:: LEX :: ФОРМИ ГОЛОСУВАННЯ В СУЧАСНИХ КРАЇНАХ СВІТУ. УКРАЇНА
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ФОРМИ ГОЛОСУВАННЯ В СУЧАСНИХ КРАЇНАХ СВІТУ. УКРАЇНА
 
27.01.2021 10:06
Автор: Пильгун Наталія Василівна, кандидат юридичних наук, доцент, юридичний факультет, Національний авіаційний університет; Савченко Олена Олегівна, студентка юридичного факультету, Національний авіаційний університет
[Секція 1. Теорія держави і права. Філософія права]

В кожній країні світу голосування, яке має юридичний, політологічний та соціологічний аспект, є одними із складних суспільних явищ, зміст якого може бути використаний як прямий шлях до формування громадянського демократичного суспільства.

Стешенко Т.В. в своїй науковій роботі зазначив, що голосування - це складна процедура, організована за допомогою комплексу дій правового, матеріально-технічного, інформаційного й забезпечувального характеру. Але якщо його вивчати під більш широким кутом, то голосування виступає демократичним інститутом, що забезпечує вільне виявлення волі громадян і виступає запорукою дотримання їх політичних прав обирати й бути обраними [1].

Саме голосування може проводитися у відкритій і таємній формі. При проведенні відкритого голосування не приховується інформація, тобто те, за кого проголосував учасник виборів. При таємному голосуванні організатори голосування повинні вжити ті заходи, щоб ця інформація була недоступна.

В кожній країні світу певна форма виборів є домінуючим. Застосування форми голосування залежить від різних факторів. До таких належить: науково-технічний розвиток в державі, рівень політичного розвитку та правової культури населення. При проведенні голосування ці фактори враховуються першочергово.

Отже, під час розвитку держав в сучасних країнах світу змогли сформувати такі форми голосування: особисте голосування за місцем виборчої адреси, голосування за місцем перебування виборця, дострокове голосування, голосування за дорученням, заочне голосування, голосування поштою, голосування в мобільному виборчому пункті, голосування за кордоном.

Розглядаючи популярні форми голосування окремо, можна звернути увагу на застосування їх в тих чи інших країнах. 

Якщо говорити про особисте голосування за місцем виборчої адреси, то ця форма голосування є найпростішою і застосовується при голосуванні бюлетенями та виборчими машинами. Його застосування в зарубіжних країнах є класичним підходом до організації проведення голосування. Поширене в кожній країні світу.

Щодо голосування за місцем проживання, то воно є розповсюдженою формою для країн Східної Європи. Організатори виборів та представники громадськості нарікають на особливості цієї форми голосування, вказуючи на цей інститут як на один з вагомих засобів фальсифікації результатів голосування. 

Дострокове голосування, передбачає можливість виборця здійснити волевиявлення у визначеній законодавством формі. Дострокове голосування створює особливі переваги для осіб, які знаходяться в короткій поїздці за кордон в день виборів. Таке голосування існує в Білорусі, Данії, Фінляндії. Ця форма голосування передбачається також в Андоррі, Киргизстані, Литві, Мальті та Норвегії. Голосування здійснюється у дипломатичних та консульських установах [2].

Голосування за дорученням є не популярним способом голосування на виборах в зарубіжних країнах. Виборець вправі доручити здійснення волевиявлення іншій особі від власного імені. Положення про можливість голосування за дорученням існує в таких державах: Сполучене Королівство Великобританії, Нідерланди, Франція, Алжир, Бельгія, Монако і Швеція.

У дев’яти країнах світу голосування поштою передбачається для громадян, які проживають за кордоном, (Австрія, Німеччина, Іспанія, Ірландія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мексика та Словаччина), в той час як в 12 з них – це єдино можлива форма (Бельгія, Боснія і Герцеговина, Киргизстан, Латвія, Литва, Естонія – для осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, Сполучене Королівство Великобританії, Швеція і Швейцарія) [2]. Можливістю голосування поштою користуються близько 12% виборців у Великобританії, Німеччині й Данії. Щодо голосування за кордоном, то дана форма голосування дозволяє громадянам, які проживають за межами своєї країни, брати участь у її політичному житті. Держава яка створює умови для голосування за кордоном проявляє і забезпечує рівність в політичних правах громадян держави незалежно від місця проживання. Правові позиції Європейського суду з прав людини з цього питання ґрунтуються на положеннях Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод [3]. Країни: Болгарія, Бразилія, Угорщина, Грузія, Ісландія, Корея, Марокко, Молдова, Польща, Румунія, Росія, Сербія, Україна Хорватія, Чорногорія і Чеська Республіка громадяни, що проживають за кордоном, можуть голосувати тільки особисто. У всіх цих випадках голосування проходить у дипломатичних або консульських установах у відповідній країні.

Вибори в Україні можуть здійснюватись різними формати. На даний момент вибори в Україні можуть проходити в таких формах: особисте голосування за місцем виборчої адреси, голосування за місцем перебування виборця та голосування за кордоном. Вибори проходять у таємній формі, для збереження таємності вибору голосуючого. 

Отже, виходячи з вищенаведеного можна стверджувати про те, що форма голосування залежить від різних чинників які притаманні певній державі. чим більше форм проведення голосування під час виборів, тим більш ефективним і якісним є результат самих виборів.

Література:

1. ”Форми голосування в сучасних зарубіжних країнах“ Стешенко Т. В. Режим доступу: http://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/15130/1/Steshenko_44-47.pdf

2. Дюрьо Ж., Тросканий Л. Європейска комісія за демократію через право «Доповідь про голосування за кордоном» – Режим доступу: http://www.venice.coe.int/

3. Протокол до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 20.03.1952 року [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/994_535



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
COORDINATION OF THE LICENSING OF THE USE OF RADIO FREQUENCIES IN THE REPUBLIC OF ESTONIA
11.01.2021 13:06
ФАКТОР ВПЛИВУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАКОНОДАВЧУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК НОВІТНІЙ НАПРЯМОК ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
10.02.2021 18:18




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше