:: LEX :: ПРОБЛЕМАТИКА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ЗАСАД НЕЗАЛЕЖНОСТІ СУДДІ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМАТИКА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ЗАСАД НЕЗАЛЕЖНОСТІ СУДДІ В УКРАЇНІ
 
17.09.2019 11:55
Автор: Данилевський Максим Анатолійович, аспірант Херсонського державного університету
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Україна молода держава, що прагне зайняти гідне місце на світовій арені та направляє свої погляди до європейської спільноти. І хоча наша держава вже є незалежною досить довго, проте питання незалежності суддів все одно є досить актуальними. 

Формування громадянського суспільства та побудова правової держави неможливі без реального забезпечення незалежності й недоторканності суддів. 

Ми стрімко почали перебудову судової системи, створення нової законодавчої бази, вдосконалення форм судочинства з урахуванням світового досвіду. В цьому зв’язку є необхідність вивчення, аналізу та осмислення на теоретичному, правотворчому та правозастосувальному рівнях не тільки норм міжнародних правових актів щодо незалежності суддів, а й законодавства окремих держав щодо незалежності суддів, які можуть бути корисними у реформуванні судово-правової системи України.

Проте, останнім часом, викликають занепокоєння з боку суспільства і держави випадки порушення принципу незалежності судді, що є одним із порушень законних прав, інтересів і свобод людини і громадянина.

Теоретичною базою дисертаційного дослідження стануть наукові праці таких вчених, як Абросімова О.Б, Агеєва Г.Н., Адушкін С.Ю., Акішєва Ж.Л., Алексєєва Л.Б., Алексєєв М.С., Альперт С.А., Божьев В.П., Бойков О.Д., Бринцев В.Д., Варфоломеєва Т.В., Васьковський Є.В., Вікторський С.І., Л.Є.Владимиров Л.Є., Гончаренко В.Г., Грошевий Ю.М., Гуценко К.Ф., Дейтріх В.Ф., Ершов В.В., Завадський В.Р., Зарудний С.І., Кістяківський О.Ф., Клеандров М.І, Коні А.Ф., Кононенко В.І., Кучинська О.П., Лебедєв В.М., Максімов Н.Р., Маляренко В.Т., Марочкін І.Є., Михєнко М.М., Михайленко О.Р., Михайленко П.П., Михайловський І.В., Молдован В.В., Москвич Л.М., Муравйов М.І., Назаров І.В., Нор В.Т., Петрєнко В.М., Петрухін І.Л., Погорілко В.Ф., Подкопаєв С.В., Полянський М.М., Прилуцький С.В., Решетников Ф.М., Савицький В.М., Селіванов В.М., Сиза Н.П., Смирнов О.В., Стефанюк В.С., Сусло Д.С., Тальберг Д.Г., Фойницький І.Я., Хавронюк М.І., Чангулі Г.І., Чельцов-Бебутов М.О., Чепурнова Н.М., Шибіко В.П., Шишкін В.І., Штогун С.Г., Шумило М.Є., Юсупова С.О. та інші.

Незважаючи на те, що проблеми адміністративно-правових засад незалежності судді в Україні були предметом дослідження багатьох науковців, вивчення адміністративно-правових засад незалежності судді в Україні в повній мірі не відбувалося. Вчені або торкалися лише окремих питань цієї проблематики, або досліджували дещо суміжні різноманітні виклики.

Це питання потребує більш детального правового регулювання, і в аспектах адміністративного права також, оскільки адміністративно-правові засади незалежності судді в Україні супроводжується численними негативними суспільно-шкідливими наслідками в різних сферах.

Тому питання, які підняті в цих тезах доповіді залишаються в науці адміністративного права відкритим. Все це дозволяє зробити висновки про необхідність подальшої розробки теми дослідження.

Мета і завдання дослідження полягають в комплексному аналізі адміністративно-правових засад незалежності судді в Україні, а також у вирішенні теоретичних і практичних проблем, пов’язаних із цим важливим принципом; в оцінці достатньої правової бази для ефективного дотримання цієї гарантії; та на основі цього - вироблення рекомендацій і пропозицій по вдосконаленню адміністративно-правових норм, про більш ефективне застосування гарантії незалежності судді.

Для досягнення вказаних цілей необхідно вирішити наступні завдання:

1) провести історико-правове дослідження розвитку принципу незалежності і недоторканності суддів у адміністративному процесі України;

2) дослідити становлення та еволюцію принципу незалежності і недоторканності суддів на сучасному етапі розвитку нашої держави. 

3) проаналізувати та порівняти законодавства України про незалежність і недоторканність; 

4) проаналізувати опубліковані в юридичній літературі підходи щодо розуміння сутності досліджуваного принципу, визначення поняття, зміст і значення;

5) всебічно дослідити зв'язок та співвідношення принципу незалежності і недоторканності суддів з іншими конституційними засадами судочинства;

6) проаналізувати систему гарантій принципу незалежності і недоторканності суддів в Україні;

7) дослідити рівень відповідності встановлених в законодавстві України гарантій принципу незалежності і недоторканності суддів у практиці адміністративного судочинства;

8) з'ясувати відповідність встановлених в законодавстві України процесуальних гарантій принципу незалежності й недоторканності суддів згідно з міжнародно-правовими актами; 

9) розробити рекомендації щодо удосконалення законодавства України про незалежність і недоторканність суддів, та з урахуванням зазначеного зробити й обґрунтувати наукові висновки та пропозиції щодо вдосконалення законодавства з метою реального забезпечення даного принципу в адміністративному судочинстві.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КВОТИ НА ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ГАРАНТІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНІХ ПРАВ ЗАКОРДОННИМИ УКРАЇНЦЯМИ
23.09.2019 19:43
ВЕЛИКА ПРИВАТИЗАЦІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ
19.09.2019 11:56
OBTAINING A TEMPORARY RESIDENCE PERMIT ON THE BASIS OF STUDY IN UKRAINE BY A FOREIGNER
17.09.2019 14:19
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОРЯДКУ ОФОРМЛЕННЯ СПАДКОВИХ ПРАВ В ОБ’ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДІ
14.08.2019 19:12




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше