:: LEX :: ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЕКТУ КОНСТИТУЦІЇ ЗУНР СТАНІСЛАВА ДНІСТРЯНСЬКОГО
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЕКТУ КОНСТИТУЦІЇ ЗУНР СТАНІСЛАВА ДНІСТРЯНСЬКОГО
 
22.11.2008 05:03
Автор: Віцентий Тарас Петрович, студент юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Для відкриття переліку учасників даної конференції натисніть сюди]
У демократичному суспільстві Конституція має особливе значення, яке ще більше зростає в перехідні періоди, коли мова йде про конкретні як у політичній, так і економічній системі суспільства. З моменту проголошення незалежності в Україні відбувається процес розширення обсягу конституційно-правового регулювання, змінюється зміст норм та інститутів конституційного права, з’являються нові. Це призводить до утворення більш складної системи джерел цієї галузі права порівняно з тією, яка існувала в радянський період. Використовуючи попередні конституції ми можемо вдосконалити теперішню. Одним з таких документів є проект конституції Станіслава Дністрянського для ЗУНР.
Станіслав Дністрянський - український вчений-правознавець європейського рівня, один із перших політологів, редактор, публіцист, політичний діяч. Народився він 13 листопада 1870 р. у м.Тернополі в сім'ї педагога, інспектора шкіл. У 1888 р. закінчив з відзнакою Тернопільську гімназію, яка славилася високим рівнем знань, у 1893 р. юридичний факультет Віденського університету, а через рік отримав науковий ступінь доктора права і політичних наук. З 1901р. по 1918р. був професором австрійського цивільного права у Львівському університеті. У 1918р. написав проект конституції для ЗУНР. Він розробив основи правової держави, зокрема правління республіки. Заклав основи української політики[1;1]. На початку 30-х років Станіслав Дністрянський переїхав до м.Ужгорода, де й помер 5 травня 1935 р
Станіслав Дністрянський виділяє конституцію як нормативно-правовий акт, що займає найвище місце в ієрархії правових актів держави. Отже, конституція – основа національного законодавства. Учений наголошує, що у новітній державі треба створити спеціальну систему захисту конституції з метою недопущення необґрунтованих змін її положень[2;15].
В основу конституції покладено принцип свободи, причому не лише принцип свободи особистої та політичної, але й економічної. Згідно з проектом Станіслава Дністрянського, держава, поважаючи приватну власність, повинна взяти під захист “економічно слабших перед економічно сильнішими”.
Найвищим органом влади ЗУНР мала бути народна палата обрана на чотири роки на підставі загального, безпосереднього, рівного й таємного голосування. В народну палату обиралися посли , а сама палата розподілялась на три національні курії: українську, польську та курію інших національностей. Важливі повноваження в проекті були надані народним зборам, народній коморі та президентові, обраному на чотири роки.
Цивільними справами республіки повинна була керувати Рада держави(міністерства). Місцева влада зосереджувалась в окружних, повітових та громадських заступницьких органах, обраних на чотири роки. На жаль в проекті практично нічого немає відносно громадського самоврядування.
Законодавча влада належить Народній Раді, яку було обрано на народному Зборі 18 жовтня 1918р. До її складу пропонується включити всіх парламентських та сеймових послів-українців, обраних від Галичини та Буковини з пізнішим кооптуванням представників закарпатської України та представників національних меншин, які проживають на території Західної України.
Проект “Устрій Галицької Держави” складався з двох частин(розділів), поділених на артикули та параграфи[3;169].
“Народний устрій”, який складався з трьох частин, містив загальну характеристику організацій органів державної влади та управління.Законодавча влада належала Народній Раді, яку було обрано на Народному Зборі 18 жовтня 1918р. На при кінці проекту містяться два важливих положення про рівність всіх громадян Галицької Держави перед законом і про те, що даний документ є тимчасовим та діє до “постанови нового устрою через Народний Сейм, обраний по загальному, рівному, безпосередньому та тайному виборчому праву”. Також встановлюються норми самовизначення народів ЗУНР. Кожній національності гарантувалися всі права (культура, автономія, школа, преса) та представництво в усіх органах за співвідношенням 4:1:1(4 українці, 1 поляк та 1 представник іншої національності)[4;28].
Проект передбачав майбутнє об’єднання ЗУНР в єдину українську державу на основі права народу на самовизначення. Однак наступні політичні події в Галичині не дали можливості реалізувати цей проект у життя.
У своїх конституційно-правових поглядах Станіслав Дністрянський звернув увагу на проблеми конституції держави, сутності Європейської Держави, як держави конституційної, правового положення людини в державі, природи органів державної влади і місцевого самоврядування, статусу національних меншин, а також на можливі шляхи конституційно-правового розвитку України у ХХст., як незалежної, демократичної, правової, і соціальної держави.
Таким чином підсумовуючи аналіз проекту Конституції Станіслава Дністрянського доходимо до наступних висновків:
По-перше, загальнотеоретичні погляди Станіслава Дністрянського на право та державу становлять оригінальну, цілісну, синтетичну, соціальну концепцію з елементами природної, позитивістської та матеріалістичної теорій походження права та держави.
По-друге, вона є цінним здобутком української та європейської правової науки. На сучасному етапі реформи політичної системи в Україні слід констатувати, що розв’язання проблеми нової конституції зв’язане з рядом труднощів об’єктивного і суб’єктивного характеру, які гальмують її прийняття. По-третє, ми можемо зважити всі плюси і мінуси для творення власної ідеальної конституції, яка б немала пробілів і була нашою гордістю, адже конституція є основною збіркою законів у кожній державі, а тому гармонійне поєднання історії та сучасності відкриває потенційні можливості для пошуку вирішення конституційної проблеми, а тим самим сприятиме зміцненню української державності.

Література:
1. http://uk.wikipedia.org/wiki/Дністрянський_Станіслав_Северинович
2. Академік Станіслав Северинович Дністрянський: життя і діяльність // Матеріали VI української наукової конференції молодих вчених “Історія науки, освіти і культури в Україні: традиції і сучасність”. - 18-19 квітня 1995. – К., 1995. - С.14-17.
3. Наукова спадщина академіка Станіслава Дністрянського // Регіональний річник Тернопілля - 96. - Тернопіль, 1997. - С.167 - 170.
4. Історико-юридична спадщина академіка С.С. Дністрянського // Історія української науки на межі тисячоліть: Зб. наук. праць. – К., 1999.- С.25-31.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОРГАНИ ОХОРОНИ СУСПІЛЬНОГО ПРАВОПОРЯДКУ, СУД І СУДОЧИНСТВО В ПЕРІОД ЗУНР
27.11.2008 08:26
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ВІЙСЬКА ЗУНР
23.12.2008 22:12
ГОЛОВНА РУСЬКА РАДА: ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ
22.11.2008 05:07
ДЕРЖАВНЕ БУДІВНИЦТВО ЗАХІДНО–УКРАЇНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ
15.11.2008 12:28
ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ ТА ПРАВОВІ ЗАСАДИ УТВОРЕННЯ ЗАХІДНО–УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ
15.11.2008 12:26
ПРАВОВЕ ЗАКРІПЛЕННЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ЗУНР
15.11.2008 12:24
КОНСТИТУЦІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО ЗУНР
15.11.2008 12:18
ДМИТРО ВІТОВСЬКИЙ – ВІЙСЬКОВИЙ ДІЯЧ І ДЕРЖАВОТВОРЕЦЬ ЗУНР
15.11.2008 12:16
ТЕОРЕТИКО - ПРАВОВА ОЦІНКА АКТУ ЗЛУКИ
15.11.2008 12:14
ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАКРІПЛЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОСВІТИ В ПЕРІОД ЗУНР
15.11.2008 12:12




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше