:: LEX :: ДІЯЛЬНІСТЬ АНГЛІЙСЬКОГО ТОВАРИСТВА РОЗЕНКРЕЙЦЕРІВ У СВІТЛІ СУЧАСНОЇ ІСТОРІОГРАФІЇ РОЗЕКРЕЙЦЕРСЬКОГО РУХУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДІЯЛЬНІСТЬ АНГЛІЙСЬКОГО ТОВАРИСТВА РОЗЕНКРЕЙЦЕРІВ У СВІТЛІ СУЧАСНОЇ ІСТОРІОГРАФІЇ РОЗЕКРЕЙЦЕРСЬКОГО РУХУ
 
10.06.2019 15:27
Автор: Помазан Дмитро Юрійович, аспірант, природно-географічний факультет, кафедра історії, археології та філософії, Мелітопольський державний педагогічний університет ім. Б. Хмельницького
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

Актуальність поставленої теми, зумовлена тим, що роль історії Англійського Товариства Розенкрейцерів (далі АТР) в контексті сучасної історіографії Розенкрейцерського руху недостатньо розкрита та систематизована. Метою дослідження – є вивчення історії діяльності Англійського Товариства Розенкрейцерів в сучасній історіографії Ордена Розенкрейцерів.

АТР – це одне з таємних товариств езотеричного характеру, яке було засноване в Лондоні у 1866 році Робертом Літтлом [6 c. 80-82]. Ідейною парадигмою товариства стала езотерична традиція німецьких розенкрейцерів, яка мала велику популярність та вплив у ХVIII ст. Дане товариство значною мірою вплинуло на розвиток езотеризму у другій половині ХІХ ст. Саме на структурній основі АТР, групою його адептів, була сформована найвпливовіша езотерична організація ХІХ ст. – Орден Золотої Зорі [2]. Незважаючи на значний внесок в розвиток Західного Езотеризму, історія АТР не отримала власної моделі дослідження та розглядається в історіографії Розенкрейцерського руху, як один з його елементів. Наприклад, однією з перших робіт присвячених Ордену Розенкрейцерів, де розглядається історія АТР - є монографія «История розенкрейцеров и истоки франкмасонства» за авторством Поля Арнольда, яка була вперше опублікована у 1970 р. [5]. В даному досліджені Арнольд доволі критично розглядає документальні матеріали з історії розенкрейцерів та завдяки детальному аналізу джерел спростовує велику кількість міфів, щодо діяльності Ордена. Водночас, автор підтвердив реальність існування АТР та прослідкував його ідейну приємність від німецького руху розенкрейцерів  [5, c. 255-256].

Іншою роботою, яка була присвячена детальному огляду історії Ордену Розенкройцерів – є монографія Крістофера Макінтоша під назвою «Rosy Cross Unveiled: The History, Mythology and Rituals of an Occult Order» [3]. Невідмінно від дослідження П. Арнольда, автор приділяє набагато менше уваги аналізу документальних матеріалів Розенкрейцерського руху, а більш орієнтується на створення цілісної моделі становлення розенкрейцерів. В даному досліджені історія АРТ розглядається не тільки, як частина руху розенкрейцерів, але і як елемент становлення Ордена Золотої Зорі. Крім того, Макінтош акцентує увагу на особистості видатного англійського окультиста Кеннета Макензі та його ролі в проваджені езотеричних матеріалів з території Німеччини до ініціативної структури АТР [3, c. 109-111].

Більш новітнім дослідженням, де розглядається історія АТР в контексті Розекрейцерського руху - є робота Крістіана Ребісса під назвою «Rosicrucian History and Mysteries», яка була опублікована у 2005 р. [4]. В монографії розкривається велика кількість питань пов’язаних з Орденом Розенкрейцерів. Автор досліджує діяльність розенкрейцерів різних хронологічних періодів та оцінює вплив на Орден в різних географічних регіонах. Крім історії формування АТР, розглядаються видатні діячі цієї організації такі як В. Вудман, К. Макензі, В. Вескот, С. Моус та ін. Водночас, автор описує вплив АТР не тільки на Орден Золотої Зорі, але і на інше популярне езотеричну організацію – Теософське Товариство, що значно розширює дослідницьке поле історії  АТР  [4].

Найбільш ґрунтовно історія АТР була розглянута в найновітнішому досліджені Тобіаса Куртона під назвою «The Invisible History of the Rosicrucians: The World's Most Mysterious Secret Society» [1]. Дана робота була опублікована у 2009 році та на даний час вважається найбільш комплексною історичною роботою з теми Розенкрейцерського руху. Історія АТР розкрита максимально змістовно. Автор досліджує такі складові АТР: езотеричну доктрину, яка пов’язана з традиціями кабали, алхімії та гермітизму, структуру організації в контексті ініціативних рівнів, вплив адептів АТР на інші езотеричні таємні товариства [1].

З приведених вище матеріалів, можна зробити висновок, що історія АТР в контексті сучасної історіографії Розенкрейцерського руху грає велику роль. Незважаючи на те, що АТР не отримав власної традиції дослідження, еволюція її історичної парадигми прослідковується в усіх представлених монографіях. Починаючі з фактів заснування історична модель АТР постійно робилась складнішою, включаючи в себе такі компоненти, як біографічні матеріали видатних адептів, езотеричні доктрини, зв’язки з іншими таємними товариствами та ін. Дана тенденція вимагає виділення історії АТР в окреме дослідницьке поле. 

Література:

1. Churton T. The Invisible History of the Rosicrucians: The World's Most Mysterious Secret Society 2009. URL: https://books.apple.com/us/book/the-invisible-history-of-the-rosicrucians/id1249489185?ign-gact=1.

2. Gilbert R. A. The Masonic Career of A. E. Waite. 1986. URL: https://skirret.com/papers/waite/masonic_career.html.

3. McIntosh C. Rosy Cross Unveiled: The History, Mythology and Rituals of an Occult Order. Wellingborough: Aquarian Press, 1980. 160 с.

4. Rebisse C. Rosicrucian History and Mysteries. 2005. URL : https://www.pdfdriv e.com/rosicrucian-history-and-mysteries-e18197950.html.

5. Арнольд П. История розенкрейцеров и истоки франкмасонства. М: Энигма, 2011. 336 с. 

6. Хоув Э. Маги Золотой Зари. М: Энигма, 2008. 624 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
РАДЯНСЬКІ ДРУКОВАНІ ВИДАННЯ ТА ПРЕСА ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ПОЛОН (1940- 80-ТІ Р.)
14.06.2019 12:21




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше