:: LEX :: НОРМАТИВНЕ ТА ДОКТРИНАЛЬНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ТЯЖКЕ ТІЛЕСНЕ УШКОДЖЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НОРМАТИВНЕ ТА ДОКТРИНАЛЬНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ТЯЖКЕ ТІЛЕСНЕ УШКОДЖЕННЯ
 
10.12.2019 20:30
Автор: Татаренко Анна Валеріївна, студентка, Інститут управління і права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

В суспільстві встановлено принцип, що найважливіше благо особистості є здоров'я людини. Такий принцип закріплений і в Конституції України, окрема в ст. 3 [1].  

На думку М.І. Бажанова та Ю.В.  Бауліна "тілесне ушкодження — це протиправне заподіяння шкоди здоров'ю іншої людини, що виражається в порушенні анатомічної цілості або фізичної функції органів і тканин тіла людини" [2, с. 16]. Такої ж думки і В.И. Борисов та В.Н. Куц : "телесного повреждения: это противоправное, умышленное или неосторожное причинение вреда здоровью другого человека, выразившееся в нарушении анатомической целости или физиологической функции органов и тканей человеческого тела" [3, с. 16-17].

Проте, Ю.І. Скуратов та В.М. Лебедев  вважають, що "далеко не будь-яка шкоду здоров'ю, навіть, якщо така шкода виникла в наслідок дії факторів зовнішнього впливу, можна називати тілесні ушкодження" [4, с. 95].

На думку Н.Ф. Кузнецової та І.М. Тяжкової  в доктрині кримінального пава шкода здоров'ю розкривається через положення медицини.  Під шкодою здоров'ю людини слід розуміти або тілесні ушкодження, тобто порушення анатомічної цілості органів і тканин або їх фізіологічних функцій, або захворювання або патологічні стани, що виникли в результаті впливу різних факторів зовнішнього середовища: механічних, фізичних, хімічних, біологічних, психічних [4, с. 96].

На думку В. В. Сташиса, В. Я. Тація здоров’я людини як об’єкт тілесного ушкодження охороняється кримінальним законом з моменту початку родового процесу. Закон охороняє здоров'я кожної людини незалежно від її фізичного стану (бездоганно здорова людина, хворий, божевільний, особа, яка пере­буває в безнадійному стані внаслідок травми, тощо), а також від її моральних якостей, віку, службового становища тощо. Тілесне ушкодження - це посягання на здоров’я іншої людини. Заподіяння самому собі тілесного ушкодження, навіть тяжкого, за загальним правилом не є злочином і кримінальну відповідальність тягне за собою лише у випадках, якщо воно є засобом здійснення іншого злочину [5, с. 134]. 

Так, згідно з ч. 1 ст. 121 КК України [2] під умисним тяжким тілесним ушкодженням розуміється умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менше як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя [2].

Відповідно до Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень з медичної точки зору, тілесні ушкодження - це порушення анатомічної цілості тканин, органів та їх функцій, що виникає як наслідок дії одного чи кількох зовнішніх ушкоджуючих факторів - фізичних, хімічних, біологічних, психічних [6].

Так, КК України виділяє такі ступені тілесних ушкоджень: тяжке, середньої тяжкості та легке [2].

До ознак тяжкого тілесного ушкодження належить:

а) небезпека для життя;

б) втрата будь-якого органа або втрата органом його функцій;

в) душевна хвороба;

г) розлад здоров'я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш ніж на одну третину;

д) переривання вагітності;

е) невиправне знівечення обличчя [6].

Так, відповідно до законодавства тяжкими тілесними ушкодженнями вважаються такі ушкодження, які є небезпечними в момент нанесення [2].

Небезпечними для життя ушкодження є такі ушкодження, що загрожують життю потерпілого і за характером нанесення можуть призвести до смерті потерпілого. Наслідок заподіяного ушкодження не може впливати на визнання його тяжким [5, с. 140]. 

До тяжких тілесних ушкоджень також відноситься таке ушкодження, яке призвело до втрати органа, або частини органа, або до втрати його функції. Тілесне ушкодження є тяжким і у разі виникнення в наслідок ушкодження інші розлади здоров'я, що призвело до стійкої втрати працездатності. Іншими розладами здоров'я вважається такі ушкодження, що не характеризуються ознаками, перелічені в ст. 121 КК України [2]. В такому випадку особливе значення має стійкість втрати працездатності (не менше 13), яка передбачена законодавством тільки у разі інших розладів здоров'я.

Література:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2. Кримінальне право України: Особлива частина / Бажанов М.І. Баулін Ю.В. ― Харків.: 2006 . ― 197 с.

3. Преступления против жизни и здоровья / Борисов В.И. Куц В.Н. ―  Харків.: Консум, 1995. ― 104 ст.

4. Курс уголовного права. Том 3. Особенная часть / Кузнецова Н.Ф. Тяжкова И.М. ― Москва.: Зерцало-М. - 2002. - 312 с.

5. Кримінальне право України: Особлива частина // За редакцією професорів В. В. Сташиса, В. Я. Тація. - Право.- Харків. - 2010. - 576 с.

6. "Правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень": МОЗ України; Правила от 17.01.1995 № 6 : [Електронний ресурс] - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0255-95?lang=ru.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГАБІТОЛОГІЯ ЯК ОДИН ІЗ ОСНОВОПОЛОЖНИХ РОЗДІЛІВ КРИМІНАЛІСТИКИ
29.11.2019 15:30
ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА НАРКОЗАЛЕЖНИХ НА ЛІКУВАННЯ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД
22.11.2019 13:22
THE PROBLEM OF CRIMINAL LAWS ORGANIZATION OF OPERATIVE AND SEARCH MEASURES
09.12.2019 18:15




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше