:: LEX :: КВОТИ НА ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ГАРАНТІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНІХ ПРАВ ЗАКОРДОННИМИ УКРАЇНЦЯМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КВОТИ НА ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ГАРАНТІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНІХ ПРАВ ЗАКОРДОННИМИ УКРАЇНЦЯМИ
 
23.09.2019 19:43
Автор: Алмаші Ірина Михайлівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри природничо-гуманітарних та інформаційних дисциплін, Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету»; Алмаші Мирослав Михайлович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства, Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

У сучасних умовах глобалізації та євроінтеграції, розвитку України, як суверенної держави, міграції населення, важливого теоретичного та практичного значення набуває дослідження проблеми квоти на здобуття вищої освіти як гарантія реалізації освітніх прав закордонними українцями. Україна є материнською державою для закордонних українців, тому важливою і необхідною є державна підтримка у реалізації ними своїх прав на території України.  

Дана проблематика надзвичайно актуальна і була предметом дослідження таких науковців як: Л.Лабенської, Г.Москаля, К.Нечипорука, А.Попка.

Забезпечення державою права закордонних українців на освіту - це закріплення та гарантованість права на освіту закордонних українців у вищих навчальних закладах та створення відповідних нормативно-правових та інституційних механізмів для його реалізації. Однією з найбільш важливих переваг, якими користуються особи з числа закордонних українців, є переваги у реалізації права на здобуття вищої освіти.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, особи, яким надано статус закордонного українця, і які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України. Здобуття вищої освіти зазначеними категоріями осіб за кошти державного бюджету здійснюється в межах квот, визначених Кабінетом Міністрів України. Усі особи, які здобувають вищу освіту у закладах вищої освіти, мають рівні права та обов’язки[1].

Згідно ч.2 ст.9 Закону України «Про закордонних українців» закордонним українцям гарантовано право на освіту у вищих навчальних закладах. Закордонним українцям щороку встановлюються квоти прийому до вищих навчальних закладів України в межах обсягів державного замовлення[2].

Згідно Постанови КМУ «Питання здобуття вищої освіти деякими категоріями осіб» від 12 вересня 2018 року №729 установлено, що для здобуття вищої освіти щороку виділяється до 1 тис. місць державного замовлення, в межах якої встановлюються квоти: іноземцям та особам без громадянства, які прибувають на навчання відповідно до міжнародних договорів України; особам, яким надано статус закордонного українця.

Особи, зараховані до закладів вищої освіти для здобуття вищої освіти в межах встановлених квот, забезпечуються стипендією у порядку та розмірі, встановлених для громадян України, та місцем у гуртожитку з оплатою проживання у розмірі, встановленому для громадян України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України[3]. 

Постановою КМУ від 10.05.2018 року №344 затверджено Державну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2020 року. Одним із заходів реалізації цієї програми передбачено навчання студентів у вищих навчальних закладах України у межах квот. Передбачено фінансування цього заходу з Державного бюджету. Прогнозний обсяг фінансових ресурсів для виконання цього заходу – 103.6 тис. грн., у т.ч. за роками: 2018р. – 32.7 тис. грн., 2019р.- 34.6 тис. грн., 2020 р. – 36.3 тис. грн. [4]. Однак, у Законі України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» у видатках окремим рядком фінансування в розмірі 34.6 тис. грн. не зазначається. Вважаємо, що кошти, передбачені цією програмою повинні зазначатися у Державному бюджеті окремим рядком. 

Закордонним українцям також щорічно передбачаються державні стипендії для здобування вищої освіти у межах установлених квот[5].

Відповідно до чинного законодавства закордонним українцям установлюються квоти на навчання у вищих навчальних закладів України за денною формою за рахунок коштів державного бюджету України за умови, якщо певний ступінь вищої освіти в Україні закордонний українець здобуває вперше. Установлення квот для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, здобутого за іншою спеціальністю, не здійснюється. Інформацію щодо виділення квот для закордонних українців та термінів подачі документів можна отримати у дипломатичній установі України в країні проживання, яка оновлюється МОН щороку у лютому-березні[6].

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус закордонних українців» Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України було встановлено на 2012 р. 310 квот для прийому закордонних українців на перший курс до вищих навчальних закладів України за рахунок коштів державного бюджету України. Зокрема, для українців Молдови було виділено 100 місць, Грузії, Білорусі та Узбекистану – по 20, Азербайджану, Румунії, Киргизії, Бразилії та Словаччини – по 10, Латвії, Литви, Естонії, Болгарії, Вірменії, Аргентини, Угорщини, Сербії, Палестини, Ізраїлю, Туреччини, Греції, Лівану – по 5, інших країн – 35[5].

Згідно з «Умовами прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2019 році», затвердженими наказом МОН України від 11. 10.2018 р. №1096 Зарахування іноземців та осіб з числа закордонних українців на навчання на відповідний рівень вищої освіти здійснюється за результатами вступних випробувань з визначених предметів і мови навчання та на підставі академічних прав на продовження навчання, що надаються документом про здобутий рівень освіти в країні його походження, і врахування балів успішності, що дають право на продовження навчання на наступному рівні вищої освіти відповідно до законодавства країни, що видала документ про здобутий ступінь (рівень) освіти[7].

На підставі вищенаведених положень можна зробити висновки про наступні проблеми щодо квоти на здобуття вищої освіти як гарантія реалізації освітніх прав закордонними українцями: Урядом передбачено прогнозне фінансування навчання закордонних українців, але таке фінансування не передбачено в Державному бюджеті на 2019 р. окремим рядком; закордонні українці не мають можливості отримати високоякісну освіту на рівні з громадянами України в україномовних закладах закордоном, що в свою чергу призводить до незаповненості квот.

Існують перспективи подальших наукових досліджень у даному напрямку, зокрема, щодо: покращення співпраці органів публічної влади України та неурядових організацій закордонних українців; забезпечення права закордонних українців на освіту у вищих навчальних закладах в Україні.

Отже, у даній доповіді проаналізовано квоти на здобуття вищої освіти як гарантія реалізації освітніх прав закордонними українцями. 

Література:

1. Про вищу освіту: Закон України від 1 липня 2014 року. Відомості Верховної Ради, 2014, № 37-38, ст.2004.

2. Про закордонних українців: Закон України 4 березня 2004 року. Відомості Верховної Ради України, 2004, № 25, ст.343.

3. Питання здобуття вищої освіти деякими категоріями осіб. Постанова КМУ від 12 вересня 2018 року №729.

4. Державна програма співпраці із закордонними українцями на період до 2020 року. Постанова КМУ від 10.05.2018 р. № 34.

5. Мазука Л. І. Українська держава та світове українство: актуальні питання, потенціал і перспективи взаємодії. К. :НІСД, 2013. 32 с.

6. Закордонним українцям. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/zakordonnim-ukrayincyam  

7. Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2019 році. Наказ МОН України від 11.10.2018 р. № 1096.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВЕЛИКА ПРИВАТИЗАЦІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ
19.09.2019 11:56
OBTAINING A TEMPORARY RESIDENCE PERMIT ON THE BASIS OF STUDY IN UKRAINE BY A FOREIGNER
17.09.2019 14:19
ПРОБЛЕМАТИКА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ЗАСАД НЕЗАЛЕЖНОСТІ СУДДІ В УКРАЇНІ
17.09.2019 11:55
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОРЯДКУ ОФОРМЛЕННЯ СПАДКОВИХ ПРАВ В ОБ’ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДІ
14.08.2019 19:12




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше