:: LEX :: ФАЛЬСИФІКАЦІЯ СЕРТИФІКАТІВ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID-19: ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ФАЛЬСИФІКАЦІЯ СЕРТИФІКАТІВ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID-19: ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ
 
15.11.2021 21:59
Автор: Оргієць Дар‘я Олегівна, курсантка 3 курсу Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ; Бідняк Ганна Сергіївна, кандидат юридичних наук, доцент, майор поліції, доцент кафедри криміналістики та домедичної підготовки, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

У березні 2020 р. Всесвітня Організація Здоров’я офіційно оголосила коронавірусну інфекцію COVID-19 пандемією. Було визнано, що це найбільш руйнівна пошесть 21-го сторіччя, яка дуже масштабно супроводжується засобами масової інформації по всьому глобалізованому світу. 

Після літнього затишшя почалася нова хвиля захворювань короновірусу, що призвела до нових антирекордів. Нажаль, в Україні реєструють один із самих високих показників смертності від Covid-19 не лише в Європі, а й у світі [6]. Влада України намагається призупинити її вакцинацією населення. Проте, за данними МОЗ на кінець жовтня 2021 року двома дозами привилося лише 14% дорослих українців, а в Київі – 39% [3]. 

Пов'язано це, насамперед, з двома причинами. Перша стосується того, що Україна займає одну з найнижчих позицій у рейтингу країн Європи за часткою ВВП на душу населення. Через це вона відставала від своїх сусідів у закупівлі вакцини і почала безкоштовну вакцинацію для усіх категорій громадян лише з середини липня 2021 року, тоді як у світі вакцинація для усіх охочих почалася з грудня 2020 року [9]. Наступна причина – небажання українців вакцинуватися. Як показує дослідження, біля половини наших громадян не хочуть робити щеплення. Мотивами такої поведінки слугують: недовіра до інформації, яка подається стосовно вакцин, та фейкова інформація, яка з’являється у ЗМІ, соціальних мережах.  

Зараз, як і в інших посткомуністичних державах Східної Європи, Уряд України щосили намагається переконати скептично налаштоване населення пройти добровільну вакцинацію. Однак, не досягнувши бажаних результатів, пішов на більш жорсткі міри, зробивши щеплення обов'язковим для державних службовців та освітян, крім осіб, у яких є обґрунтовані медичні протипоказання. З часом ці категорії були розширені та до них віднесені працівники органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, комунальних установ тощо. До того ж, нещеплені громадяни стикаються з обмеженнями на проїзд у громадському транспорті, відвідування ресторанів, спортивних заходів, магазинів промислових товарів.

Нові правила спонукали більше людей пройти вакцинацію, але й надали більше стимулів для тих, хто проти вакцинації, отримати підроблені документи про її проходження. Головний лікар інфекційного відділення Київської лікарні Т. Михайлевська зазначає, що головна небезпека підроблених свідоцтв про вакцинацію Covid-19 полягає в тому, що вони подовжують пандемію, а їх купівля наразі є найстрашнішим злочином, скоєним проти держави та суспільства [9]. 

Голова Національної поліції України І. Клименко зазначив, що на кінець жовтня 2021 року було зареєстровано майже 870 кримінальних проваджень за фактами шахрайства та підробки COVID-документації, з них 92% стосуються підробки документів, решта – шахрайські дії, втручання в роботу електронних і комп‘ютерних мереж та службове підроблення [4]. Більшість випадків фальсифікації паперових "ковід-документів" та даних про вакцинацію в застосунку «Дія» пов'язані з медичними працівниками. Зловживання службовими обов'язками щодо підробки медичних документів стають дедалі масштабнішими. 

Підтвердженням тому слугують практичні приклади. Так, за 250 євро зловмисники, до складу яких входили медпрацівники, вносили недостовірні відомості про вакцинацію до електронної системи охорони здоров'я на Вінниччині. Реклама таких послуг розміщалася у закритих групах месенджерів і після їх оплати невакциновані громадяни отримували цифрові сертифікати, які відображалися в додатку «Дія» [5].

Сучасний стан злочинності за обраною темою, свідчить, що серед правопорушників слід відмітити працівників медичної сфери, IT-спеціалістів, інших громадян, які діють самостійно або у змові з медперсоналом.

Наприклад, у Чернігові група зловмисників, використовуючи незаконну схему продажу COVID-сертифікатів людям, які не пройшли вакцинацію, отримала злочинний прибуток більше 500 тисяч гривень. У середньому протягом дня вироблялося по 20 фальшивих сертифікатів. Крім того, у Сумській області поліція викрила лікаря сімейної медицини та фізичну особу за фактом продажу підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 із внесенням даних до інформаційної системи. За попередніми даними, ними було підроблено близько 200 свідоцтв, вартість одного становила близько 3 тис. грн. [8]. У столиці були викриті співробітники лабораторії, які видавали фальшиві COVID-сертифікати без здачі аналізів – щодня послугами медлабораторії могли скористатися 3-5 клієнтів, заплативши від 725 до 1800 гривень за підроблений документ [7].

Дана проблема актуальна не лише для України, однак, в багатших країнах зловживання у цій сфері менш значні. Перші підроблені паспорти вакцинації з'явилися в Німеччині, ціна їх складає від 120 до 200 євро. Згідно дослідженню політичного журналу ARD Report Mainz, підробні німецькі паспорта вакцинації продаються з печатками, підписами і наклейками з номерами партій великих німецьких центрів вакцинації [10]. 

На думку фахівців, фальсифікація сертифікатів вакцинації проти коронавірусу у великих масштабах є симптомом ендемічної (характерної для певної місцевості) корупції. Так, ця проблема є нагальною також і для двох найбідніших країн-членів ЄС – Болгарії та Румунії та свідчать про поширену недовіру до вакцини [11].

Зважаючи на масштабність проблеми, боротьба з подібними злочинами є прерогативою не лише Національної поліції України, а і інших служб та відомств. За словами генеральної прокурорки України І. Венедіктової, упродовж року на підставі доказів про підробку результатів тестів та документів про вакцинацію 104 особам було повідомлено про підозру, до суду направлено 88 обвинувальних актів. Підроблення та використання офіційних документів, якими зокрема є COVID-сертифікати, є кримінальними правопорушеннями, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України (ст. 358 КК України) [2].

Міністерство охорони здоров'я України посилює відповдальність медиків, які зловживають своїми обов’язками і підробляють свідоцтва про вакцинацію: відсторонення керівників лікарень, де трапляються такі випадки, та анулювання ліцензії закладу охорони здоров'я та розривання контракту між закладом та Національною службою здоров'я при повторному випадку. Також, підготовлений законопроект, який посилює кримінальну відповідальність за продаж підробленими Cоvid-сертифікатами: медпрацівники, які вносять неправдиві відомості у бази даних, будуть отримувати штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду [8].

Акцентуємо увагу, що професор К. Мацдорф, кримінолог Берлінської школи економіки і права вважає, що фальсифікація сертифікатів вакцинування – це не лише підробка документів, а й пособництво та підбурювання до тілесних ушкоджень, адже ця злочинна поведінка може призвести до ситуації, коли стратегії стримування пандемії не спрацьовують. Тому мільйони людей навмисно перебувають через це під загрозою смерті [11]. 

Ми переконані, що якомога більше розповсюдження інформації щодо кримінальної відповідальності за фальсифікацію Covid-сертифікатів, надасть змогу громадянам замислитись і не вчиняти таких дій, за які вони можуть отримати покарання, а саме за численними статтями Кримінального Кодексу України: ст. 362 «Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї», ст. 366. «Службове підроблення», ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», ст. 190 «Шахрайство», ст. 357 «Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження», тощо. 

Також, вважаємо необхідним звернути увагу на засоби захисту бланків сертифікатів, які наразі легко підробити. Раніше, в своїх дослідженнях ми звертали увагу на розповсюджені способи підробки бланків різноманітних документів та їх реквізитів, а також робили акцент на використанні при цьому легкодоступної копіювально-множної техніки [1, с.133]. Задля запобігання повної або часткової підробки ковід-сертифікатів пропонуємо використовувати тільки бланки єдиного державного зразку із спеціальними засобами захисту, як спеціальний папір, поліграфічний друк, серійний номер, галограмма, водяні знаки, мікроволокна в структурі паперу, тощо.

Таким чином, масштабність зазначеної тематики підтверджується чисельними фактами викриття кримінальних правопорушень у всіх регіонах нашої держави. На наш погляд, роз’яснювальна робота з населенням щодо наслідків фальсифікації ковід-сертифікатів, зокрема, кримінальної відповідальності по відповідним складам правопорушень, як з боку правохоронних органів, так і громадських організацій, СМІ, стане дієвою профілактикою вчинення кримінальних правопорушень та підвищить правосвідомість громадян. До того ж, посилення кримінальної відповідальності за фальсифікацію Covid-документації, введення в обіг нових бланків сертифікатів вакцінації із використанням сучасних захисних елементів зменшить прояви злочинної діяльності як в медичній сфері, так і серед населення. 

Література:

1. Застосування спеціальних знань поліцейськими під час перевірки документів. Науковий вісник приватного та публічного права: Збірник наукових праць. Випуск 1. Т.2, К.: Науково-дослідний інститут публічного права. 2019. С. 130-133.

2. Кримінальний Кодекс України. Відомості Верховної Ради України. 2001. №25-26, с. 131 (із змінами) URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

3. Обмеження для невакцинованих. А як це працює у світі. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/news-58959468

4. Офіційний сайт Національної поліції України. URL: www.npu.gov.ua/news/Informacziya

5. Підроблені COVID-сертифікати: схему продажу виявили у Вінниці. URL: www.slovoidilo.ua/2021/10/28/novyna/suspilstvo/pidrobleni-covid-sertyfikaty-sxemu-prodazhu-vyyavyly-vinnyczi

6. Україна – 3-тя в Європі за добовою смертністю і поширенням COVID-19. URL: www.pravda.com.ua/news/2021/10/11/7310034/

7. У столиці викрили схему продажу підроблених COVID-сертифікатів. URL: www.slovoidilo.ua/2021/10/22/novyna/suspilstvo/stolyczi-vykryly-sxemu-prodazhu-pidroblenyx-covid-sertyfikativ

8. Фейкові COVID-сертифікати в Україні: яка відповідальність загрожує шахраям? URL: www.dw.com/uk/feikovi-covid-sertyfikaty-v-ukraini-yaka-vidpovidalnist-zahrozhuie-shakhraiam/a-59626047

9. As COVID-19 toll surges, Ukraine cracks down on fake vaccination certificates.URL: www.reuters.com/world/covid-19-toll-surges-ukraine-cracks-down-fake-vaccination-certificates-2021-10-28/

10. Corona-Impfung: Gefälschte Impfpässe werden zum Problem. URL: www.tagesschau.de/investigativ/report-mainz/gefaelschte-impfpaesse-101.html

11. Corona-Impfung nur auf dem Papier. URL: www.swr.de/report/gefaelschte-deutsche-impfpaesse-corona-impfung-nur-auf-dem-papier/-/id=233454/did=25409074/nid=233454/1jgah4m/index.html



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПИТАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО (ПРОКУРОРА) ЗА РОЗГОЛОШЕННЯ ДАНИХ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ
10.11.2021 22:39




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше