:: LEX :: ЗАГАЛЬНОПРАВОВІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗАГАЛЬНОПРАВОВІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
 
10.06.2019 15:12
Автор: Шаповал Микола Михайлович, аспірант юридичного факультету Сумського національного аграрного університету
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Пізнання багатьох правових явищ у сьогоднішньому світі неможливе без використання широкого методологічного інструментарію, таких засобів і способів вивчення, які б повністю розкривали їхню природу й характерні ознаки, сприяли всебічному аналізу особливостей застосування в тій або іншій сфері суспільних відносин. У цьому зв’язку правомірним вбачається твердження, згідно з яким проблеми методології вивчення права актуальні на кожному новому етапі суспільного розвитку. За допомогою різноманітних методів і прийомів дослідження не тільки забезпечується необхідний рівень наступності наукової думки, але й можливість одержання нового виду знання про предмети, що розглядаються. 

Значу користь для дослідника правової проблематики мають загальноправові прийоми і способи пізнання правових явищ. Природа кожного правового явища може бути розкрита за допомогою таких методів. Тому загальноправові способи, засоби і прийоми вивчення є важливою складовою методології цивільного процесуального права.  

Одним із методів, який широко використовується у правовій науці, є формально-логічний метод. Як зазначає Г. П. Тимченко, формально-логічний метод застосовується для визначення використовуваної термінології, понять і категорій, покладених в основу дослідження [1]. Цінність даного методу для вивчення підготовчого провадження в цивільному процесі полягає в тому, що він не тільки сприяє з’ясуванню змісту використовуваного поняттєво-категоріального апарату дослідження, але й допомагає встановити дійсний зміст моделі правового регулювання підготовки справи до судового розгляду, або, як висловився Р. Лукач, установити співвідношення між буквою й духом закону [2]. 

Очевидно, що необхідна доктринальна розробка поняття «підготовче провадження», звернення до таких категорій як «мета й завдання підготовки», визначення змісту нових інститутів цивільного процесуального права, серед яких виокремлюється врегулювання спору за участю судді, а також концентрація доказового матеріалу й низка інших. Пізнання явищ, які розглядаються, можливе тільки в контексті широкого застосування формально-логічного методу.

Одним із загальноправових методів дослідження є історико-правовий метод. Незаперечна роль цього способу вивчення. Як підкреслює М. П. Курило, історико-правовий аналіз необхідний для розуміння джерел і самого процесу становлення позовного провадження, його типологічних особливостей, механізму розгляду спорів у різні часові епохи. Використання цього методу дозволяє простежити за динамікою змін у сфері цивільного судочинства, визначити тенденції його розвитку й уникнути повторення помилок минулого, успадковувати все найцінніше із законодавчого досвіду нашої країни [3]. Історія містить наочні приклади численних законодавчих рішень, акумулює в себе досвід попередніх поколінь. Виважений аналіз національного історичного шляху надає можливість оцінити становлення вітчизняної держави і права, зокрема і з позицій здійснення правосуддя у цивільних справах, відтворити періоди його розквіту, проаналізувати історичні факти і на цій основі визначити закономірності розвитку судової влади й судочинства.  

Історико-правовий дискурс важливий в аспекті розуміння етапів становлення цивільного судочинства й наявності в ньому підготовчих стадій, особливостей правової думки і законодавства різних епох. В остаточному підсумку для того, щоб, виявивши із часом помилковість підходу, ніколи пізніше не допускати його повторення, використовувати тільки позитивний досвід, що мав місце в безперервній історії нашої держави і права.

Звертання до історичних джерел і проведення історичних паралелей – це далеко не єдиний спосіб одержання обґрунтованих і достовірних наукових знань. Для оцінки сучасного стану цивільного судочинства важливе значення мають порівняльно-правові дослідження і сформований на їх основі метод порівняльно-правового аналізу. Безперечно, корисним і затребуваним є досвід функціонування правосуддя в цивільних справах закордонних країн. Д. Я. Малешин у цьому зв’язку переконливо доводить, що еволюція різних народів свідчить про невпинний пошук загальної формули руху права. Глобалізаційні процеси і, як наслідок, посилюваний взаємний вплив правових систем обумовлюють затребуваність і особливе значення порівняльно-правових досліджень. І далі, автор зауважує, що національне право в усі історичні періоди найчастіше  удосконалювалося саме шляхом рецепції іноземного права [4].

Метод порівняльно-правових досліджень сприяє осмисленню вітчизняного правосуддя з позицій усталених підходів до нього в закордонній доктрині і практиці. Визначаючи їх сутність можна не тільки встановити приналежність нашої процесуальної системи до відомого типу, але й виявити спільні й відмінні риси правового регулювання цивільної процесуальної діяльності суду й осіб, що беруть участь у справі. Звичайно ж, це зумовить появу конкретних пропозицій із удосконалення національного цивільного процесуального законодавства та практики його застосування. У плані дослідження підготовчого провадження мова може йти про аналіз закордонного законодавства в частині загальних принципів нормативної регламентації підготовчих дій, а також усталеного досвіду розкриття доказів, здійснення примирних процедур, цивільної процесуальної відповідальності за неналежне виконання процесуальних обов’язків, зокрема за зловживання правом і тощо. Отже, порівняльно-правовий метод – це не тільки і не стільки метод коментування зарубіжного права, скільки розгляд останнього як прикладу можливого власного вдосконалення. Нарешті, рух у європейському напрямі розвитку передбачає наявність взаємних цінностей, загальних шляхів вирішення проблеми забезпечення права кожного на справедливий судовий розгляд.

Одним із загальноправових методів дослідження є метод узагальнення судової практики. Хоча дослідники, на наш погляд, правомірно порушують питання про джерела цього методу, які прийнято знаходити в теорії цивільного процесу. Однак це не заважає широкому використанню цього методу в інших, непроцесуальних галузях права [5]. Ми виходимо з того, що судова практика надає значні підстави для осмислення ефективності чинних норм права. Не можна не згадати в цьому контексті слова М. П. Курила, згідно з якими метод узагальнення й аналізу судової практики дозволяє визначити прогалини й недоліки процесуального законодавства, недосконалість його правових норм, поєднати результати теоретичної частини дослідження й можливості їх правозастосування, сформулювати його основні положення й загальні висновки [6].

Теоретичні висновки повинні одержувати необхідну апробацію практикою правозастосування. Вони повинні поєднати вирішення теоретичного завдання й можливу свою реалізацію. З огляду на це методологічною основою дослідження проблем підготовчого провадження є метод узагальнення судової практики. Виявляючи недоліки правового регулювання, цей метод сприяє формуванню належної правової доктрини, затребуваної в законодавстві та сприйнятої практикою правозастосування  

Література:

1. Тимченко Г. П. Принципи цивільного та адміністративного судочинства в Україні: проблеми теорії та практики: Автореф. дис. … д-ра юрид. наук. К., 2012. – С. 5. 

2. Лукач Р. Методология права (пер. с сербохорватского). М.: Прогресс, 1981. С. 140-143. 

3. Курило М. П. Єдність цивілістичного процесу: проблеми теорії і практики: автореф. дис. … д-ра юрид. наук. К., 2014. С. 7.

4. Малешин Д. Я. Гражданская процессуальная система России: Дис. … д-ра юрид. наук. М., 2011. – С. 31.

5. Малешин Д. Я. Методология гражданского процессуального права. – М.: Статут, 2010. – С. 180-182.

6. Курило М. П. Єдність цивілістичного процесу: проблеми теорії і практики: автореф. дис. … д-ра юрид. наук. К., 2014. С. 7-8.

_________________________

Науковий керівник: Курило Микола Петрович, доктор юридичних наук, професор, Сумський національний аграрний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «ПОЗОВ» ТА «ПОЗОВНА ЗАЯВА»
13.06.2019 12:59
УЧАСТЬ ПЕРЕКЛАДАЧА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ
12.06.2019 14:42
ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
10.06.2019 15:02
ПРИНЦИПИ РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСКОРДОННОГО БАНКРУТСТВА В МІЖНАРОДНОМУ ПРИВАТНОМУ ПРАВІ
07.06.2019 18:29




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше