:: LEX :: БІЛОРУСЬ СЬОГОДНІ: ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ 2021
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

БІЛОРУСЬ СЬОГОДНІ: ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ 2021
 
10.02.2021 18:06
Автор: Павлович Юрій Осипович, кандидат історичних наук, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича, Національна академія наук України
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

Останнім часом історія Білорусі привертає дедалі більше уваги істориків, політологів, соціологів. Диктаторський режим О. Лукашенка, який поступово і впевнено відтіснив усі ознаки та прояви демократії в країні, розпочав свій шлях від періоду – приходу до влади О. Лукашенка в 1994 році, а його наслідки ми спостерігаємо сьогодні – вже у 2021 році.

Переломний період в історії країни розпочався з виборів нового президента у серпні 2020 року. Дана епопея щодо остаточного призначення на посаду легітимного, демократично обраного президента триває і далі. Білоруська нація стоїть на порозі фундаментальних перетворень чи остаточної втрати, це питання досить непросте, все напряму пов’язано з діями нової, обраної народом влади з лідером Світланою Тихановською, дружиною білоруського опозиціонера, політичного в'язня, блогера та резидента сайту Миротворець Сергія Тихановського.

Відповідно до офіційних результатів, опублікованих Центральною виборчою комісією Білорусі, С. Тихановська отримала 588 622 голоси або 10,12 % голосів, а О. Лукашенко – 80,10 %. Однак було оприлюднено заяви про широкомасштабні фальсифікації, С. Тихановська подала офіційну скаргу до Центральної виборчої комісії (ЦВК). 14 серпня 2020 року ЦВК Білорусі офіційно оголосило Олександра Лукашенка переможцем президентських виборів. Згодом С. Тихановська заявила, що набрала від 60 до 70 % голосів та звернулася до західних країн з проханням визнати її переможницею або закликати до повторних виборів. 10 вересня 2020 року Сейм Литви визнав С. Тихановську законним президентом Республіки Білорусі. 

Однак, без міцної коаліції та нерішучості опозиції щодо ключових проблем, без гідного опору нелегітимній владі, білоруське суспільство приречене і ніколи не зможе відчути переваги демократії, насамперед – свободи слова. Основним завданням новоствореної Координаційної ради зі зміни влади в Білорусі є формування умов для поетапного переходу влади від О. Лукашенка до С. Тихановської. 

Створення платформи для новоспеченого президента, підготовка підґрунтя для прогресивних реформ, відкритий діалог з європейськими країнами-сусідами, «чистка» бюрократично забитих державних органів влади – основні етапи для Координаційного органу й нового лідера країни. Розуміючи основні переваги та маючи значний вплив, в основі, який базувався на силові структури: поліція, армія, О. Лукашенко не визнавав факту фальсифікації виборів, та, прикриваючись Конституцією, розганяв, вбиваючи та переслідуючи мирні багатотисячні мітинги, які демонструють невдоволення та розпач білоруського народу. 

Період тяглості до радянського минулого відійшов на другий план, молодь, яку, в більшій мірі, представляти студенти, прагнула реформ, свободи слова та вибору. Історія Білорусі стає яскравим показником невдач авторитаризму та «сильної руки» однієї особистості, яка не в змозі вирішити основні проблеми в країні. О. Лукашенко силовими методами та переслідуванням, залякуванням, намагається пригнітити масові протести по цілій країні. Населення не відступає, розуміючи що на даному етапі – це прирівнюється до поразки та до ще більшого занурення в диктаторський режим, який, є вірогідність, може стати спадковим. 

Нова тактика поодиноких та розкиданих протестів є вдалою, але чи ефективною. Вдала, оскільки силовики не в змозі швидко відреагувати та зрозуміти, де наступний захід відбудеться, неефективна, тому що не масова, а це демонструє страх білоруського народу, демонструє неспроможність нових лідерів правильно організувати народ. Є розуміння того, що це все в процесі становлення, потрібен час, однак тут він не виступає за демократію.

Література:

1. Інтернет-ресурс. Режим доступу: ЦИК огласил окончательные итоги выборов. За Лукашенко проголосовало 80,1%, за Тихановскую — 10,1%. tut.by. 

2. Інтернет-ресурс. Вибори президента Білорусі вперше пройдуть без спостерігачів ОБСЄ. РБК-Украина Режим доступу: https://www.rbc.ua/ukr/news/vybory-prezidenta-belarusi-vpervye-proydut-1594822203.html

3. Інтернет-ресурс. У Білорусі затримали більше 100 осіб під час протестів. Режим доступу: https://www.rbc.ua/ukr/news/belarusi-zaderzhali-100-chelovek-vremya-protestov-1592652473.html

4. Інтернет-ресурс. Затримали і допитують потенційного супротивника Лукашенка на виборах. Режим доступу: https://www.pravda.com.ua/news/2020/06/18/7256185/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА КРАЇН БЕНІЛЮКСУ (1991-2020 р.)
29.01.2021 15:42
КОЛЕКТИВНА БЕЗПЕКА У ПОЛІТИЧНОМУ СВІТОГЛЯДІ ВУДРО ВІЛЬСОНА
10.02.2021 21:55




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше