:: LEX :: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ
 
02.08.2021 20:49
Автор: Михайленко Михайло Вікторович, магістр права, Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «САЛКОМ»
[Секція 6. Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право. Інформаційні технології]

На сьогодні немає єдиного визначення штучного інтелекту (ШІ). Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму офіційному сайті створила тематичну рубрику «Штучний інтелект та інтелектуальна власність», де пропонує розглядати ШІ як сферу інформатики, орієнтовану на розробку систем, здатних виконувати завдання, які зазвичай пов’язані з людським розумом (https://www.wipo.int/about-ip/ru/artificial_intelligence/).   

У червні 2019 року у Південній Кореї відбулася щорічна зустріч очільників п’яти найбільших патентних відомств світу, відомих як IP5: Корейське відомство з інтелектуальної власності, Європейське патентне відомство, Японське патентне відомство, Китайська національна адміністрація інтелектуальної власності і Патентне відомство США. IP5 разом обробляють близько 85% патентних заявок у світі. В якості спостерігача у засіданні взяв участь Генеральний директор Всесвітньої організації інтелектуальної власності Френсіс Гаррі.

Керівники зазначених відомств дійшли згоди щодо створення Нової робочої групи з нових технологій / штучного інтелекту (New Emerging Technologies/Artificial Intelligence Task Force) з метою відповідного реагування та вивчення майбутніх спільних ініціатив, пов’язаних з глобальними технологічними розробками. 

Беручи до уваги динамічну і складну природу технологій ШІ, чергову доповідь із серії «Тенденції розвитку технологій» (WIPO Technology Trends), було повністю присвячено ШІ [1]. У цьому документі міститься визначення і оцінка інновацій в галузі ШІ та результати аналізу понад 340 тис. патентних заявок, пов'язаних з ШІ, та 1,6 млн наукових статей, опублікованих з моменту появи першої концепції ШІ у 50-х роках ХХ сторіччя. Ця публікація є однією з перших, що систематично досліджують тенденції розвитку технологій ШІ з метою виявити, в яких галузях спостерігається найбільший обсяг інноваційної діяльності з використанням ШІ, які компанії та установи є провідними у розвитку ШІ, а також визначення майбутніх ринків зростання. Найбільш вражаючим із результатів доповіді стало те, що 50 відсотків усіх патентів ШІ були опубліковані лише за останні п’ять років.  

Всесвітня організація інтелектуальної власності ініціювала велику дискусію з питань передових технологій, включаючи ШІ, для взаємодії, обговорення та розбудови знань щодо їх впливу на сферу інтелектуальної власності за участю якомога більш широкого кола зацікавлених сторін. У вересні 2019 року відбувся перший тур дискусії для обговорення впливу ШІ на політику у сфері інтелектуальної власності. Другий і третій тури дискусії також були присвячені ШІ. Наступна дискусія ВОІВ на тему «Дані: поза штучним світом у повністю взаємопов’язаному світі» відбудеться 22 та 23 вересня 2021 року. (Наразі реєстрація для он-лайн участі у форумі відкрита).

За результатами другого туру дискусії ВОІВ «Інтелектуальна власність (ІВ) та штучний інтелект (ШІ)» Секретаріатом було підготовлено «Проєкт концептуального документа з питань політики в галузі інтелектуальної власності і штучного інтелекту». У цьому документі окреслено три основні напрямки щодо ШІ, які мають безпосередній стосунок до інтелектуальної власності (ІВ):

(а) ШІ в управлінні адміністративним процесами в галузі ІВ.

Як приклад, вже сьогодні застосунки WIPO Translate та WIPO Brand Image Search для автоматизованого перекладу текстів і розпізнавання зображень використовують алгоритми ШІ.  

(б) Центр обміну інформацією про стратегії в галузі ШІ та ІВ.

У багатьох державах світу все частіше впроваджуються стратегії розвитку ШІ та вживаються заходи щодо його регламентації. Держави-члени ВОІВ звернулися до Організації з проханням про створення бази даних основних урядових документів, що стосуються ШІ та ІВ. Для цього буде запущено спеціальний веб-сайт для надання доступу до різноманітних інформаційних ресурсів, що сприятиме обміну інформацією. 

(в) Політика в галузі ІВ. 

Цей напрям діяльності має забезпечити відкритий і всеохоплюючий процес, спрямований на визначення переліку питань і проблем стосовно політики в галузі ІВ, які виникають в результаті перетворення ШІ на все більш широко використовувану багатоцільову технологію.

Отже, на сьогоднішній день питання «Інтелектуальна власність та штучний інтелект» постає як глобальна міждисциплінарна проблема, що потребує відмінної координації дій як на рівні ВОІВ, так і на рівні регіональних та національних інституцій. В Україні належні інституційні потужності зосереджені у Міністерстві економіки України та Державному підприємстві «Український інститут інтелектуальної власності». Проте, будь-які політичні та регуляторні рішення у сфері ІВ та ШІ повинні мати наукове та аналітичне обгрунтування. Кожен із напрямів, окреслених у документах і дискусіях ВОІВ, має досліджуватися і вивчатися у рамках національних реалій із залученням інтелектуальних ресурсів вищих навчальних закладів Міністерства освіти і науки України та установ Національної академії наук України. 

Література:

1. WIPO (2019). WIPO Technology Trends 2019: Artificial Intelligence. Geneva: World Intellectual Property Organization. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше