:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ДІЯЛЬНОСТІ АГРОХОЛДИНГІВ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ДІЯЛЬНОСТІ АГРОХОЛДИНГІВ В УКРАЇНІ
 
02.11.2019 20:12
Автор: Вороніна Аліна Олександрівна, студентка IV курсу юридичного факультету, Національного університету біоресурсів і природокористування України
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Сьогодні, в рамках сучасного конкурентного середовища, важливу роль у формуванні сільськогосподарського ринку України почали відігравати новостворені інтегрально-вертикальні структури – агрохолдинги. У зв’язку з деградацією матеріально-технічної бази аграрного виробництва, зниженням продуктивності праці, а також значним погіршенням соціально-демографічної ситуації на селі в теперішньому аграрному бізнесі функціонування таких підприємств набуло неабиякої актуальності, оскільки їх діяльність спрямована на уніфікацію технологічних процесів, у результаті чого в найближчій перспективі великі агрохолдинги сприятимуть відродженню втрачених переваг України.

Розвиток агрохолдингових компаній в Україні набув особливої динаміки, починаючи з 2005 року. Процес становлення та функціонування агрохолдингів в Україні умовно поділяють на такі етапи:- 2005 - 2010 рр. – бурхливий ріст вертикально інтегрованих структур (простежувались тенденції до стрімкого укрупнення земельного банку та залучення іноземного капіталу); - 2011 - 2015 рр. – перехідний період від агресивної акумуляції ресурсів до підвищення ефективності виробництва; - 2016 – 2020 рр. – прогнози експертів щодо подальшого розвитку агрохолдингових компаній [1, с. 249].

Згідно статистичних даних в Україні існує значна кількість агрохолдингів. Аналізуючи останні 2-3 роки, можна зробити висновок, що в лідери аграрного ринку України за обсягом земельного банку входять наступні:

1. UkrLandFarming. Станом на 1 липня 2018 року, UkrLandFarming управляє земельним банком в Україні у 570 тис. га орних земель. Компанія володіє мережею елеваторів потужністю 2,5 млн тон зерна;

2. Kernel Group, площа земель якої становить 550 тис. га, компанія здійснює свою діяльність на території Тернопільської, Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Черкаської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей;

3. Агропросперіс (NCH) – площа земель становить 430 тис. га, на даний час здійснює своє виробництво в 14 областях України; 

4. Миронівський хлібопродукт – 370 тис. га земельних угідь, розташованих на території Київської, Черкаської, Полтавської, Сумської, Донецької, Дніпропетровської, Херсонської, Івано-Франківської, Вінницької областей та АР Крим;

5. Астарта-Київ – земельний банку якого становить 250 тис. га.

Протягом 2017-2019 років в стратегії діяльності підприємств спостерігалися певні зміни, а саме: збільшення земельного банку, вихід на міжнародний ринок капіталів та прагнення компаній перерости в структуру агрохолдингу за рахунок залучення міжнародних інвестицій. 

Варто зазначити, що показником результативності діяльності підприємств є рентабельність. Найбільший рівень рентабельності має агрохолдинг "Мрія", який складає 100,58 %, незважаючи на те, що має прибуток, менший, ніж агрохолдинг "Kernel Group", який має рівень рентабельності найменший — 10,58 %. Тобто, стратегія діяльності агрохолдингів повинна бути спрямована на скорочення витрат, а не збільшення прибутку [2, с. 68].

Важливу роль в агробізнесі України відіграло злиття компаній.  Так, у вересні 2009 року відбулося об’єднання активів "Ленд Вест компані" та "Західної компанії "Дакор", внаслідок чого утворилася нова компанія "Дакор Агро Холдинг". Структура об'єднання складалася з чотирьох заводів з виробництва цукру, 163 тис. га сільськогосподарських земель, парку сучасної техніки, а також компанії із забезпечення логістики і зберігання продукції [3, с. 244]. 

Вже на початку 2011 року агрокомпанія Ukrlandfarming, співвласником якої є Олег Бахматюк, купила агрохолдинги "Дакор Агро Холдинг" і "Райз". З урахуванням покупки двох агрохолдингів Ukrlandfarming перетворився в одного з найбільших землевласників в Україні із загальним земельним банком порядку 500 тис. га. Нагадаємо, що основні потужності і інфраструктура агрохолдингу "Райз", створеного в 1992 році, розташовані в Полтавській і Сумській областях. "Райз" належать кілька елеваторів і цукровий завод, земельний банк становить майже 180 тис. га, з яких близько 50 тис. він придбав за останні два роки. Також 14 вересня О. Бахматюк передав належні йому 77,49% акцій холдингу "Авангард" підконтрольній йому компанії Ukrlandfarming. Після передачі Бахматюк залишається фактичним власником Ukrlandfarming, зберігши контроль над 100% акціонерного капіталу, і мажоритарним акціонером "Авангарду", зберігши контроль над 77,49% від статутного капіталу. Таким чином, Ukrlandfarming виходить на передові позиції за кількістю оброблюваної землі та виробництва цукру [4, с. 94]. 

Після кризи в цукровій галузі ринок цукру знову стає привабливим – це пов'язано зі зменшенням дефіциту сировини, а також можливістю виділення квоти для постачань на російський ринок. Тому цукрова галузь зацікавила не тільки компанію Ukrlandfarming.

Варто зазначити, що нещодавно на аграрний ринок вийшла ще одна молода вертикально інтегрована компанія KSG Agro, яка займається виробництвом, зберіганням, переробкою та продажем сільськогосподарської продукції. KSG Agro свою стратегію будує на поглинанні невеликих компаній. Вона придбала агрокомпанію "Агроплаза", площа орендованих земель якої становить 20,8 тис. га. А отже, земельний банк KSG Agro становить 96 тис. га.

За даними АПК-Інформ, в Україні нараховується 27 домінуючих агрохолдингів. А загальний земельний банк, що знаходиться в користуванні агрохолдингів, становить близько 4 млн. га. 

За результатами проведеного аналізу створення та функціонування агрохолдингів, підсумовуючи вищевикладене, можна підкреслити, що така форма організації виробництва та економічних взаємовідносин в аграрній сфері економіки поступово розвивається, перетворюється на лідируючу. Тобто їх роль є значною, сприятиме забезпеченню комплексного благоустрою, соціально-економічної й еколого зрівноваженої трансформації сільських територій і поселень й надалі. 

Література:

1. Пасічник Д. П. Особливості підприємницької діяльності агрохолдингів України. Львів, 2019. С. 248-251.

2. Куценко В. І. Агрохолдинги як форма організації господарської діяльності: прогрес чи регрес. Агросвіт 16. 2014, С. 64-69.

3. Зеліско І. Злиття та поглинання в інтеграційних процесах аграрної галузі. Економічний аналіз. 2012. Т. 10(2). С. 243-246.

4. Ніценко В. С. Інтеграційні процеси в цукробуряковому підкомплексі АПК. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2012. Т. 14. № 1(2). С. 89-95.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСЕРВАЦІЇ ЗЕМЕЛЬ
12.11.2019 19:34
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ
12.11.2019 11:36




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше