:: LEX :: КЛАСИФІКАЦІЯ ТАКТИЧНИХ ОПЕРАЦІЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КЛАСИФІКАЦІЯ ТАКТИЧНИХ ОПЕРАЦІЙ
 
30.07.2021 07:49
Автор: Гребенюк Анна Валентинівна, виконуючий обов’язки заступника завідувача СК-13, Навчально-науковий інститут перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Національної академії Служби безпеки України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Пошук ефективних форм організації взаємодії слідства і дізнання, призвели науку і практику до ідеї комплексного виконання тактичних завдань розслідування у формі тактичної операції.

Публікації науковців, зокрема В. П. Бахіна, А. В. Дулова, Є. П. Іщенка, В. О. Образцова, С. І. Цвєткова, В. М. Шевчука, В. І. Шиканова, та інших з даної наукової проблематики, сприяли глибокому вивченню даної наукової категорії, окресленню та удосконаленню її поняття, ролі в методиці розслідування кримінальних правопорушень та впливу на слідчо-оперативну практику. Чисельні положення, висловлені науковцями з аналізованої проблеми, заслуговують на увагу, однак окремі з них є спірними, інші потребують подальшого удосконалення.

Термін «операція» увійшов до мови криміналістики з військової термінології та публікацій вчених про проведення поліцейських операцій правоохоронцями зарубіжних країн. Поступово цей термін поширився на позначення системи дій, пов’язаних із затриманням злочинців, їх викриттям, розшуком викраденого майна.

Під тактичною операцією, зазвичай розуміють, детерміновану слідчою ситуацією форму організації взаємодії слідчого й оперативно-розшукових підрозділів, яка є сукупність взаємозалежних і взаємообумовлених організаційних, процесуальних дій і комплексу оперативно-розшукових заходів, метою яких є виконання проміжних тактичних завдань розслідування злочинів, а також створення передумов для проведення заходів оперативного характеру.

Класифікують тактичні операції при розслідуванні кримінального правопорушення за різними диференційованими підставами.

Так, за змістом їх поділяють на: неоднорідні (включають слідчі і оперативно-розшукові дії); однорідні (складаються лише зі слідчих дій). Такі тактичні операції можуть реалізовуватися як за участю працівників оперативного підрозділу, так і без них, лише одним слідчим, який організував таку операцію.

За етапами розслідування: наскрізні (здійснюються протягом декількох етапів розслідування); локальні (проводяться лише на одному із етапів розслідування).

За часовою структурою: безперервні (проводяться у відносно короткі, стислі терміни, максимально інтенсивно); дискретні (реалізуються з певними перервами, в ході яких можуть проводитися й інші заходи, котрі не входять до єдиного тактичного комплексу).

За характером проміжних завдань, що вирішуються в ході тактичної операції: встановлюють основні обставини вчинення злочину; встановлюють допоміжні обставини вчинення кримінального правопорушення.

За організаційною структурою: здійснюються працівниками, що об’єднані в постійний структурний підрозділ (відділення, відділ, управління); здійснюються працівниками, об’єднаними у тимчасовий структурно-організаційний підрозділ (слідча група, слідчо-оперативна група, бригада слідчих і т. ін.).

За характером зв’язку між елементами тактичної операції поділяють на такі, що: реалізуються послідовно (увесь комплекс дій та заходів проводиться у найбільш оптимальній послідовності); реалізуються паралельно (усі елементи тактичного комплексу здійснюються одночасно); реалізуються комбінованим способом (одна група елементів реалізується паралельно, а інша – реалізується послідовно).

За рівнем спільності: типові тактичні операції (у їх структурі вирішальну роль відіграють повторювані, стереотипні складові); специфічні тактичні операції (переважають у їх структурі конкретні оригінальні елементи).

За кількістю тактичних операцій, що реалізуються в одному кримінальному провадженні: одна тактична операція, що спрямовується на вирішення однієї тактичної задачі; комплекс тактичних операцій, що здійснюється з метою вирішення декількох завдань, що підпорядковуються спільній меті розслідування кримінального правопорушення.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
30.07.2021 07:51
КВАЛІФІКУЮЧІ ТА ОСОБЛИВО КВАЛІФІКУЮЧІ ОЗНАКИ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОЇ ВЛАДИ
28.06.2021 12:31
НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ ОРГАНАМИ ПОЛІЦІЇ В УКРАЇНІ
28.06.2021 12:26
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ПРОЦЕДУРИ ДОБОРУ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ СУДДІ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ
23.06.2021 00:09




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше