:: LEX :: ХАРАКТЕР ВИГОДИ, ЯКА Є ПРЕДМЕТОМ ЛЕГАТУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ХАРАКТЕР ВИГОДИ, ЯКА Є ПРЕДМЕТОМ ЛЕГАТУ
 
06.03.2019 12:39
Автор: Ковальчук Ярослав Вадимович, юрисконсульт 1-ої категорії служби приміських пасажирських перевезень регіональної філії «Південно-Західна залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця»
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Загальновідомо, що заповідачу гарантовано право на встановлення легату. Який характер притаманний вигоді, що охоплена таким розпорядженням?

Станом на сьогоднішній день, офіційна доктрина спадкового права охоплює велику кількість дискусійних питань. Зокрема наразі в юридичній літературі присутні дві протилежних за своєю суттю концепції щодо чіткого з’ясування характеру, який притаманний предмету легату. Про що саме йде мова?

Як зазначає В. Васильченко, вигода, якає предметом заповідального відказу, може бути майновою та немайновою. Доцільність вказаної наукової концепції даний вчений норовиться обґрунтувати за допомогою таких доводів. 

Сучасний інститут заповідальних відказів вміщує в собі чимало недоліків. Зокрема він допускає надання на користь особи, яка є конкретно визначеною, тільки майнової вигоди. Водночас інститут заповідальних відказів, що існував в Стародавньому Римі, не мав вказаної прогалини. Більше того, він допускав надання згаданій особі вигоди й немайнового характеру [1, с. 139]. 

Окрім В. Васильченка, концепцію про те, що вигода, яка охоплена легатом, може мати майновий та немайновий характер, в своїх наукових дослідженнях схвалюють окремі  вчені. До когорти вказаних вчених, наприклад, належать: М. Хвостов [2, с. 493] та деякі інші фахівці цивільного права. 

Але далеко не всі дослідники погоджуються з вищенаведеною точкою зору. Зокрема, як вказує Ю. Заіка, вигода, що є предметом заповідального відказу, може бути виключно майновою. Доцільність зазначеної наукової концепції даний вчений намагається підтвердити за допомогою таких доводів. 

Цивілістична доктрина на базі сформулювала досить широкий перелік дій майнового характеру на користь відказоодержувача, обов’язок вчинення яких можна покласти в заповіті на спадкоємця. Зокрема такими зобов’язаннями є: а). передача відповідної речі у власність чи за якимось іншим речовим правом; б). спеціальне придбання будь-якої речі, яка не належить до складу спадщини, та її подальша передача; в). передача відповідної грошової суми одноразово чи у вигляді здійснюваних періодично виплат; г). надання права користування житловим будинком, квартирою та іншим рухомим або нерухомим майном; д). прошення боргу; е). виконання певної роботи; є). надання певних послуг; ж). виконання інших зобов’язань [3, с. 132]. 

Окрім Ю. Заіки концепцію про те, що вигода, охоплена легатом, може мати тільки майновий характер, в своїх наукових працях підтримують окремі вчені. До когорти вказаних дослідників, наприклад, належать: З. Мозжухіна [4, с. 46], В. Наден [5, с. 182], В. Серебровський [6, с. 134] та інші фахівці цивільного права.

На нашу думку, вигода, яка охоплена легатом, може бути тільки майновою. Доцільність такої думки ми спробуємо довести завдяки таким доводам. 

По-перше, вказаному розпорядженню притаманні різні за своєю суттю риси. Зокрема у відповідності до норми, яка закріплена ч. 1 ст. 1238 ЦК України, предметом заповідального відказу може бути передання відказоодержувачеві у власність чи за іншим речовим правом майнового права або речі, що входить чи не входить до складу спадщини. Звідси випливає, що далеко не кожне благо заповідачу дозволено охопити згаданим розпорядженням на користь легатарія. Іншими словами, вигода, яка охоплена легатом, є виключно майновою.

По-друге, та або інша зміна, яка торкнеться юридичної природи, властивій вказаному розпорядженню, обумовить неминучу появу відповідних наслідків. Не є якимось винятком з такого правила й охоплення заповідальним відказом вигоди, якій притаманний немайновий характер. Така думка пояснюється тим, що зникне істотна різниця між окремими розпорядженнями. Іншими словами, легат, охоплюючи надання майнових та немайнових благ конкретним особам, водночас стане дуже подібний до покладення, яке в свою чергу передбачатиме надання ідентичних благ невизначеним особам. 

ЛІТЕРАТУРА

1. Васильченко В. В. Рецепція римського спадкового права в сучасному спадковому праві України: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.03 // Київський ун-т ім. Т. Шевченка. – К., 1997. – 175 с.

2. Хвостов В. М. Система римского права. М.: Спарк, 1996. – 552 с. 

3. Заіка Ю. О. Спадкове право в Україні: Становлення і розвиток: Монографія, 2-ге вид. – К.: КНТ, 2007. – 288 с.

4. Мозжухина З. И. Наследование по завещанию в СССР. М., Гос. изд-во юридической литературы, 1955. – 52 с.

5. Надьон В. В. Обов’язки спадкоємців, що виникають у заповідальному відказі, «покладенні», заповіті з умовою (порівняльно-правовий аналіз) // Теорія і практика правознавства. – 2016. – Вип. 1. – С. 180-185. 

6. Серебровский В. И. Очерки советского наследственного права. – М.: Изд.-во АН СССР, 1953. – 237 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ІНСТИТУТ ШЛЮБНОГО ДОГОВОРУ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
06.03.2019 12:20
НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАОХОЧЕННЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
05.03.2019 13:16
ПРИНЦИПИ ТРУДОВОГО ПРАВА
05.03.2019 13:08
ПОНЯТТЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПРЕДМЕТУ ДОГОВОРУ АЗАРТНОЇ ГРИ
05.03.2019 12:49
ОСОБЛИВОСТІ ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ НАД ДІТЬМИ
05.03.2019 12:43
ПРОБЛЕМИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПРИ СПАДКУВАННІ ЗА ЗАПОВІТОМ
05.03.2019 12:41
ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ ДІЄЗДАТНОСТІ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ
05.03.2019 12:38
ПРАВО НА ПРИВАТНІСТЬ ТА МЕЖІ ВТРУЧАННЯ ДЕРЖАВИ У ПРИВАТНЕ ЖИТТЯ ГРОМАДЯН: ВРАХУВАННЯ ПРАКТИКИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ ДЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ
04.03.2019 17:44
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЩОДО РОЗМЕЖУВАННЯ ПРАВОВІДНОСИН ЗА ТРУДОВИМ ТА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИМ ДОГОВОРОМ
04.03.2019 17:28




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше