:: LEX :: ДОВІРА ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР У ЗДІЙСНЕННІ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОВІРА ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР У ЗДІЙСНЕННІ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ
 
10.12.2008 22:47
Автор: Вегерук Альона Миколаївна, студентка Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича
[Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]
Страхування життя посідає важливе місце серед інших видів страхування, що пов’язано саме з його сутністю, адже найважливішим для людини є її життя.
Страхування життя завжди розглядалося як вигідне вкладення грошей. Страхувальник (застрахований) за договором страхування життя може розраховувати на страхову суму або пенсію як у разі смерті застрахованої особи, так і в разі її дожиття до закінчення договору, що є засобом накопичення коштів. Страхування життя може виступати і в якості своєрідного захисту спадщини страхувальника, оскільки дає йому змогу передбачити наслідки своєї смерті для близьких і визначити частку спадщини, що призначається кожному з них. Отже, страхування життя сприяє полегшенню передачі майна, створенню грошових фондів для різних цілей.
Як свідчить досвід іноземних країн, динаміка ринку страхування життя визначається такими основними факторами: рівнем добробуту населення, розвитком альтернативних фінансових інститутів, попереднім досвідом страхування життя населення, доступністю якісних страхових продуктів, загальних темпів і тенденцій становлення ринку страхових послуг загалом.
На жаль, страхування життя на національному ринку страхових послуг становить найменшу частку ( 0,5%), тоді як у західноєвропейських країнах цей показник досягає 40% [1]. Кількість діючих страхових компаній «Life» станом на 31.03.2008 становила 69. Втім основні показники діяльності страхових компаній в Україні за останні роки мають позитивну тенденцію: чисті надходження страхових платежів (премій, внесків) зі страхування життя збільшилися за останній 2007 рік на 74%, що становило 783406,8 тис. грн., а рівень чистих страхових виплат за 1 квартал 2008 року порівняно із 1 кварталом 2007 року зріс на 38,5%. [4]
Негативним залишається той факт, що питома вага чистих премій зі страхування життя у відношенні до загальних валових премій по ринку залишається на досить низькому рівні, близько 5%, у той час коли на інші види страхування припадає 95% чистих премій. Рівень страхових виплат становить лише 3%, тоді як за іншими видами страхування за останній 2007 рік – 33,4% [4].
Проведений короткий аналіз ринку страхових послуг свідчить про те, що страхування життя в Україні знаходиться ще на дуже низькому рівні розвитку, навіть порівняно з іншими видами страхування. Основною причиною стримування розвитку страхування життя, на нашу думку, є саме недовіра населення до страхових компаній. Першим ударом по репутації страхових компаній стали борги колишнього Держстраху перед населенням, які утворилися в результаті вилучення у нього 3,8 млрд. карбованців (59%) із суми страхових резервів у бюджет колишнього СРСР. Однак страхові резерви в сумі 2,6 млрд. карбованців (41%), які залишилися в Україні, не були повернуті страхувальникам. Ці кошти було витрачено на покриття дефіциту бюджету в зв’язку з проведенням політики лібералізації цін. Кабмін України виділив усього лише 4,6 млн. грн. (0,06%) на покриття заборгованості перед громадянами. Але витрачання навіть цих незначних за обсягом коштів здійснювалося неефективно. Правонаступник Держстраху НАСК «Оранта», отримавши зазначені кошти, тривалий час не погашала заборгованість, а зберігала їх на банківських рахунках, отримуючи додатковий прибуток із «повітря» і породжуючи недовіру громадян як до своєї репутації, так і до страхування в цілому.
Наступним ударом по довірі до страхування стала масштабна нелегальна діяльність закордонних страховиків типу Safe (Save) Invest, Medlife та інших, які у середині 90-х років за потурання державних органів нагляду зібрали з українських громадян сотні мільйонів доларів і зникли. Як наслідок, у суспільстві сформувався досить значний рівень недовіри до страховиків.
За роки незалежності України було зроблено чимало кроків для відновлення довіри населення до ринку страхування та його розвитку. Такими заходами були: прийняття Закону України «Про страхування», який одразу визначав страхування життя як окрему галузь, у 2003 році великим поштовхом стало прийняття податкових пільг щодо групового страхування життя за рахунок коштів працедавця, з віднесенням таких сум на валові витрати, а у 2004 році подібні податкові пільги були встановлені для фізичних осіб. Також важливим кроком у розвитку страхування життя став старт пенсійної реформи, в якій страхуванню життя відводиться солідна роль. А внаслідок скасування обмежень на участь в ньому іноземного капіталу на ринку з’явилося багато іноземних інвесторів.
Галузь страхування життя відіграє важливу роль у вирішенні питань соціального та пенсійного забезпечення. Кошти, що отримують страховики зі страхування життя, є надійним джерелом дешевих та довгострокових інвестиційних ресурсів, які так необхідні для розвитку всієї економіки України, а особливо високотехнологічних, наукомістких проектів.
За сімнадцять років трансформації в Україні довіра до цих фінансових установ почала поступово відроджуватися. Люди понесли свої заощадження в банки, виникли відносини змагальної конкуренції, зокрема за кращі умови розміщення депозитів, зменшився рівень ризику.

Література:
1. Гутко Л. Проблеми розвитку національного страхового ринку в Україні // Фінанси України. – 2003. – № 11.
2. Парнюк В. Про деякі актуальні питання розвитку страхування в Україні // Економіка України. – 2005. – № 8.
3. Стаховський Д. Ринок страхування життя: проблеми залишаються // Галицькі контракти. – 2003. – № 5.
4. Офіційний сайт Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг // www.dfp.gov.ua

e-mail: nevermind82@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ П.4 Ч.1 СТ.311 ЦПК
08.12.2008 21:05




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше