:: LEX :: ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ НОРМ ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ БУДІВЕЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ НОРМ ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ БУДІВЕЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
 
15.07.2020 15:40
Автор: Чернюк Ігор Володимирович, аспірант Національної академії управління, м. Київ, Україна
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Період формування законодавства про кримінальну відповідальність у будівельній сфері часів Київської Русі характеризується тим, що вперше норми про кримінально-правову охорону прав землевласників і землекористувачів, охорону меж було встановлено в першому збірником норм права Київської Русі — "Руській Правді": за знищення земельної чи бортної межі, або межового знаку ("перетесу"), зробленого на дереві, за незаконний перетин та оранку чужої межі, а також за перегородження її тином передбачалась відповідальність в розмірі 12 гривень (ст. 34 Короткої редакції, ст.ст. 71-72 Просторової редакції "Руської Правди") [1].

В період Гетьманщини характерними рисами розвитку та охорони відносин будівельних відносин згідно з «Правами, за якими судиться малоросійський народ» були зростання і зміцнення перш за все власності козацької старшини, шляхти і церковних організацій. Саме ця власність була об’єктом особливої охорони в тому числі і від самовільного зайняття [2, c. 12].

Після втрати української державності українські землі потрапили до складу двох імперій, переважна більшість Гетьманщини увійшла до складу Російської імперії, частина західноукраїнських земель опинилася у складі Австро-Угорщини, де специфіка кримінальної відповідальності за порушення будівельного законодавства знайшла свою імплементацію європейської правової традиції.

Знайомство з російським кримінально-адміністративним кодексом – Уложенням про покарання кримінальні та виправні 1866 р. [3] – виявляє цілу низку діянь, караних за законом, в будівельній справі.

Глава VIII кодексу «Про порушення статуту будівельного» містить усього 18 статей, з 1058-ї по 1075-ту. Статті з 1058 по 1065 згруповані у блок «Про порушення загальних правил для виробництва будівель» (Перше відділення). Друге відділення «Про порушення особливих правил для побудови церков православного та інших християнських віросповідань» містить Статті з 1066 по 1067. Третє відділення «Про порушення особливих правил для побудови споруд казенних» об’єднує статті з 1068 по 1072. Нарешті, Статті з 1073 по 1075 згруповані в блок «Порушення особливих правил для побудови будівель громадських» (Четверте відділення) [4, с. 12]. 

Кримінальна відповідальність за самовільне будівництво та порушення інших норм будівельного законодавства була передбачена в ст. 199 КК РРФСР 1960 року, а згодом і в кримінальних кодексах союзних республік, що були прийняті на початку 60-х років ХХ ст., зокрема в ст. 199 КК УРСР 1960 року. Щоправда, тогочасне законодавство використовувало термін «самовільний захват землі», і лише з 1993 року в КК УРСР 1960 року він був замінений на «самовільне зайняття земельної ділянки». 13 грудня 1968 року в СРСР було кодифіковане законодавство – прийняті Основи земельного законодавства СРСР і союзних республік. А 1970 року у всіх союзних республіках, у тому числі і в УРСР, були прийняті законодавчі акти, які передбачали, що земля перебуває у виключній власності держави і може надаватись лише в користування [5].

У період незалежності України підстави та порядок відповідальності за порушення норм у будівельній діяльності регулюються КУпАП, Кримінальним кодексом України, Законом України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності», постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності», а також іншими нормативно-правовими актами. Варто зауважити, що кримінальна відповідальність у сфері містобудування застосовується тільки у разі правопорушення, тобто на таких юридичних підставах як протиправні дії так і бездіяльність правопорушника [6, c. 105].

Отже, розвиток норм про кримінальну відповідальність за порушення будівельного законодавства характеризує чотири основних етапи: період формування законодавства про кримінальну відповідальність у будівельній сфері часів Київської Русі; розвиток кримінально-правової охорони будівництва періоду втрати української державності, Гетьманщини та імперського періоду Росії та Австро-Угорщини, розвиток кримінально-будівельного права радянського періоду та часи незалежної України. Зазначені періоди демонструють поступове підвищення значущості рівня відповідальності суб’єктів будівельно-кримінальних правопорушень, що підтверджується також закордонною практикою регулювання відповідальності у даній сфері деліктів.

Література:

1. Захарчук В. М. Соціальна зумовленість кримінальної відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки / В. М. Захарчук // Університетські наукові записки. - 2010. - № 3. - С. 169-174.

2. Сидоренко В. В. Правові наслідки самовільного зайняття земельних ділянок : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.06. – Харків, 2015. – 178 с.

3. Таганецев Н.С. Уложение о наказаних уголовных и исправительных по изданию 1866 года / Н. С. Таганцев. – С.-Петербург: Издания книжного магазина для иногородних, 1873. – 783 с, ХІІ.

4. Макарчук В.С. Будівельне право Російської імперії – етап зародження // Будівельне право: проблеми теорії і практики [зб. наук. пр.]. – Київ–Тернопіль : – 2017. – Матеріали Першої наук.-практ. конф., (Київ, 3 листопада 2017 р.) / Мін-во освіти і науки України, Київ. нац. ун-т будівн. і архіт-ри та ін. – «Економічна думка» – 2017. – С. 11 – 22.

5. Захарчук В.М. Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво за кримінальним правом України: монографія / В.М.Захарчук – Хмельницький: Хмельницький університет управління та права, 2015. – 214 с.

6. Долинська М.С. До питання відповідальності у сфері містобудівельної діяльності України // Будівельне право: проблеми теорії і практики [зб. наук. пр.]. – Київ–Тернопіль : – 2017. – Матеріали Першої наук.-практ. конф., (Київ, 3 листопада 2017 р.) / Мін-во освіти і науки України, Київ. нац. ун-т будівн. і архіт-ри та ін. – «Економічна думка» – 2017. – С. 104 – 109.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СЛІДЧИЙ ОГЛЯД У СПРАВАХ ПРО КРАДІЖКУ МАЙНА ГРОМАДЯН НА ПАСАЖИРСЬКОМУ ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ
22.06.2020 14:42
РОЗВИТОК ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ОСНОВ АДВОКАТУРИ УКРАЇНИ: ШЛЯХИ РЕФОРМУВАННЯ
21.07.2020 12:30
ІСТОРИЧНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ВОДНОГО ЗАКОНОДАСТВА
15.07.2020 15:44




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше