:: LEX :: ВНЕСОК  УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ В ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ АКСІОСФЕРИ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ПЕРІОД ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ КАДЕНЦІЇ В. ЮЩЕНКО
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВНЕСОК УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ В ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ АКСІОСФЕРИ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ПЕРІОД ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ КАДЕНЦІЇ В. ЮЩЕНКО
 
16.01.2023 18:53
Автор: Яковлєв Ігор Васильович, кандидат історичних наук, м. Одеса, Україна
[Секція 1. Теорія держави і права. Філософія права]

Вплив на аксіосферу українського суспільства під час президенства Віктора Андрійовича Ющенко знайшло своє відображення в трьох основних напрямках. Перше – визнання голоду 1932-1933 рр в Україні геноцидом українського народу; друге – реабілітація вояків УПА та зрівняння їх в правах з ветеранами Великої Вітчизняної Війни; третє – створення інституту національної пам’яті за допомогою якого вдалось реалізувати до кінця перші два пункти. Крім цього В. Ющенко виступив організатором та ініціатором ряду патріотичних заходів, головна ціль яких полягала в пробуджені національної свідомості серед Українців. 

Український інститут національної пам'яті створений  31 травня 2006 року як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовувалася і координувалася Кабінетом Міністрів України, спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу [1]  Положення про УІНП було затверджене постановою уряду від 5 липня 2006 року № 927 [2]. 

З приходом до влади В. Януковича в грудні місяці 2010 р. Український інститут національної пам'яті ліквідовано [3]. Проте ліквідація була не повна, і дану організацію перевали з площини органів виконавчої влади в площину науково дослідницьку і впродовж наступних чотирьох років Інститут національної пам’яті працював як науково-дослідна бюджетна установа при Кабінеті Міністрів України.

І лише після революційних перетворень на території нашої країни. Та приходом до влади Петра Олексійовича Порошенко, були внесені зміни в діяльність даної установи, а саме 2 серпня 2014 року Український інститут національної пам’яті як науково-дослідну установу ліквідовано та утворено Український інститут національної пам’яті як центральний орган виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури.

Відповідно до Положення, Інститут національної пам'яті організовує виконання актів законодавства з питань, що належать до його компетенції, здійснює контроль за їх реалізацією, узагальнює практику застосування законодавства, розробляє пропозиції, щодо його вдосконалення і в установленому порядку виносить їх на розгляд  Президента України та Кабінету Міністрів. Крім того, Інститут видає накази, організовує та контролює їх виконання, а також, у разі потреби, разом із іншими органами виконавчої влади розробляє і видає спільні нормативно-правові акти. Насамперед, діяльність Інституту спрямована на популяризацію в Україні та світі об'єктивної та справедливої історії.

Впродовж своєї діяльності інститут національної пам’яті розгорнув ряд проектів присвячених висвітленню історичних подій через призму патріотизму. Перший з них Українська Друга світова 1939-1945рр де головний мессидж криється в цитаті: «Війна прийшла на територію України у перший свій день – 1 вересня 1939 року.» сам проект визвав чи малий суспільний резонанс так як за класичною радянською історичною школою слід вважати що друга світова увійшла в життя українців лише з нападом нацистської Німеччини на Радянський Союз а отже з початком Великої Вітчизняної Війни. Така позиція є неприпустимою в незалежній Україні тим більше, що вона не відповідає всім встановленим історичним фактам.

Другий проект який впроваджував інститут національної пам’яті при президенстві В. А. Ющенко мав назву  «Українська революція 1917—1921» [4]і головна його задача полягала в популярізації серед населення історії 1917-1921 років  з патріотичним тлумаченням тодішніх перетворень, дослідженні життєдіяльності видатних українських постатей тієї доби. Особливу увагу було привернуто таким постатям як С. Петлюра, В. Вініченко, Н.Махно, П. Скоропадський. Інститут національної памяті всіма можливими методами висвітлював пам’ять громадсько-політичних діячів тієї доби виправдовуючи їхні злочини та злодіяння їхніх послідовників виражених в пограбуваннях, зґвалтуваннях, вбивствах, масових чистках за національними, релігійними чи соціальними ознаками, як незначний проступок порівняно з великими ідеалами незалежної України 

Зараз інститут національної пам’яті займає важливе місце в державотворчому процесі нашої країни, так як він формує вектор політичної направленості, впливає на прийняття рішень де постають ідеологічні питання. На пряму  сприяє формуванню ціннісних орієнтирів в українському суспільстві. після революційних подій 2014 року в даного органу відбулось друге народження, можливості збільшились в рази, як і фінансування, як і раніше головні пріоритети діяльності інституту знаходять своє відображення в підняті теми голоду в Україні під час перебуванні її в складі Радянського Союзу,  українська друга світова 1939-1945,  злочинів проти свободи слова в радянському союзі,  висвітленні політичних репресій в радянському союз, чорнобильська катастрофа як злочин радянської влади.  

Література 

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 31.05.2006 № 764 «Про утворення Українського інституту національної пам'яті»

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 05.07.2006 № 927 «Про затвердження Положення про Український інститут національної пам'яті»

3. Указ Президента України від 9 грудня 2010 року року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»

4. Українська революція 1917—1921 https://old.uinp.gov.ua/page/ukrainska-revolyutsiya-1917-21



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АКСІОЛОГІЯ ПРАВА У СУСПІЛЬСТВІ
25.01.2023 17:29
ПЕРЕЛІК ПРАВ, ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ПОРУШЕНІ В УМОВАХ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ
08.02.2023 22:03
ГЕНЕЗИС ПРАВ ДИТИНИ У ФІЛОСОФІЇ ТА ПРАВІ
02.02.2023 23:05




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше