:: LEX :: ГЕНДЕРНА ІДЕНТИЧНІСТЬ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ГЕНДЕРНА ІДЕНТИЧНІСТЬ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ
 
13.07.2020 19:41
Автор: Медвідь Олександра Олександрівна, аспірантка кафедри конституційного права та порівняльного правознавства, Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Наука в новому тисячолітті виконує провідну роль. Навіть державні та правові рішення мають наукове обґрунтування. Наука розширює свій потенціал, стає платформою для управлінських процесів, правової і загалом всієї політичної системи. Тому методологічне підґрунтя наукового пошуку встановлює основні орієнтири, відповідно до яких можна робити висновок про належність ухвалених рішень. 

Навколишній простір, громадянське суспільство, умови співжиття, а разом з ними і правові явища підлягають зміні. Тому методологія потребує оновленої структури відповідно до сучасних глобальних умов. Сталий розвиток суспільства вимагає забезпечення прав і свобод людини. Тільки вони є центральним елементом державотворчих процесів. Права людини своєю чергою також мають трансформовану сутність, оскільки весь час потребують розширення. Якщо після Другої світової війни достатньо було вести мову про три покоління класичних прав людини, то нині актуалізуються вже інші питання, серед яких захист прав менших (сексуальних, гендерних), захист соматичних прав людини, права людини у всесвітній інформаційній мережі тощо.

Рівність чоловіків та жінок як методологічна основа державно-правових рішень має довгу історію, яка пов’язана з феміністичними рухами минулого століття, котрі стосувалися відстоювання права на працю, освіту, власність та спадкування для жінок. Більшість із вказаних аспектів можна вважати подоланими на сьогодні, однак все ж питання рівності чоловіків і жінок досі особливо актуальне в політичній, управлінській сфері та в контексті рівної оплати праці, насильства в сім’ї тощо. 

Сучасні зміни соціальної реальності світобуття породжують потребу переосмислення онтологічного та аксіологічного у філософському розумінні. Саме зміна тілесного розуміння сутності людини породжує низку питань взаємодії соціального та індивідуального через визначення понять «стать» та «гендер». 

Унікальність ситуації полягає в тому, що прогресивні глобальні зміни трансформують усі сфери людської життєдіяльності, створюючи нові принципи соціальної реальності, тому класичні методологічні аспекти антропологічного аналізу повинні змінюватися в унісон з глобальними характеристиками постнекласичної культури. Вони створюють свої закони, новітні соціальні регулятори, однак при цьому розширюють потенціал аналізу через розширення патерн людиноцентризму, гуманізму. На сьогодні виробляється нова система гендерних цінностей та ідеалів, з-поміж яких вагомими чинниками є не тільки класичні підходи рівності статей, але й проблеми ціннісного сприйняття трансгендерності як прояву індивідуальності особистості та її унікальності. 

Проте гендерна ідентичність повною мірою не ототожнюється з гендерною рівністю, яка є тільки частиною розглядуваного питання, тому методологічне підґрунтя захисту прав осіб за гендерною ознакою недостатньо розкрито і на рівні вітчизняної, і на рівні зарубіжної науки. Можливість зміни статі в разі психологічної дисгармонії, отримання особою юридичного права на визнання себе як третьої статі, подолання трансгендерної дискримінації – це ті проблеми, яких донедавна в Україні не порушували. Відповідно, належного методологічного аналізу проблематики не було ні на рівні юридичної, ні гуманітарної науки. Вказане слід оцінити негативно. Тому визначення методологічної ідеології правової політики нашої держави у сфері гендеру є вагомим питанням, яке потребує нормотворчої роботи. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ЖУРНАЛІСТІВ ПІД ЧАС ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ДЕЯКІ ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
25.10.2019 09:16
ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ МІЖ СТОРОНАМИ У МІЖНАРОДНОМУ АРБІТРАЖІ
24.10.2019 15:48
ДЕМОКРАТИЧНА ПАРАДИГМА ВСТАНОВЛЕННЯ ВИБОРЧИХ ЦЕНЗІВ В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ
14.10.2019 20:21
ЗАПИТ НА ОТРИМАННЯ ІНФОРМАЦІЇ: ВИМОГИ ТА ОСОБЛИВОСТІ
14.10.2019 11:16
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ МУНІЦИПАЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ
10.10.2019 18:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше