:: LEX :: ПЕРСПЕКТИВИ 	ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
 
22.11.2022 08:31
Автор: Баранчук Василь Васильович, кандидат юридичних наук, кафедра криміналістики Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]


З 24 лютого на території всієї України російські війська щоденно обстрілюють та руйнують об’єкти стратегічного військового значення, основні об’єкти енергетичної та цивільної інфраструктури. На окупованих територіях процвітає мародерство, викрадення та позбавлення волі, примусова депортація, катування, зґвалтування та вбивства населення. Все це призвело до фіксації великої кількості кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, проти життя та здоров’я особи, проти волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості, проти власності, проти громадської безпеки, проти довкілля, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Відповідно до даних, що містяться на сайті Офісу Генерального прокурора у «Єдиному звіті про кримінальні правопорушення по державі за жовтень 2022 року» в Україні обліковано 312 450 кримінальних правопорушень у звітному періоді [1]. 

Пріоритетним  завданням у процесі проведення розслідування після введення правового режиму воєнного стану та внесення змін до кримінального та кримінально-процесуального законодавства України  [2] є підвищення ефективності проведення досудового розслідування та судового розгляду. Підвищення ефективності досудового розслідування тісно пов’язане із підвищенням кваліфікації співробітників правоохоронних структур, збільшенням матеріально-технічного забезпечення та впровадженням інноваційних технічних технологій. На підставі дії низки укладених у останні роки міжнародно-правових угод про взаємодію та співпрацю, програм по обміну досвідом між Україною та багатьма країнами континентальної Європи, співробітники правоохоронної системи мають змогу отримати знання та оволодіти навичками у роботі з сучасними інформаційними технологіями та перейняти позитивний досвід застосування сучасних технічних засобів, які використовуються під час проведення розслідування злочинів у різних країнах світу. 

В результаті обстрілів ворожої артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, слідчому під час проведення огляду місцевості чи приміщень доводиться здійснювати пошук таких знарядь та предметів злочину, як: вибухові пристрої чи їх відокремлені частини, вибухові речовини, техніка та зброя, предмети з металу, біологічні об’єкти (трупи чи відокремлені частини тіла людини чи тварини), радіоелектронні пристрої, радіоактивні, хімічні речовини чи газоподібні суміші, схованки, приховані надписи, які нанесені для коригування вогню та ін. Наприклад, для пошуку вибухових пристроїв, окрім металошукачів та магнітомеханічних засобів, активно використовуються ендоскопічне обладнання для обстеження внутрішніх чи важкодоступних місць об’єктів різного призначення. Існують гнучкі волоконно-оптичні фіброскопи, жорсткі бороскопи, гнучкі відеоскопи, системи передачі зображення, портативні відеосистеми та відеоаналізатори, які дозволяють оглянути важкодоступні місця з отриманням зображення високої якості [3]. Гнучкі ендоскопи (фіброскопи) легко проходять крізь складні вигини різних каналів, при цьому не створюють іскри (при терті з різними предметами), яка може призвести до детонації вибухового пристрою [3].  Технічні характеристики таких пристроїв зазвичай наступні: гнучкий зонд діаметром від 3 до 8 мм; робоча довжина зонда від 1,5 до 10 метрів; вбудований цифровий зум; кут огляду камери від 90 градусів та більше, з можливістю повороту зонда на 360 градусів, час роботи від 3 до 6 годин, дисплей з роздільною здатністю від 480-1080 PPI (пікселів на дюйм); вага від 0,8 до 1,5 кг. Наприклад, модель Olympus Iplex G Lite (США) обладнана камерою нічного бачення з інфрачервоним (ІЧ) підсвічуванням, яка може покращити видимість у темряві та допоможе поліції обстежувати темні місця [4]. Для дистанційного обстеження на великій відстані може бути використаний відеоскоп Pearpoint - P374 (США), довжина його зонда складає 61 м [5]. На практиці зараз використовують гнучкі волоконно-оптичні фіброскопи таких відомих фірм, як: «USA-XP 48-100», «Everest Imaging, Olympus Industrial» (США), «SAS Research & Development Services», «Allen» (Великобританія); «Henke-Sess Wolf GmbH» (ФРН); МППО «Спектр» (Росія) [3].

До інноваційних технічних засобів дактилоскопічного спрямування можна віднести виготовлену англійською компанією ForenteQ Limited Повноспектральну систему виявлення та фіксації повного спектру кольорових зображень Arrowhead forensics FSIS-II, комплекти FSIS-2 Mobile та FSIS II Backpack, а також лабораторні системи FSIS [6]. Такі комплекси здатні за кілька секунд допомогти виявити, зафіксувати та дослідити сліди  на різноманітних поверхнях, включаючи скло, метал, дерево, папір, термопапір і навіть продукти харчування [7]. Система FSIS-II обладнана 20 мегапіксельною камерою та УФ-об’єктивом 50 мм, фіксує зображення в роздільній здатності 5K, використовується HDR для посилення слабовидимих частин об’єкта. З чутливістю від 254 нм до 1100 нм вона може захопити повний відбиток руки з роздільною здатністю 1100 PPI і мікрочастини до 4800 PPI [7]. Працює в повному спектрі світла (від УФ до ІЧ). Комплекс FSIS-II може використовувати спеціаліст під час проведення огляду та експерт під час проведення судових експертиз. Такі технічні засоби використовують: Федеральне бюро розслідувань (FBI), Агентство по боротьбі з наркотиками (DEA), Секретна служба США (USSS), Центральне розвідувальне управління (CIA), Митна та прикордонна служба (CBP), Центр судової експертизи Міністерства оборони (DFSC), Поштова служба США (USPS), ВМС США (SPAWAR), Лабораторія кримінальних розслідувань армії США (USACIL) [8]. 

Під  час проведення огляду в умовах воєнного стану слідчий чи прокурор, за участю спеціаліста, можуть здійснювати наземну фіксацію інформації шляхом фотографування, відеозапису чи  тривимірного сканування місцевості, споруд та об’єктів за допомогою  сканерних станцій на штативі (наприклад «Faro Focus S Plus 350»), портативних ручних («Artec Eva», «Scanner 3D-Forensics»), чи мобільних тривимірних технологій, що встановлюються на транспортний засіб («Leica Scan & Go LLR + LP16R», «Scan & Go Level-Lift Roof»). Аналіз різних технологій здійснення сканування (фотограмметричного сканування чи технології лазерної тріангуляції) дозволяє з’ясувати переваги та недоліки у застосуванні кожної з них [9, с. 673–675].

Ефективність фіксації та якість відсканованого матеріалу під час обстеження великих територій і об’єктів зі слідами сильних руйнувань буде набагато вищою, якщо поєднати засоби фіксації з телескопічною колоною (Kangur-Lift [10], Scan & Go Uplift 500 [11]). За допомогою колони Kangur-Lift  (ФРН) можна розмістити фото та відеотехніку чи тривимірний сканер на висоті до 6 метрів, щоб суттєво збільшити діапазон дослідження та подолати сліпі зони сканування, через такі перешкоди як: зруйновані будинки, огорожі чи транспортні засоби. Вона виготовлена з анодованого алюмінію та розташована на візку, що дозволяє переміщувати її на іншу точку дослідження місця події [10]. Завдяки кріпленням на платформі та тросам, що розташовані з трьох сторін, можна забезпечити стабільність повністю піднятого підйомника у несприятливу погоду. Система обладнана вмонтованими електродвигунами, які дозволяють, дистанційно, завдяки дистанційному керуванню, вирівнювати поверхню, до якої кріпиться камера чи сканер [10].

Головною запорукою ефективного застосування наведених технічних засобів з метою здійснення пошуку та фіксації інформації на місці огляду є наявність у слідчого, прокурора, спеціаліста поглиблених знань  щодо принципів роботи техніки, всіх її технічних можливостей та практичних навичок застосування [3]. Підготовка спеціалістів та закупівля сучасного обладнання в Україні ускладнюється, в першу чергу, їх високою вартістю. В період дії воєнного стану в Україні основною перешкодою на шляху оновлення матеріально-технічного оснащення органів правозахисної системи та впровадження інноваційних технічних засобів у їхню роботу залишаються бойові дії у різних регіонах нашої держави та боротьба з її жахливими руйнівними наслідками. Пріоритетним напрямком фінансування з боку держави залишається оборонний сектор економіки, а основні зусилля спрямовані на підтримання економічної стабільності, задоволення основних потреб населення, комплектування та забезпечення Збройних Сил України для ефективного протистояння злочинним діям агресора.

Література:

1. Офіс Генерального прокурора «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі за жовтень 2022 року» URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/pro-zareyestrovani-kriminalni-pravoporushennya-ta-rezultati-yih-dosudovogo-rozsliduvannya-2.

2. Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року; Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року; Закон України  Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX; Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» від 14.04.2022 № 2201-IX.

3. Національна академія внутрішніх справ / Криміналістичне забезпечення // Техніко-криміналістичне забезпечення діяльності інспектора-криміналіста. URL: https://arm.naiau.kiev.ua/books/insp_krym/technique/forensic_technique3.html.

4. Olympus. Investigating Crime Using an Industrial Videoscope with Infrared (IR) Light Observation. URL: https://www.olympus-ims.com/en/investigating-crime-using-an-industrial-videoscope-with-infrared-ir-light-observation.

5. USA Borescopes. Pearpoint – P374 -Intrinsically Safe - 0.94″ Pipe Camera - 200′ Length URL: https://usaborescopes.com/products/applications/pipe-inspections/p374-intrinsically-safe-color-video-inspection-system.

6. Arrowhead Forensics. FSIS II. URL:  https://arrowheadforensics.com/fsis-2-full-spectrum-imaging-system.html.

7. ForenteQ Limited / Mark Imaging, Photography and Comparison // Full Spectrum Imaging System FSIS. URL: https://www.forenteq.com/proddetail.php?prod=FSIS.

8. Матеріали вебінару ForenteQ Limited та NAFEU (Національна асоціація судових експертів України) на онлайн платформі Teams «FSIS-II Full spectrum Imaging system for visualising fingerprints on a wide range of substrates» 29 вересня 2022 року.

9. Guidi G., Beraldin J.-A., Ciofi S., Atzeni C. Fusion of range camera and photogrammetry: A systematic procedure for improving 3-D models metric accuracy. IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics. Part B: Cybernetic. 2003. Vol. 33. Iss. 4. P. 667–676.

10. Laserscanning Europe. Get KANGUR-Lift from Laserscanning Europe. URL: https://www.laserscanning-europe.com/en/blog/get-kangur-lift-laserscanning-europe.

11. SCCS, Scan & Go UPLIFT 500. URL: https://www.sccssurvey.co.uk/scan-go-uplift-500.html.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРО БАЗОВИЙ ЗАКОН ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ
16.11.2022 17:35




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше