:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ОДЕРЖАННЯ ДОЗВОЛУ НА РОЗМІЩЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ СПОРУДИ МОДУЛЬНОГО ТИПУ ДЛЯ ПРОВАДЖЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ОДЕРЖАННЯ ДОЗВОЛУ НА РОЗМІЩЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ СПОРУДИ МОДУЛЬНОГО ТИПУ ДЛЯ ПРОВАДЖЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
 
05.10.2023 12:55
Автор: Кушнір Ярослав Вікторович, викладач кафедри фундаментально юридичних дисциплін юридичного факультету ПВНЗ «Буковинський університет»
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Враховуючи сучасні вимоги до розробки технічної документації на споруди капітального будівництва та їх дорогу вартість, все більше і більше фізичних осіб – підприємців, що провадять господарську діяльність (підприємницьку діяльність), обираються для себе тимчасові споруди модульного типу, що значно полегшує вирішення питання розміщення, ніж капітальне будівництво, кіоску чи точки для продажу певної продукції.

Виникає питання ?

Що таке тимчасова споруда (ТС), які особливості її розміщення та які документи для цього потрібні. 

Відповідно до частини другої статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»:

Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі - ТС) - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

Відповідно до частини 4 статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»: розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування

Мета: Ознайомитися з поняттям тимчасова споруда (ТС) її видами, особливостями її розміщення та влаштування на місцевості та яка документальна база для цього необхідна. 

Актуальність: В сучасних умовах, все частіше наростає попит на встановлення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, з огляду на простоту розміщення, легке будівництво та дешевизну матеріалів, а тому питання розміщення тимчасових споруд модульного типу актуальне, як ніколи. Наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 09.02.2021 року внесено низку змін до «Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності»  №284 від 23.11.2020 року. Ці зміни суттєво спростили порядок розміщення таких споруд. Так, вищезгаданим наказом виключено деякі пункти та поняття, які ускладнювали порядок розміщення тимчасових споруд (ТС) – зокрема виключено поняття «архітектурний тип», «комплексна схема розміщення ТС», «типові ТС» та скасовано необхідність подання  схеми благоустрою до схеми розміщення ТС.

Відповідно до чинного законодавства розрізняють наступні види тимчасових споруд:

1. Пересувна ТС - споруда, яка не має закритого приміщення для тимчасового перебування людей, у якій може бути розміщене торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток, ємність, торговельний автомат, інші пристрої для сезонної роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності;

2. Стаціонарна ТС - споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і по зовнішньому контуру площу до 30 кв.м.

Розміщення ТС на території ринку як торговельного об'єкта визначається планувальною документацією території цього ринку або проектною документацією його споруди.

Для розміщення групи ТС (але не більше п'яти) розробляється єдиний паспорт прив'язки ТС з прив'язкою кожної окремої ТС з відображенням благоустрою прилеглої території та інженерного забезпечення (на топографо-геодезичній основі М 1:500).

Підставою для розміщення ТС є паспорт прив’язки.

Паспорт прив'язки ТС - комплект документів, у яких визначено місце встановлення ТС на топографо-геодезичній основі М 1:500, схему благоустрою прилеглої території.

Суб'єкт господарювання, який має намір розмістити ТС, звертається до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації із заявою у довільній формі, до якої додаються:

• графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування ТС, виконані замовником у довільній формі на топографо-геодезичній основі М 1:500 кресленнями контурів ТС з прив'язкою до місцевості;

• реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна інформація) та напрям підприємницької діяльності.

Цей перелік документів є вичерпним.

Відповідність намірів щодо місця розташування ТС комплексній схемі розміщення ТС (у разі її наявності), будівельним нормам визначає:

• протягом 10-ти днів з дня подання зазначеної заяви - відповідний орган з питань містобудування та архітектури, який утворюється у складі виконавчого органу відповідної сільської, селищної, міської ради;

Комплексна схема розміщення ТС - схема розміщення ТС на території населеного пункту або його частині. Протягом трьох робочих днів з дня відповідного визначення, замовник письмово повідомляється про відповідність його намірів щодо місця розташування ТС будівельним нормам або надається аргументована відмова.

Паспорт прив'язки ТС оформлюється протягом десяти робочих днів з дня подання зазначеної заяви та видається на безоплатній основі.

Паспорт прив'язки виготовляється у двох примірниках, один із яких зберігається у замовника ТС, другий - у відповідному органі з питань містобудування та архітектури.

Строк дії паспорта прив’язки ТС визначається органом з питань містобудування та архітектури відповідної ради з урахуванням строків реалізації положень містобудівної документації на місцевому рівні.

Встановлення ТС здійснюється відповідно до паспорта прив'язки, будь-які відхилення не допускається. Розміщення ТС самовільно забороняється.

Власники (користувачі) ТС зобов'язані підтримувати належний експлуатаційний стан ТС та відповідного технологічного обладнання, що використовується разом з ТС.

Варто зазначити, що час, витрачений на підготовку та подачу до органу з питань містобудування та архітектури схеми розміщення ТС, ескізів фасадів ТС та отримання технічних умов щодо інженерного забезпечення (за наявності), не входить в строк підготовки паспорта прив'язки ТС.

Дія паспорта прив'язки ТС анулюється за таких умов:

• недотримання вимог паспорта прив'язки при її встановленні;

• невстановлення ТС протягом 6 місяців з дати отримання паспорта прив'язки;

• надання недостовірних відомостей у документах, зазначених у п. 2.6 Порядку, під час підготовки паспорта прив'язки ТС.

Залишає відкритим лише земельне питання, як бути з землею на які розміщено тимчасова споруда ?

У свою чергу, ст. 98 ЗКУ встановлено, що право земельного сервітуту — це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Тож нормами ст. 99 ЗКУ встановлено, що саме власники або землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів, у тому числі і для розміщення ТС (малих архітектурних форм) – тимчасових споруд (ТС).

Висновки: Підсумовуючи вище викладене вбачається, що законодавчі механізми врегулювання питання розміщення тимчасових споруд модульного типу надзвичайно широкі, звісно вони не ідеальні, оскільки бюрократична складова нікуди не ділась.

Що необхідно знати для розміщення тимчасової споруди ?

- Визначитись з типом споруди;

- Укласти договір оренди земельної ділянки або (особистого земельного сервітуту) з власником земельної ділянки, де заплановано розмістити тимчасову споруду;

- Зареєструвати речове право на користування землею у державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяження;

- Звернутись до належного органу місцевого самоврядування сільської, селищної, міської ради із заявою у довільній формі про надання дозволу на розміщення тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності;

- Збудувати споруди та займатись підприємницькою діяльність.

Список використаної літератури

1. Земельний кодекс України від 19.11.2022 р. № 2698-IХ;

2. Цивільний кодекс України від 01.01.2023 р. № 2465-IX, 2811-IX;

3. Закон України «Про місцеве самоврядування в України» в поточній редакції від 01.01.2023 року № 2465-IX, 2834-IX;

4. Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» в поточній редакції від 01.01.2023 року № 850-IX, 2254-IX;

5. Закон України «Про благоустрій населених пунктів» в поточній редакції від 20.08.2021 року № 1657-IX;

6. Наказ Міністерства розвитку громад та територій України від 23.11.2020 р. № 284 «Про затвердження Змін до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності»;



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕНЕЗИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ФІНАНСОВО-ПРАВОВИХ ГАРАНТІЙ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ
09.10.2023 14:19




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше