:: LEX :: ПИТАННЯ ТАКТИКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО ІЗ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПИТАННЯ ТАКТИКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО ІЗ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
 
04.08.2021 19:29
Автор: Пекар Ростислав Нар’янович, здобувач кафедри права, Приватний вищий навчальний заклад «Університет сучасних знань»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

1. Під тактико-криміналістичним забезпеченням взаємодії слідчого слід розуміти складну організаційно-функціональну систему, спрямовану на формування і підтримання на належному рівні, що відповідає потребам практики, постійну готовність слідчого до систематичного використання в практичній діяльності тактичного арсеналу засобів протидії злочинності з метою реалізації цієї готовності в кожному конкретному випадку для виконання тактичних завдань, що потребують залучення допоміжних сил та засобів з урахуванням конкретної слідчої ситуації, котра зумовлює тактичну доцільність взаємодії, вибір слідчим суб’єкта, часу, форми, способів та меж такої взаємодії.

2. Взаємодія слідчого із засобами масової інформації – це така, що ґрунтується на законах та відомчих нормативних актах спільна або узгоджена діяльність слідчого і представників засобів масової інформації, в процесі якої кожна із взаємодіючих сторін, застосовуючи свої повноваження, знання і навички, використовуючи притаманні їх діяльності засоби й методи та за умов їхньої адміністративної й процесуальної незалежності, забезпечує досягнення спільної мети, що полягає у виявленні, розкритті та розслідуванні кримінальних правопорушень.

3. Тактико-криміналістичне забезпечення взаємодії слідчого із засобами масової інформації полягає у виконанні ним тактичних завдань на кожному з окремих етапів взаємодії. Такими етапами можуть бути: 1) встановлення слідчим контакту із кореспондентом чи редакцією засобу масової інформації, з яким він вступає у взаємодію; 2) орієнтування представника засобу масової інформації у ситуації розслідування, що зумовлює потребу використання слідчим можливостей такого засобу; 3) спільне обговорення завдань, окремих питань, визначення ролі і конкретного завдання засобу масової інформації; 4) прийняття спільного рішення щодо форми, способів, змісту й обсягу, часу оприлюднення матеріалів, надання слідчим додаткової інформації в разі її потреби; 5) здійснення узгоджених дій окремими виконавцями та спільна оцінка їх результатів; 6) прийняття спільного рішення щодо необхідності подальшої взаємодії; 7) вихід сторін із контакту. На кожному з цих етапів слідчим може виконуватися окреме тактичне завдання або ж зберігатиметься тактична єдність у досягненні головної мети розкриття й розслідування кримінального правопорушення.

4. Відправною точкою у виборі виду засобу масової інформації є визначення головної мети використання такого засобу: правове виховання населення, профілактика певних видів правопорушень чи злочинності взагалі, або ж розкриття та розслідування слідчим конкретного кримінального правопорушення. Це насамперед і впливає на вибір слідчим певного засобу масової інформації. В кожному випадку доцільно заздалегідь передбачати ті обставини, на які слідчий сподівається вплинути, а також передбачити можливі негативні наслідки, що можуть мати місце після публікації [1, с. 96].

5. Вибір слідчим засобу масової інформації з метою використання в розкритті й розслідуванні кримінальних правопорушень варто здійснювати за окремими напрямами: 1) робота з пресою; 2) робота з телебаченням; 3) робота з електронними засобами масової інформації; 4) особиста участь та підготовка слідчим матеріалів для брифінгів і прес-конференцій. У багатьох випадках слідчому не обов’язково самому входити в безпосередній контакт із працівниками засобу масової інформації та звертатися до конкретного такого засобу. З цією метою можна скористатися допомогою працівників прес-центру у якому такі ділові контакти є налагодженими та сталими.

Спільною вимогою щодо врахування слідчим будь-якої ситуації в разі використання ним засобу масової інформації є дохідливість публікації, виступу слідчого, повідомлення про хід розслідування правопорушення тощо. Надаючи відомості для публікації матеріалів у засіб масової інформації, слідчий в кожному разі переслідує певну мету, що зумовлена ситуацією розслідування кримінального правопорушення – недостатністю матеріалів для висунення версій, скерування напряму розслідування, потребою встановлення очевидців як можливих свідків так і потерпілих, здійснення заходів щодо розшуку підозрюваних осіб, викраденого майна, формування позитивної думки щодо використання всіх можливих сил для розкриття тяжкого злочину і т. ін. [2, c. 195].

6. Використання слідчим можливостей засобів масової інформації з метою розкриття, розслідування та профілактики кримінальних правопорушень, дає можливість йому виконати низку завдань інформаційного, просвітницького, виховного, управлінського, психологічного та комунікативного характеру.

Література:

1. Тюменцев А. Н. О некоторых вопросах использования средств массовой информации в деятельности следователей. Современные проблемы расследования и профилактики преступлений: сборник научных трудов. Волгоград: Волгоградская академия МВД России, 2001. С. 93-97.

2. Лозовский Д. Н. Актуальные вопросы взаимодействия средств массовой информации с правоохранительными органами в процессе расследования преступлений. Общество и право. 2015. № 2 (52). С. 194-196.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЮРИДИЧНІ ТА ФАКТИЧНІ ПІДСТАВИ ЯК СКЛАДОВІ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПОРЯДКУ ВИЗНАЧЕННЯ ПІДСЛІДНОСТІ
09.09.2021 19:22
ПРОТИДІЯ РОЗСЛІДУВАННЮ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
04.08.2021 19:27




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше