:: LEX :: МІЖДЕРЖАВНЕ ЗНАЧЕННЯ ТА НАСЛІДКИ БЕРЕЗНЕВИХ СТАТЕЙ 1654 РОКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МІЖДЕРЖАВНЕ ЗНАЧЕННЯ ТА НАСЛІДКИ БЕРЕЗНЕВИХ СТАТЕЙ 1654 РОКУ
 
14.05.2021 19:11
Автор: Сонько Ярослав Валентинович, аспірант, Національна академія внутрішніх справ
[Секція 7. Історія держави і права. Історія політичних і правових вчень]

У контексті історії української державності значний вплив справляють комплекс договірних документів Березневих статей 1654 року та положення козацько-московської міждержавної угоди Переяславських статей 1659 року. Ці події й документи стали фундаментальними для подальшої долі України в історико-правовому контексті її державності та спроб суспільно-політичної трансформації, а також визначали порядок функціонування взаємовідносин із сусідніми державами.

Березневі статті Богдана Хмельницького (1654 р.) свідчили про порядок правових взаємовідносин між українською козацько-шляхетською делегацією та російським урядом, а також визначали суспільно-політичний устрій Гетьманщини. Російсько-український договір 1654 року варто розглядати як двобічний акт виявлення волі обох країн та значною мірою як військово-політичний союз держав. Угода з Московією сформувала низку перспективних чинників для комплексного вирішення військово-стратегічних завдань для українського керівництва. Український історик Іван Крип'якевич свого часу зазначав, що «союз з Московщиною вийшов із тверезих, реальних міркувань української політики» [1, c.174], а отже, переяславсько-московський договір в історії державно-правових відносин, безсумнівно, уособлює високий рівень дипломатичних зв’язків козацтва. Основна функція Березневих статей полягає у військовому союзі з Москвою. Все інше – обмеження зовнішньополітичної діяльності гетьмана, сплачування податків і присутність воєводи в Києві – було просто ціною за військову допомогу Москви. Саме тому жодна зі статей договору за життя Богдана Хмельницького не виконувалася – він, як і раніше, провадив незалежну зовнішню політику і не платив жодної копійки Москві. Зате Росія одержала доступ до білорусько-литовських земель. Тому обидві сторони вдавали, ніби угода залишається чинною [2, с. 72]. 

Проблемна сторона договору полягає у недосконалому висвітленні ключових питань російсько-українських відносин. Із 23 статей узгодженість була досягнута лише за 16-ма. Таким чином, решта шість пунктів розглядалися кожною стороною окремо з огляду своїх позицій. Інформативні дані шести пунктів, які містилися в договорі, є вкрай важливими правовими компонентами. Прикладом може слугувати пункт про зовнішньополітичну діяльність Гетьманщини. Для українського керівництва було вкрай важливо запровадити самостійну зовнішню політику, натомість російський уряд перебирав її під свій контроль і намагався заборонити Чигирину дипломатичні зв’язки з Османською імперією та Річчю Посполитою.

Проте, якщо об’єктивно зважати на позитивні моменти договору, він був рівноправним історико-державним документом між двома суверенними державами. Він відіграв важливу роль у посиленні міжнародних позицій України-Гетьманщини та Московії. Наприклад: визволення білоруських та етнічних українських земель від Речі Посполитої; вихід Росії на береги Балтійського моря; воєнно-політичні події; а в 1656-1657 рр. українське військо навіть захопило Варшаву і Краків та інші польські й литовські міста, як-от Люблін, Перемишль, Брест тощо.

Однак грубе порушення Москвою договору 1654 р. призвело до поступової зміни характеру російсько-українських взаємовідносин [3]. Після смерті Богдана Хмельницького (27 липня 1657 р.), московське керівництво об’єктивно змінює характер стосунків з Військом Запорозьким. Через ослаблення гетьманської влади Москва починає втручатися у внутрішнє і зовнішнє становище суспільно-політичного життя України, загострюється положення опозиції, що, своєю чергою, призводить до обмеження суверенності та російсько-української війни 1658-1659 рр. Варто зазначити, що, програвши цю війну через виступи так званої опозиції, що поступово переросли у громадянську війну, Україна змушена була вдатися до укладення нового договору 1659 року – Переяславського. Договір був складений під тиском царських представників, які, використовуючи складне становище України, поставили козакам свої умови. Царські воєводи, посилаючись на Березневі статті 1654 року, насправді самовільно внесли до них зміни, що спровокувало значний розлад політичних прагнень у середовищі українських політичних еліт. Внаслідок цього Переяславські статті 1659 року скасували політичну автономію козацької України у складі Московського царства, а відтак – конфедеративний зв'язок держав трансформувався у федеративний. Отже, Переяславський договір перекреслив незалежність Української держави, що викликало глибоке розчарування та невдоволення серед козаків і старшини, особливо правобережного регіону. Така жорстка позиція уряду московського царя, звісно, не сприяла зменшенню напруження в українсько-московських відносинах [4, с. 286]. 

Література:

1. Крип'якевич І.П. Історія України /; відп. ред.: Ф. П. Шевченко, Б. З. Якимович. – Львів: Світ, 1990. 519 с.

2. Яковлєва Т. Руїна Гетьманщини : від Переяславської ради-2 до Андрусівської угоди (1659-1667 рр.) / Т. Яковлєва; [пер. з рос. Л. Білик]. – Київ: Основи, 2003. 643 c.

3. Мицик Ю. Джерела з історії національно-визвольної війни українського народу середини XVII століття. — Дніпропетровськ, 1996. 260 с.

4. Трофанчук Г. І. Історія держави та права України: навчальний посібник/Г. І. Трофанчук. 3-тє вид., стереотип., Київ: Юрінком Інтер, 2020. 568 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ПІДРОЗДІЛИ ПОЛІЦІЇ У ГАЛИЧИНІ В СКЛАДІ АВСТРІЇ ТА АВСТРО-УГОРЩИНИ: ФОРМУВАННЯ ТА ПРАВОВИЙ СТАТУС (1772–1918 РР.)
14.05.2021 19:23
ДЕРЖАВНА ВАРТА В СИСТЕМІ РОЗБУДОВИ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ ПАВЛА СКОРОПАДСЬКОГО
14.05.2021 19:17




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше