:: LEX :: ДВОСТОРОННІ ВІДНОСИНИ МІЖ АЗЕРБАЙДЖАНСЬКОЮ РЕСПУБЛІКОЮ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДВОСТОРОННІ ВІДНОСИНИ МІЖ АЗЕРБАЙДЖАНСЬКОЮ РЕСПУБЛІКОЮ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ
 
10.11.2021 22:44
Автор: Цап Ірина Ярославівна, студентка 4 курсу, Львівський національний університет ім. Івана Франка
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

Ще з 90-их років Азербайджанська Республіка та Європейський Союз перебувають у тісних взаємовідносинах. На даний момент Азербайджан є частиною Європейської політики сусідства, політики Східного партнерства, а також є членом Ради Європи. Їхня співпраця проявляється у багатьох сферах та моє позитивні наслідки для економік обох країн. Зокрема, ЄС є найбільшим іноземним інвестором Азербайджану, на нього припадає також значна частка експорту та імпорту. У свою чергу, Азербайджанська Республіка є одним із найважливіших партнерів для ЄС в енергетичній сфері, оскільки відіграє ключову роль у постачанні ресурсів з регіону Каспійського басейну на європейські ринки. 

Правову базу для заснування таких міцних стосунків становила Угода про партнерство та співробітництво, підписана обома сторонами в 1999 році. Цей документ передбачає, що між двома сторонами у рамках їх співпраці буде посилюватися торгівля, збільшуватимуться інвестиції, відбуватиметься зближення економіки та культури.

За усі ці роки після підписання вищезгаданої угоди як внутрішня, так і зовнішньополітична ситуація Азербайджанської Республіки значно покращилася. 

У першу чергу, зросла економіка. Відбулося зближення законодавства Азербайджану із міжнародними та європейськими нормами та стандартами, що позитивно відобразилося на торгівлі між двома сторонами. Також Європейський Союз підтримує представників малого та середнього бізнесу в Республіці, надаючи їм допомогу при виході на європейські ринки (зокрема, в рамках ініціативи під назвою EU4Business), фінансування, а також можливості для підвищення кваліфікації.

Також покращилася якість управління всередині Азербайджану. Тут доречно, на мою думку, буде згадати про платформу під назвою Twinning – майданчик для співпраці між європейськими та азербайджанськими міністерствами та державними установами. За останні 10 років завдяки цій платформі та досвіду своїх європейських колег влада Азербайджану реалізувала понад 50 проектів стосовно покращення системи державного управління. Більше того, була проведена реформа правоохоронної системи, основними цілями якої були підтримка принципу мирного вирішення конфліктів, співпраця у протидії корупції та надання рівних прав на правовий захист усім громадянам та підприємствам.

Варто зазначити й те, що ЄС продовжує наголошувати на важливості захисту прав людини та створення громадянського суспільства. Особливо це важливо в рамках конфлікту між Азербайджаном та Вірменією через Нагірний Карабах, загострення якого припало на літо 2021 року. 

Обидві сторони заявили про обстріли на спільному кордоні, у відповідь на що Європейський Союз закликав як Азербайджан, так і Вірменію, утриматися від подальшої ескалації конфлікту, наголошуючи на необхідності захищати права та безпеку мирного населення та вирішувати суперечки дипломатичним шляхом. Одним з найважливіших кроків для забезпечення миру в цьому регіоні є програма Європейського партнерства для мирного врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху, що є реалізована безпосередньо Європейським Союзом.

Повертаючись до переваг європейсько-азербайджанського співробітництва, варто сказати, що позитивні наслідки від співпраці з ЄС відчули на собі й самі азербайджанці. У 2014 році між ЄС та Азербайджанською Республікою була укладена угода про спрощення візового режиму між цими двома сторонами. Тепер отримати короткострокові візи для громадян Азербайджану стало в рази простіше та дешевше. Також це стало гарною перевагою для студентів. Враховуючи те, що в рамках програми Erasmus+ візи їм видаються безкоштовно, вони отримали можливість навчатися та безпосередньо викладати у більше ніж десяти різних країнах Європи. 

Велику увагу ЄС приділяє також і навчанню та підвищенню кваліфікації працівників Азербайджану, щоб вони не лише відповідали потребам національних роботодавців, але й були конкурентоспроможними на європейському ринку також.

У додаток, як уже згадувалося, Азербайджан є одним із найважливіших партнерів ЄС в енергетичній сфері. Станом на сьогодні, він забезпечує близько 5% від загального попиту на нафту в усьому Європейському Союзі. Більше того, у 2016 році Європейський Союз реалізував ще одну програму під назвою EU4Energy, учасником якої є і Азербайджан. Її метою є підтримка та допомога країнам у реалізації стратегічних цілей у сфері енергетичної політики.

6 жовтня 2021 року президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв заявив, що у наступні роки постачання газу та нафти до Європи зростуть. Таким чином Азербайджан прагне збільшити кількість держав-споживачів свого газу. Станом на сьогодні Азербайджан доставляє блакитне паливо в Європу Південним коридором потужністю 16 млрд. кубометрів на рік, 10 млрд. кубометрів з яких призначено для Європи, а  6 - для Туреччини.

Проте, ні Європейський Союз, ні Азербайджанська Республіка не збираються зупинятися на досягнутому. Нещодавно обидві сторони заявили, що наблизилися до підписання нових стратегічно важливих двосторонніх угод, що мають на меті окреслити європейсько-азербайджанське співробітництво на наступні декілька років. За словами президента Європейської Ради Дональда Туска, ці угоди сприятимуть ще більшому поглибленню як ділових, так і культурних взаємовідносин між двома країнами.

Не оминув Туск без уваги і ситуацію, що склалася навколо Нагірного Карабаху. На його думку, єдиним способом вирішення цього конфлікту є його політичне врегулювання із врахуванням відповідних міжнародних норм та принципів.

Отже, враховуючи усе вищесказане, взаємини між Європейським Союзом та Азербайджанською Республікою досить міцні і, що важливо, вони постійно розвиваються. Єдине, що дестабілізує як двосторонні відносини, так і мирну ситуацію в регіоні, це відновлення військових дій в Нагірному Карабасі. Але в рамках цього Європейський Союз  робить усе можливе, щоб сприяти врегулюванню цього збройного конфлікту виключно мирними способами.

Література:

1. Єлизавета Фоміна: Вірменія та Азербайджан повідомляють про стрілянину на кордоні [Електронний ресурс] // DW. – 2021. - Режим доступу до ресурсу: https://www.dw.com/uk/virmeniia-ta-azerbaidzhan-povidomliaiut-pro-strilianynu-na-kordoni/a-58666336

2. Azerbaijan 2021. Energy Policy Review// International Energy Agency. Co-funded by the European Union – 2021. – P. 21-22. 

3. EU4Business. Connecting companies [Електронний ресурс] // EU4Business – Режим доступу до ресурсу: https://connectingcompanies.eu/index.php/calls/

4. Twinning Project [Електронний ресурс] // European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations – Режим доступу до ресурсу: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/funding-and-technical-assistance/twinning_en

________________ 

Науковий керівник: Сліпецька Юлія Миронівна, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології, Львівський національний університет імені Івана Франка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРИВАТИЗАЦІЯ ЯК НЕВІД’ЄМНИЙ ЕЛЕМЕНТ ПОЛІТИКИ «ТЕТЧЕРИЗМУ»
11.11.2021 22:47




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше