:: LEX :: ПРИВАТНО-ПРАВОВІ ТА ПУБЛІЧНО-ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ У МЕТАВСЕСВІТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИВАТНО-ПРАВОВІ ТА ПУБЛІЧНО-ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ У МЕТАВСЕСВІТІ
 
05.02.2024 11:18
Автор: Свердліченко Валентина Павлівна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
[Секція 6. Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право. Інформаційні технології]


Сучасне життя майже кожної людини характеризується його максимальною цифровізацією та поступовим переходом до інших реалій життя, а саме до віртуального життя, одним з ключових центрів якого може стати Метавсесвіт (Metaverse). Бурхливий розвиток інформаційних технологій, Інтернету, соціальних мереж та інших засобів комунікації призвели до того, що люди можуть взаємодіяти між собою без прив’язки до конкретного географічного місця. Таке спілкування є доволі зручною комунікацією, що дозволяє витрачати менш зусиль, часу та навіть коштів на відміну від взаємодії людей у реальному житті. 

Після пандемії COVID-19 світ перейшов до онлайн спілкування, до дистанційної роботи та освіти, однак, із часом, можливості ZOOM та інших онлайн платформ для спілкування та відеоконференцій вичерпали себе, людство почало вимагати більших можливостей від такого спілкування.

The Converstation – мережа некомерційних засобів масової інформації під час дослідження метавсесвіту зазначала, що метавсесвіт – це мережа постійно включених віртуальних середовищ, у яких багато людей можуть взаємодіяти один з одним та з цифровими об’єктами за допомогою своїх віртуальних зображень – аватарів. Вперше слово метавсесвіт використав письменник-фантаст Ніл Стівенсон у романі «Лавина» (1992). Так він назвав віртуальний світ, у якому головний герой, Хіро Протагоніст, спілкується, робить покупки та перемагає ворогів реального світу за допомогою свого аватара. Але виникла ця концепція ще до «Лавини» як «кіберпростір» у новаторському романі Вільяма Гібсона «Нейромант» (1984) [1; 2]. 

Офіційного визначення метавсесвіту на даний момент у світі немає, однак науковці, письменники, експерти, журналісти намагаються надавати власні визначення цьому явищу. Вважаємо, що під Метавсесвiтом можна розуміти особливий вiртуальний простiр, створений комп’ютерними технологiями, в якому користувачі можуть взаємодiяти між собою, мiж рiзноманiтними цифровими обʼєктами та цифровим середовищем завдяки створеним аватарам – вiртуальним цифровим зoбраженням. Метавсесвіт можна назвати копією реального світу, але у віртуальному просторі, де поєднуються сучасні технології, віртуальна та доповнена реальності, тримірна графіка, штучний інтелект, соціальні мережі, а також інші передові інноваційні технології.

Як зазначають дослідники, концепція метавсесвіту проста: людина занурюється у симуляцію за допомогою шолома чи окулярів віртуальної, доповненої чи змішаної реальності. Користувач взаємодіє з іншими аватарами, а набір дій обмежується лише фантазією. Відчуття присутності та відтворення реального досвіду – ключові фактори для метавсесвіту. Тому важливу роль відіграють гарнітури віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальності для відстеження рухів: вони допомагають створювати реалістичні образи. VR орієнтований створення віртуального світу, окремого від фізичного простору. У свою чергу, AR додає до фізичної реальності віртуальні елементи [5]. Однак, експерти зауважують, що будь-хто може отримати доступ до метавсесвіту через свої персональні компʼютери. Наприклад, клієнти можуть створювати свої аватари та отримувати доступ до метавсесвіту в Decentraland (один з існуючих Метавсесвітів; віртуальний світ) на екрані без гарнітури VR [6].

За задумом у Метавсесвіті людина через свій цифровий аватар зможе працювати, навчатися, ходити до школи, купувати та продавати різноманітні цифрові речі, грати, відвідувати музеї, галереї, концерти, навіть інші країни. Те, що ми робимо у звичайному житті, ймовірно зможемо робити й у віртуальному світі. Таке потенційне «перенесення» реального життя у віртуальний простір може спричинити виникнення різноманітних за своїм характером правовідносин. Вважаємо, що окреслені потенційні відносини можна поділити на приватно-правові та публічно-правові в залежності від субʼєктів, які в них фігурують та в залежності від самого змісту цих правовідносин.

До приватно-правових відносин можна віднести договірні відносини, що виникають між власниками платформ, на яких розміщений Метавсесвіт та безпосередніми користувачами щодо умов та правил користування платформою, щодо політики конфіденційності тощо. 

Також до приватно-правових відносин, що можуть виникнути в Метавсесвіті можна віднести різноманітні авторські договори, які укладаються між власниками платформи та особами (фахівцями), які створюють на них певний контент (будують, малюють, конструюють все навколишнє середовище Метавсесвіту). 

Окрім того, якщо в Метавсесвіті можна продавати та купувати певні віртуальні обʼєкти за цифрові гроші, то ймовірно ці правовідносини також можна віднести до приватно-правових. Так, наприклад, віртуальна NFT земля – це цифрова земля, що належить власнику на платформі метавсесвіту. Популярні NFT проєкти повʼязані із володінням землею включають Decentraland, The Sandbox та Axie Infinity. NFT підходять для надання прав власності на землю, оскільки кожен із них унікальний і легко доводить цифрове право власності. Можна використовувати NFT землю для реклами, спілкування, ігор та роботи, а також для інших цілей. Землевласник зазвичай може використовувати свою ділянку для розміщення, демонстрації онлайн-контенту, або отримання переваг у грі [5].

До публічно-правових відносин можна віднести регулювання державою чи міжнародними організаціями простору Метавсесвіту через створену нормативно-правову базу. Питання правового регулювання Метавсесвіту є доволі складним та таким, що потребує координацію зусиль не тільки юристів, а й філософів, технологів, експертів та вчених різних галузей знань. Сюди ж можна віднести контроль за безпекою та конфіденційністю в Метавсесвіті, а також питання оподаткування.

Також слід зауважити, якщо в Метавсесвіті виникатимуть відносини, повʼязані з наданням та отриманням послуг, які, доречи, вже мають місце (розважальні, просвітницькі, освітні послуги тощо), тоді державні органи матимуть змогу встановлювати певні правила для захисту прав споживачів у віртуальному просторі. 

Окрім того до публічно-правових відносин в Метавсесвіті можна віднести наступну діяльність деяких сучасних держав. Так, Барбадос стане першою країною, яка відкриє власне посольство у метавсесвіті. Влада Барбадосу хоче не тільки визнати метавсесвіт на законодавчому рівні, а й отримати віртуальну нерухомість для власних потреб. Уряд передбачає запуск проєктів із придбання нових «ділянок» і розробку структури посольств і консульств у метавсесвітах. Барбадоські дипломати збираються надавати низку інноваційних послуг, наприклад, видавати електронні візи або відкривати шлюзи, завдяки яким користувачі зможуть «телепортувати» свої аватари між цифровими світами [6]. У 2022 році влада ОАЕ анонсувала стратегію Dubai Metaverse, спрямовану на розбудову метавсесвіту. У першу чергу вона стосується таких індустрій, як державні служби, освіта, туризм, нерухомість та ритейл. У 2021 році Південна Корея анонсувала цифрового двійника Сеулу Metaverse Seoul. А вже у січні 2023 року влада столиці Південної Кореї відкрила цей метавсесвіт для перших користувачів. Зараз у ньому можна прогулятися частиною міста та скористатися деякими державними послугами [7].

Отже, стрімкий розвиток віртуального життя у Метавсесвіті спричиняє виникнення різноманітних за своїм характером правовідносин, які за суб’єктним складом та за змістом можна поділити на приватно-правові та публічно-правові відносини. Вказані приклади приватно-правових та публічно-правових відносин у Метавсесвіті не є вичерпними, адже розвиток та розбудова Метавсесвіту набирають своїх обертів та постійно розвиваються, тим самим створюючи поле для виникнення нових правовідносин.

Література:

1. What is the metaverse? 2 media and information experts explain. The Converstation: web site. URL: https://theconversation.com/what-is-the-metaverse-2-media-and-information-experts-explain-165731 (дата звернення: 30.01.2024).

2. Метавсесвіт: що це та коли він зʼявиться? Український спектр: веб-сайт. URL: https://uaspectr.com/2021/11/09/metavsesvit-shho-tse/ (дата звернення: 30.01.2024).

3. Як працює метавсесвіт: гайд для тих, хто хочє розібратися в темі. Український спектр: веб-сайт. URL: https://uaspectr.com/2022/02/11/yak-pratsyuye-metavsesvit/ (дата звернення: 30.01.2024).

4. The metaverse offers challenges and possibilities for the future of the retail industry. The Converstation: web site. URL: https://theconversation.com/the-metaverse-offers-challenges-and-possibilities-for-the-future-of-the-retail-industry-194317 (дата звернення: 30.01.2024).

5. Що таке віртуальна NFT земля у метавсесвіті? Binance Academy: веб-сайт. URL: https://academy.binance.com/uk/articles/what-is-nft-virtual-land-in-the-metaverse (дата звернення: 31.01.2024).

6. Барбадос відкриє посольство у метавсесвіті та "телепортуватиме" туди своїх громадян. Фокус: веб-сайт. URL: https://focus.ua/uk/digital/498212-barbados-otkroet-posolstvo-v-metavselennoy-i-budet-teleportirovat-tuda-svoih-grazdan (дата звернення: 01.02.2024).

7. Ближче ніж здається: як країни Азії планують своє майбутнє у метавсесвіті. Mind.ua: веб-сайт. URL: https://mind.ua/openmind/amp/20262421-blizhche-nizh-zdaetsya-yak-krayini-aziyi-planuyut-svoe-majbutne-u-metavsesviti (дата звернення: 01.02.2024).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше