:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА ТРУДОВИМИ ДОГОВОРАМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА ТРУДОВИМИ ДОГОВОРАМИ
 
27.05.2019 12:02
Автор: Плєхов Данило Олександрович, студент 1 курсу магістратури факультету Адвокатури, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Останнім часом питання оподаткування адвокатів, які є найманими працівниками стоїть дуже гостро. Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання.

Нажаль, вказаний закон не передбачає такої форми адвокатської діяльності як адвокат, що працює за трудовим договором. Тим не менш, така форма є реалією українського юридичного ринку. Так, 90% банківських адвокатів працюють саме за трудовими договорами на посаді юрисконсультів, керівників юридичних відділів, тощо. За таких осіб роботодавець, як податковий агент, вже сплатив 19,5% (ПДФО + військовий збір) від їх доходу, але статус адвоката, на думку органів ДФС, вимагає також й сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Звісно адвокати, що працюють за трудовими договорами, не погоджуються з позицією ДФС та намагаються оскаржувати індивідуальні податкові консультації у суді.

Податкові органи неодноразово публікували своє роз’яснення, щодо статусу найманого працівника, який отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Так, 13 жовтня 2017 року в офіційному виданні Державної фіскальної служби України «Вісник», №38 (942), 6 травня 2018 року — у повідомленні ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та 17 травня 2018 року — на сайті «Вісника», у публікації «Чи сплачує ЄСВ адвокат — «незалежник», який одночасно є найманим працівником» ДФС констатує обов’язок сплати ЄСВ для зазначеної групи адвокатів.

У своїх роз’ясненнях податківці посилають на згадану норму ч. 3 ст. 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та наявність лише трьох форм адвокатської діяльності та п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», відповідно до якого платниками єдиного внеску є  особи, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Судова практика з цього питання також залишається не сталою, хоча все ж таки рішень на користь адвокатів дещо більше. Так, рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 16 березня 2018 року у справі №817/505/18 та рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2018 року у справі №0440/7200/18 були скасовані індивідуальні податкові консультації, в я яких було встановлено обов’язок адвокатів, що працюють за трудовими договорами сплачувати ЄСВ.

Позиція суду ґрунтується на тому, що метою збору єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством саме прав фізичних осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Вказана мета досягається шляхом регулярної сплати мінімального страхового внеску.

Отже, в розумінні Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» позивач є застрахованою особою, і єдиний внесок за нього регулярно нараховує та сплачує роботодавець в розмірі не менше мінімального, що виключає обов’язок по сплаті єдиного внеску позивачем як особою, що має право провадити адвокатську діяльність, зокрема у періоди, коли він був найманим працівником, а не самозайнятою особою.

Виходячи із вищевикладеного, можна зробити висновок, що у чинному законодавстві з питання сплати ЄСВ існує прогалина. Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не врегульовано відносини щодо сплати ЄСВ при одночасному перебуванні фізичної особи в трудових відносинах та здійснення незалежної професійної діяльності. Отже, це питання потребує законодавчого врегулювання або щонайменш чіткої правової позиції Верховного Суду, що є необхідним для сталої судової практики з цього питання.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЦІЛІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВСТУПУ УКРАЇНИ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ
29.05.2019 12:30
МОВНЕ ПИТАННЯ: УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК БАЗОВИЙ СИСТЕМО УТВОРЮВАЛЬНИЙ ЕЛЕМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ НАЦІЇ
27.05.2019 18:35
ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СПІВПРАЦІ УКРАЇНА - НАТО
21.05.2019 19:25
ЗАРОДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ
14.06.2019 12:11
ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ
13.06.2019 12:53
CПІР ЩОДО ПРОХОДЖЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ ЯК РІЗНОВИД ПУБЛІЧНО-ПРАВОВОГО СПОРУ
12.06.2019 17:37
РЕФОРМА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ
10.06.2019 15:19
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ НОМЕРАХ: НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО ТА МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ
06.06.2019 15:17




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше