:: LEX :: ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
 
30.07.2021 07:51
Автор: Гребенюк Анна Валентинівна, виконуючий обов’язки заступника завідувача СК-13, Навчально-науковий інститут перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Національної академії Служби безпеки України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

У більшості випадків необхідність проведення тактичних операцій при розслідуванні окремих кримінальних правопорушень обумовлена тим, що у складних слідчих ситуаціях, поодинокими та розрізненими діями досягти бажаної мети неможливо, або вкрай важко. У свою чергу, системність та побудована на ній взаємна упорядкованість таких дій, дає іншу якість і істотно підвищує ефективність та результативність слідчої діяльності.

Важливою ознакою тактичної операції, що проводиться при розслідуванні кримінального правопорушення є єдиний план її проведення. В основі такого плану лежить єдина мета, яка є проміжною, і реалізується шляхом виконання досить суттєвого, для розслідування правопорушення, завдання. Проміжні завдання такого розслідування, у найбільш складних випадках вирішуються шляхом проведення тактичних операцій. До тактичних завдань, при розслідуванні кримінального правопорушення, можна віднести: встановлення і затримання особи, що вчинила правопорушення; виявлення засобів і інших слідів вчинення злочинної діяльності; виявлення і затримання співучасників кримінального правопорушення; виявлення додаткових епізодів протиправної діяльності та ін.

Засоби тактичної операції – це положення норм кримінального та кримінально-процесуального права, криміналістичні рекомендації та засновані на них тактичні прийоми, окремі положення наукової організації праці та науки управління, якими визначається допустимий обсяг повноважень і можливостей слідчого (арсенал допустимих для нього дій і порядок їх проведення), які він використовує в своїй професійної діяльності.

Сили (учасники тактичної операції) розподіляються на такі групи: обов’язкові; додаткові; допоміжні.

Ми вже зазначали, що єдиним обов’язковим і головним учасником тактичної операції, а також її керівником є слідчий. Учасниками тактичної операції при розслідуванні кримінального правопорушення може бути декілька слідчих, що об’єднані у постійну або створену на час проведення такої операції групу.

Додатковими учасниками тактичної операції можуть бути: працівники оперативного підрозділу (виконують функції щодо проведення оперативно-розшукових заходів, спрямованих на вирішення тактичних завдань операції); спеціалісти різних спеціальностей (сприяють слідчому в проведенні ним слідчих дій).

Допоміжні учасники тактичної операції (не відносяться до учасників процесу): працівники Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та ін. (виконують функції конвоювання затриманих, проникнення у складно обладнані приміщення та сховища, забезпечують протипожежну безпеку тощо); працівники технічних підрозділів (забезпечують зв’язком і транспортом, сприяють проведенню слідчих, оперативно-розшукових заходів); працівники Національної поліції України, зокрема підрозділів, що забезпечують громадську безпеку (здійснюють розшукові дії, що вимагають значного залучення сил, зокрема, суцільні обходи значних за територією житлових масивів, прочісування місцевості, перевірку автотранспорту тощо).

Знаряддя визначаються змістом тактичної операції, і їх вибір нічим не обмежується (будь-які засоби криміналістичної техніки, спеціальна техніка, транспортні засоби, засоби зв’язку, оргтехніка тощо, яка зазвичай знаходяться в розпорядженні підрозділів, що реалізують тактичну операцію).

Обов’язкова умова проведення будь-якої тактичної операції є – вкластися у термін розслідування кримінального провадження. Усі інші умови, зазвичай, визначаються конкретною слідчою ситуацією. При цьому у будь-якому випадку, кожен елемент тактичної операції, повинен відповідати вимогам закону.

Отже, тактична операція є системою (комплексом) слідчих, оперативно-розшукових та інших (зазвичай, організаційних) заходів, що проводяться за єдиним планом під керівництвом слідчого та спрямованих на вирішення окремих проміжних тактичних завдань, підпорядкованих загальним цілям успішного досудового розслідування кримінального правопорушення.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КЛАСИФІКАЦІЯ ТАКТИЧНИХ ОПЕРАЦІЙ
30.07.2021 07:49
КВАЛІФІКУЮЧІ ТА ОСОБЛИВО КВАЛІФІКУЮЧІ ОЗНАКИ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОЇ ВЛАДИ
28.06.2021 12:31
НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ ОРГАНАМИ ПОЛІЦІЇ В УКРАЇНІ
28.06.2021 12:26
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ПРОЦЕДУРИ ДОБОРУ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ СУДДІ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ
23.06.2021 00:09




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше