:: LEX :: ДЕМОКРАТИЧНА ПАРАДИГМА ВСТАНОВЛЕННЯ ВИБОРЧИХ ЦЕНЗІВ В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕМОКРАТИЧНА ПАРАДИГМА ВСТАНОВЛЕННЯ ВИБОРЧИХ ЦЕНЗІВ В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ
 
14.10.2019 20:21
Автор: Барабанов Дмитро Миколайович, бакалавр права, Господарський суд Дніпропетровської області
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Демократизація суспільних відносин та утвердження інституту демократичних виборів викликало потребу у врегулювання питань здійснення волевиявлення та можливостей бути обраним. Дані питання є надзвичайно важливими для кожної країни, оскільки в процесі голосування формуються вищі органи державної влади, які вирішують подальшу долю країни протягом терміну дії своїх повноважень. Таким чином, природно, що в процесі врегулювання даного питання виникло поняття «цензу» або «обмежень» стосовно права голосу та права бути обраним на певну державну посаду. Виборчі системи також забезпечують критерії, які передбачають можливість визначення, за яких обставин може бути відібрано або призупинено виборче право. Ці питання часто стають проблемою для будь-якої держави, оскільки навіть незначне порушення балансу може вплинути на легітимність та законність виборчого процесу, за яким фактично стоять надзвичайно великі витрати для державного бюджету та умови стабільності самої країни, тому дослідження з даної тематики потребує додаткового наукового дослідження.  

Метою даної праці є окреслення демократичної парадигми встановлення виборчих цензів в країнах Західної Європи.

Теоретичною основою роботи послужили праці таких авторитетних науковців та практиків, як Марцеляк О.В., Марцеляк С.М., Автономов А.С., Герасименко Т.В., Ісраелян В.Б., Ігнатов В.Г., Кістяківський Б.О., Шаповал В.М. та ін.

Важливою ознакою сучасних демократичних виборів є визнання загального виборчого права за всіма дорослими і психічно здоровими громадянами. Цей аспект ще на початку ХХ ст. яскраво підкреслював відомий учений-правник Б.О. Кістяківський, який говорив: «Нема нічого, що такою мірою забезпечувало б державну єдність і національну солідарність, як загальне виборче право» [3, c. 679]. Водночас варто відзначити, що світова виборча практика передбачає окремі обмеження в загальному виборчому праві – цензи, запровадження яких має на меті чітке визначення кола виборців, а також критеріїв, за якими окреслюються претенденти на мандат представницького органу [4].

Оскільки право голосу є найосновнішим елементом системи демократичних виборів, держави мають визначати, які обмеження можуть бути накладені на право, не порушуючи принципів міжнародного права людини. Загалом ці обмеження підпадають під чотири категорії: 1) мінімальні вікові вимоги; 2) вимоги до громадянства; 3) вимоги до місця проживання; 4) втрата права голосу через рішення про повну чи часткову недієздатність особи або в разі вчинення певного злочину [1].

Очевидно, що право голосу та право бути обраним повинно виникати з досягненням особою певного мінімального віку. Цей мінімальний вік для голосування не повинен перевищувати 18 років, оскільки міжнародні правозахисні документи чітко передбачають, що людина отримує політичні права в цьому віці. Однак загальновизнано, що вимога до мінімального віку для тих, хто обирається може бути вищою [5]. 

Право голосу може залежати від наявності громадянства. Однак конкретні регіональні інструменти з прав людини передбачають можливість іноземцям голосувати на місцевих виборах після певного періоду проживання. Таким чином, право голосу може бути предметом обґрунтованих вимог проживання.

У деяких країнах, осіб, засуджених до позбавлення волі, позбавляють права голосу. Такі обмеження підтримала Європейська комісія з прав людини. Однак у справі Labita v. Italy, Європейський суд з прав людини (далі - Суд) визнав порушення статті 3 Протоколу 1 ЄКПЛ, коли невинна особа зазнала втрати права голосу через законодавчі положення, спрямовані на контроль за злочинною діяльністю. Визнаючи, що тимчасове припинення виборчих прав осіб, щодо яких були докази членства в мафії, переслідує законну мету, Суд зауважив, що, коли ім'я пана Лабіта було вилучено з виборчого списку після його виправдання, подібні дії були безпідставними та порушили його законні права. Суд не міг вважати цей захід пропорційним. Тому було порушення статті 3 Протоколу 1 [2].

Право голосу може бути відібраним. Однак подібні дії та підстави для них мають бути детально визначені законом. Принцип пропорційності повинен бути дотриманим. Відібрання права голосу чи виборчого кандидата може бути здійснено лише шляхом винесення рішення суду. Крім того, ці права можуть бути автоматично відновлені після відбуття покарання за будь-яке кримінальне правопорушення [1].

Таким чином, на міжнародному рівні визначено, що певні обмеження в праві голосу чи праві бути обраним є виправданим, не порушує прав людини та забезпечує в певній мірі необхідну національну безпеку. В той же час, відповідні обмеження мають бути детально прописані в законодавстві, оскільки нормативні неточності призводять до порушення ЄКПЛ.

Література:

1. International Standards and Commitments on the Right to Democratic Elections: A Practical Reference Guide to Democratic Elections Best Practice OSCE/ODIHR Draft Paper, 8 November 2002. URL: https://www.osce.org/odihr/elections/16859?download=true (Last accessed: 13.10.2019).  

2. Labita v. Italy, Application No. 26772/95 (6 April 2000). URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-58559%22]} (Last accessed: 13.10.2019).  

3. Кістяківський Б.О. Вибране / Б.О. Кістяківський. – К. : Абрис, 1990.

4. Марцеляк О.В., Марцеляк С.М. «Правова природа й види цензів у виборчому праві». URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/4806/1/%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0

%92%D0%9E%D0%92%D0%90%20%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A0%D0%9E%D0

%94%D0%90%20%D0%99%20%D0%92%D0%98%D0%94%D0%98%20%D0%A6%D0

%95%D0%9D%D0%97%D0%86%D0%92%20%D0%A3%20%D0%92%D0%98%D0%91

%D0%9E%D0%A0%D0%A7%D0%9E%D0%9C%D0%A3%20%D0%9F%D0%A0%D0%90

%D0%92%D0%86.pdf (Остання дата звернення 13.10.2019).

5. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права: міжнародний документ від 16.12.1966. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_043 (Остання дата звернення 13.10.2019). 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ЖУРНАЛІСТІВ ПІД ЧАС ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ДЕЯКІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
25.10.2019 09:16
ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ МІЖ СТОРОНАМИ У МІЖНАРОДНОМУ АРБІТРАЖІ
24.10.2019 15:48
ЗАПИТ НА ОТРИМАННЯ ІНФОРМАЦІЇ: ВИМОГИ ТА ОСОБЛИВОСТІ
14.10.2019 11:16
ГЕНДЕРНА ІДЕНТИЧНІСТЬ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ
13.07.2020 19:41
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ МУНІЦИПАЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ
10.10.2019 18:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше