактна властивість суб'єкта господарського права, яке конкретизується в суб'єктивних правах і обов'язках двох видів: статусних правах і обов'язках (або компетенції) і похідних від них поточних правах і обов'язках.

e-mail: iepd@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДО ПИТАННЯ ПРО ВЗАЄМОДІЮ ПРАВОВИХ НОРМ З МЕТОЮ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ
25.03.2008 22:01
ПОНЯТТЯ УЧАСНИКА КОРПОРАТИВНИХ ПРАВОВІДНОСИН
19.04.2008 17:04




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше