:: LEX :: ДОКУМЕНТИ ЦДАГО УКРАЇНИ ПРО РОЛЬ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКИХ АКТИВІСТІВ ПІД ЧАС ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 24


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОКУМЕНТИ ЦДАГО УКРАЇНИ ПРО РОЛЬ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКИХ АКТИВІСТІВ ПІД ЧАС ГОЛОДОМОРУ-ГЕНОЦИДУ
 
05.06.2020 15:39
Автор: Стасюк Олеся Олександрівна, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного музею Голодомору-геноциду
[Секція 8. Історія становлення української державності]

Тема ролі й участі сільських активістів у вчиненні Голодомору-геноциду сьогодні піднімається й обговорюється у колі фахівців-голодоморознавців. Водночас, не зважаючи на зростаючий інтерес дослідників до теми, багато аспектів участі активістів й виконавців у реалізації плану з організації злочину Голодомору-геноциду досі залишаються не розкритими. Значну вагу для аналізу і розгляду участі сільських активістів у проведенні організаційно-масових робіт з хлібозаготівлі у 1932-1933 рр. має джерельна база Центрального державного архіву громадських об’єднань України (далі – ЦДАГО України), зокрема його першого фонду – Центрального комітету Комуністичної партії України. 

Радянська влада у будь-який спосіб намагалася зміцнити свої позиції на селі під час вилучення зерна і усіх продуктів харчування в українців. 12 жовтня 1932 р. Пленум ЦК КП(б)У ухвалив мобілізувати районний актив на «ліквідацію ганебного прориву в хлібозаготівлях» та доручив провести додаткову мобілізацію робітників центрального і обласного активів для проведення хлібозаготівель у районах [1, c. 4-10, 20]. До того ж ПБ ЦК КП(б)У затвердило списки осіб, відряджених у важливі для хлібозаготівлі райони УСРР, як уповноважених від ЦК [2, c. 172-176]. Постановою ПБ ЦК КП(б)У від 30 жовтня 1932 р. «Про заходи посилення хлібозаготівлі» у області УСРР «для застосування на місці заходів щодо більшовицької мобілізації сил і забезпечення ... виконання плану хлібозаготівель» були відряджені, погоджені з Москви, виконавці найвищого рівня: С. Косіор, В. Чубар, М. Скрипник, В. Затонський, С. Саркісов, П. Любченко, Н. Голод, Г. Петровський, М. Хатаєвич та інші [3, c. 140-144]. 

Постанова ПБ ЦК КП(б)У від 18 листопада 1932 р. «Про заходи щодо посилення хлібозаготівель» наголосила на важливості мобілізації сільського активу та визначила його завдання. «В даних умовах головною й основою задачею колгоспного активу є боротьба з кулаком, петлюровщиною та іншими контрреволюційними елементами, які підривають виконання планів хлібозаготівель, та активна допомога партії й робочому класу у виконанні встановленого плану хлібозаготівель і зміцнення на цій основі колгоспів», – йдеться в документі [3, c. 222]. Комуністи-уповноважені використовуючи сільський актив у своїй людиноненависницькій діяльності, вдавалися до різноманітних методів пропаганди. Із листів уповноважених з хлібозаготівлі до ЦК дізнаємося про стан роботи з колгоспним активом [4, c. 39].

Серед матеріалів ЦДАГО України знаходимо важливу інформацію про формування і практичні дії хлібозаготівельних бригад. Документи розкривають їх кількісний і якісний склад, особливості діяльності хлібозаготівельних бригад тощо [5, c. 52, 64, 166-172]. У «Довідці про хлібозаготівлі у Харківській області» від 6 грудня 1932 р. зазначається про досвід проведення хлібозаготівель сільським активом у деяких районах області, з акцентуванням уваги на ключовій проблемі: «Однією з причин слабкого перебігу хлібозаготівель є невміння районів правильно розставити партійні сили, забезпечивши відповідальними працівниками вирішальні ділянки, відсутність ретельного контролю та оперативного керівництва хлібозаготівлями зі сторони райпарткомів» [6, c. 37].

З-поміж направлених до ЦК КП(б)У виписок із протоколів засідань бюро обкомів партії про виконання планів хлібозаготівель міститься «Резолюція Харківського міського партактиву», в якій йдеться про участь міського активу, який мав на меті «добитися миттєвого перелому та своєчасного 100% виконання хлібозаготівок», а також зломити супротив «кулака» та «організований ним куркульський саботаж хлібозаготівель… продовжуючи нещадну боротьбу зі всіма видами опортунізму і правим опортунізмом, як головною небезпекою…» [7, c. 19]. Схожі за змістом доповідні «Про стан хлібозаготівель в Станіславчицькому районі», «Виписка з постанови об’єднаного засідання Бюро Дніпровського обкому і президії ОблКК» від 3 грудня 1932 р. та «Постанова бюро Одеського обкому КП(б)У від 4 грудня 1932 р. за інформацією тов. Хатаєвича», в яких йдеться про розгортання активної участі бригад активістів у справі вилучення хліба [7, c. 34].

Документи ЦДАГО України містять різноманітну інформацію про втечі з сіл під час хлібозаготівель голів колгоспів, сільрад, уповноважених РПК та інших низових виконавців. Матеріали архіву наводять висловлювання районних виконавців, активістів спрямовані проти хлібозаготівель та про нереальність плану [8, c. 61-63, 71-73]. Звісно, таких осіб чекали репресії.

Архівні матеріали зберегли відомості про методи, які використовували активісти та уповноважені під час виконання плану хлібозаготівель. Так, в інформаційних листах Народного комісаріату юстиції про перебіг хлібозаготівель йдеться про обшуки, вилучення, знущання активістів над селянами в процесі виконання плану [9, c. 12-38]. Подібну інформацію знаходимо у витягах з протоколів бюро райпарткомів різних районів УСРР [10]. 

У доповідній записці про виконання постанови Політбюро від 29 грудня 1932 р. «Про боротьбу з перекручуванням та хуліганством на селі» містяться матеріали з областей УСРР про знущання виконавців хлібозаготівель над селянами. Один із прикладів у Київській області: «З виділених 4 справ заслухано 2 справи: по Монастирському про 16 осіб, з них пом. директора МТС, Голову райколгоспспілки та ін. /всього 4 члена партії/. Зміст справи полягає в тому, що в селі К. Циберманова майже по всіх кутках били та обливали помиями, йодом, замазували людськими екскрементами, водили з хрестом по вулицях, обливали водою людей, при чому примушували це робити одного контрактанта відносно іншого» [11, c. 30-31]. У довідці про «Грубі порушення революційної законності» під час хлібозаготівель міститься: перелік знущань (побиття, збиткування, самосуди, арешти, вилучення майна тощо) над селянами виконавцями хлібозаготівель з кількісними показниками; перелік осіб, які збиткувалися з селян (секретарі партосередків, голови сільрад, колгоспів районні працівники, сільські активісти та інші) під час хлібозаготівель [11, c. 99-100].

Таким чином, з матеріалів фонду № 1 Центрального державного архіву громадських об’єднань України дізнаємося про кількісно-якісний склад сільського активу під час проведення організаційно-масових робіт з хлібозаготівлі, його підбір, формування та практичні дії. Радянська влада намагалася з максимальною користю для себе мобілізувати людський ресурс навколо виконання хлібозаготівельних планів. Поява сільського активу, армії виконавців та уповноважених на місцях, за умови ретельного контролю та оперативного керівництва хлібозаготівлями з боку райпарткомів, призвела до жахливих наслідків. Архівні матеріали свідчать, що вище партійне керівництво докладало багато зусиль і ресурсів для формування підконтрольного йому активу, здійснюючи постійні чистки від «саботажників» на місцях, адже добре усвідомлювало його роль у вчинені Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. 

Література:

1. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 1, спр. 394. – 35 Арк. 

2. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 6, спр. 238. – 230 Арк. 

3. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 6, спр. 237. – 231 Арк. 

4. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5285. – 99 Арк. 

5. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 6339. – 197 Арк. 

6. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5398. – 95 Арк. 

7. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5400. – 43 Арк. 

8. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5481. – 142 Арк. 

9. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 5755. – 38 Арк. 

10. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 6350. – 181 Арк.

11. ЦДАГО України. Ф.1, оп. 20, спр. 6390. – 135 Арк.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше