:: LEX :: МЕХАНІЗМ ПРАКТИЧНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ ЗА НАВЧАННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕХАНІЗМ ПРАКТИЧНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ ЗА НАВЧАННЯ
 
21.04.2020 16:49
Автор: Маркуш Карина Ігорівна, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

В податковому законодавстві наявний дієвий механізм повернення витрачених на певні послуги коштів. Зокрема, якщо одним з пунктів у графі «видатки» є плата за навчання, то Вам варто ознайомитись з положеннями Податкового кодексу України (далі – ПК України) про податкову знижку за навчання. На жаль, громадяни України погано обізнані у своїх правах, саме тому звітність Державної податкової служби України (далі – ДПС) за 2017 рік констатує, що знижкою на навчання скористались лише 65 тисяч з 513 тисяч осіб, які подали Декларацію про майновий стан і доходи [1]. 

Питання правового регулювання податкової знижки потребують окремої уваги. Відповідно до пункту 14.1.170. статті 14 ПК України, податкова знижка – документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, і на яку дозволяється зменшити загальний річний оподатковуваний дохід [2]. Іншими словами, за допомогою податкової знижки дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з оплатою певних робіт чи послуг. 

Стаття 166 ПК України, а саме пункт 166.3, містить перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки. Одним з підпунктів вказано, що сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. З цього положення випливають обов’язкові умови для отримання знижки. По-перше, заклад має бути вітчизняним, закордонне навчання ніяким чином не може бути відшкодоване. По-друге, серед переліку закладів освіти є усі складники освіти, окрім військової кафедри та інших додаткових послуг (гуртки, курси) навчального закладу [3, ст. 10]. Роз’яснення щодо військової кафедри детально викладено у ЗІР за кодом 103.06.03 [4]. Заклади, сплачена вартість навчання у яких відшкодовується, мають бути обов’язково акредитовані Міністерством освіти і науки України. Однак, варто зазначити, що до 03.07.2018 р. відшкодування відбувалось тільки за вищу та професійно-технічну освіту [5, п. 75]. З прийняттям змін відбулось пом’якшення податкових умов для громадян, що характеризує політику державу у сфері податкового регулювання як таку, що всіляко підтримує фінансовий достаток своїх громадян. 

Важливим питанням є те, хто саме має право на знижку за навчання. Серед суб’єктів може бути як і сам студент (за наявності офіційного заробітку та сплати податків), так і член сім’ї першого ступеня спорідненості, тобто, відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 ПК України, батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Проте така фізична особа має відповідати певним критеріям, а саме: мати громадянство України, отримувати офіційну заробітну плату, не здійснювати підприємницьку діяльність, щорічно подавати звітну декларацію.

Цікавим моментом, на який потрібно звернути увагу є те, що батьки мають за обов’язок утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання, до досягнення ними 23 років [6, ст. 199]. Таким чином, якщо у 2020 році особі, яка навчається, виповнюється 24 роки, то знижку на навчання батьки отримають востаннє.

Отже, щоб отримати податкову знижку на навчання, важливо обов’язково зберегти усі чеки та квитанції, а головним підтвердженням є укладений договір із закладом, в якому буде зазначений виконавець послуги, її отримувач, сплачена сума та термін надання освітньої послуги. 

Найголовнішим етапом у відшкодуванні є подання Декларації про майновий стан і доходи із заповненим додатком Ф3 до 31 грудня поточного року за місцем реєстрації до податкової служби. Контролюючий орган, в свою чергу, надасть вичерпний перелік пакету документів, які мають бути надані. Після надання такого пакету документів, який є досить лаконічним, буде ухвалено рішення про надання чи ненадання такої знижки. Відповідно до положень пункту 179.8 статті 179 ПК України, у разі схвальної відповіді, сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. Перевищення суми податкової знижки над оподатковуваним прибутком платника податку не допускається.

Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, можна зробити висновок, що в Україні існує дієвий механізм податкової знижки, за допомогою якої держава відшкодовує платникам податків витрати на навчання. Адже, беручи до уваги важливість підвищення рівня доступності освіти, позитивним наслідком буде зростання кількості кваліфікованих кадрів. Особливо актуальним цей механізм видається в період запровадження обмежувальних заходів, у зв’язку з розповсюдженням коронавірусної хвороби, що допоможе заощадити платникам податків певну суму коштів.

Література: 

1. Слабоуз Я. Податкова знижка : суди vs фіскальні підходи. Юридична Газета  online. URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/podatkova-znizhka-sudi-vs-fiskalni-pidhodi.html (дата звернення: 16.04.2020).

2. Податковий кодекс України : Кодекс України; Закон, Кодекс від 02.12.2010 № 2755-VI // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2755-17 (дата звернення: 16.04.2020).

3. Про освіту : Закон України від 05.09.2017 № 2145-VIII // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2145-19 (дата звернення: 16.04.2020).

4. Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ci (дата звернення: 16.04.2020).

5. Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні : Закон України від 21.12.2016 № 1797-VIII // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/1797-19 (дата звернення: 16.04.2020).

6. Сімейний кодекс України : Кодекс України; Кодекс, Закон від 10.01.2002 № 2947-III // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2947-14 (дата звернення: 16.04.2020).

________________

Науковий керівник: Маринчак Євген Степанович, кандидат юридичних наук, Київський національний університет імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АДАПТАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДО ПРАВА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
24.04.2020 18:41
ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ВИКОРИСТАННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ СУБ’ЄКТАМИ ВЛАДНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ ТА НАПРЯМИ ЗАПОБІГАННЯ ЇМ
15.05.2020 13:21
АКТУАЛЬНЫЙ ВОПРОС ИССЛЕДОВАНИЯ ПРОБЛЕМЫ ПРОВЕДЕНИЯ ЛЮСТРАЦИИ В УКРАИНЕ: СРАВНИТЕЛЬНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
14.05.2020 10:32
ПОДАТКОВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ: ЗМІСТ, МЕХАНІЗМ НАДАННЯ ТА ОСКАРЖЕННЯ
12.05.2020 20:36
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ — ПРАВОВА ОСНОВА ДЕРЖАВИ
11.05.2020 13:06
ПРАВО НА КОНСТИТУЦІЙНЕ ВИЗНАННЯ ТРЕТЬОЇ СТАТІ: ПРАКТИКА НІМЕЧЧИНИ
06.05.2020 18:36
ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА У ЗВ’ЯЗКУ З COVID-19
06.05.2020 18:30
СПРАВЛЯННЯ ПОДАТКУ З ВЛАСНИКІВ ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД
04.05.2020 09:50




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше