:: LEX :: ЩОДО ІНТЕРНЕТ–ПРОВАЙДЕРІВ ЯК СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ІНТЕРНЕТ–ПРОВАЙДЕРІВ ЯК СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ
 
13.03.2024 14:07
Автор: Ляховецький Олександр Олександрович, аспірант кафедри господарського права і процесу, Національний університет «Одеська юридична академія»
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

У сучасних умовах господарювання з'являються нові суб'єкти, діяльність яких є вельми затребувана та яка, як правило, пов'язана із послугами у цифровому форматі. Різновидами зазначених осіб є інтернет-провайдери, які відносяться до суб'єктів господарювання та надають віртуальні послуги, які є оперативними, доступними та середньо-затратними. В загальному вигляді відповідно до ст. 2 Господарського кодексу України учасниками відносин у сфері господарювання є суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності [1]. Тобто, інтернет-провайдери є різновидами учасників відносин у сфері господарювання, відносяться до суб'єктів господарювання, а їх правовий статус визначений загальними нормами ГК України та спеціальними нормативними актами.

Суб’єкти господарських правовідносин – це учасники господарських відносин, що безпосередньо здійснюють господарську діяльність або управляють такою діяльністю, створені у встановленому законом порядку, мають необхідне для здійснення такої діяльності майно і володіють господарською правосуб’єктністю. Інтернет-провайдери безпосередньо здійснюють господарську діяльність, а їх господарська правосуб’єктність складається із господарської право-, діє- та деліктоздатності. До спеціфічних прав інтернет-провайдерів можна віднести: здійснення господарської діяльність відповідно до ліцензії, встановлення тарифів на свої послуги, можливість вимагати від абонентів виконання умов договору, застосовування санкції до абонентів за порушення умов договору. До обов’язків, в свою чергу, відноситься: необхідність надавати послуги з доступу до мережі Інтернет згідно з ліцензійними умовами та договорами з абонентами, забезпечення безперебійної роботи телекомунікаційних мереж, дотримання вимог законодавства про захист персональних даних. Слушною є думка про те, що «кожен провайдер має можливість контролювати інформацію, яка передається в мережу або виходить з мережі при користуванні його послугами. У цьому сенсі кожен провайдер має потенційну можливість встановлювати певні стандарти користування мережею для своїх клієнтів» [2].

В Законі України «Про телекомунікаційні послуги» [3] визначені види інтернет-провайдерів, які є володільцями, постачальниками та розповсюджувачами електронних комунікацій, так оператор електронних комунікацій (оператор) це суб’єкт господарювання, який володіє, здійснює експлуатацію та управління електронними комунікаційними мережами та/або пов’язаними засобами. До постачальників відносяться постачальник електронних комунікаційних мереж – суб’єкт господарювання, який надає послуги доступу до електронної комунікаційної мережі постачальник електронних комунікаційних мереж та/або послуг із значним ринковим впливом – постачальник, який самостійно або разом з іншими суб’єктами господарювання займає на ринку електронних комунікацій становище, еквівалентне домінуючому та постачальник електронних комунікаційних послуг – суб’єкт господарювання, який фактично надає та/або має право надавати електронні комунікаційні послуги на власних мережах. Також вперше нормативно визначений радіоаматор – фізична особа, яка здійснює користування радіочастотним спектром для особистих потреб, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю, без мети отримання прибутку. Зазначені особи відносяться до інтернет-провайдерів та їх можливо класифікувати в залежності від: 1) мети отримання прибутку – комерційні та некомерційні; 2) домінуючого (монопольного становища) – ті, які займають монопольне становище та ті, які не займають; 3) відносин власності – ті, які є власниками електронних комунікаційних послуг та ті, які їх надаються на орендних відносинах; 4) особистого правового становища – ті, які надають юридичними особами, ті, які надаються виключно фізичними особами та змішані; 5) за типом доступу: провідні (кабельне, DSL, оптоволокно) та бездротові (Wi-Fi, 3G, 4G, 5G); 6) за масштабом діяльності: міжнародні (надають послуги в усьому світі),  національні (надають послуги в межах однієї країни), регіональні (надають послуги в межах певного регіону) та локальні (надають послуги в межах певного населеного пункту).

Виходячи від загальних класифікації можна класифікувати господарську діяльність інтернет-провайдерів таким чином:

1. Надання доступу до мережі Інтернет (комутований доступ (dial-up), безкабельний доступ (Wi-Fi), фіксований доступ, (кабельне, DSL, оптоволокно), мобільний доступ: 3G, 4G, 5G);

2. Надання додаткових послуг (хостинг (розміщення веб-сайтів та веб-додатків), доменні імена (реєстрація та обслуговування доменних імен),  електронна пошта (надання поштових скриньок), IP-телефонія (надання телефонного зв'язку через Інтернет, віртуальні приватні мережі (VPN): забезпечення безпечного з'єднання з мережею.

Інтернет-провайдери, як і будь-які інші суб'єкти господарювання, в процесі своєї діяльності співпрацюють з широким колом інших суб'єктів. Серед них можуть бути інші інтернет-провайдери для забезпечення транзиту трафіку,  оператори зв'язку для оренди телекомунікаційних каналів,  хостинг-провайдери для розміщення веб-сайтів та веб-додатків, реєстратори доменних імен для реєстрації та обслуговування доменних імен, державні органи для отримання ліцензій та дозволів та банки та платіжні системи.

Перспективним є нормативне визначення правового статусу інтернет-провайдерів, так, наприклад, Проект Закону про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу № 5870 від 27.08.2021 (далі – Проект) визначає правові та організаційні засади ринку послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу, механізм їх захисту, а також відповідальність фізичних осіб і суб’єктів господарювання, які беруть участь у наданні та отриманні таких послуг.

В статті 3 Проекту суб’єктами правовідносин надання умовного доступу є:

1) регуляторний орган;

2) суб’єкт господарювання (мовник, провайдер програмної послуги);

3) споживач. Проектом також передбачено право на умовний доступ, за яким споживач отримує умовний доступ після внесення оплати у встановленому мовником/провайдером програмної послуги розмірі, якщо інше не передбачено договором між мовником/провайдером програмної послуги та споживачем такої послуги [4]. Нажаль зазначений законопроект не розкриває поняття «провайдер».

У загальному сенсі інтернет-провайдери (від англ. to provide – забезпечувати, надавати доступ) – це організація, яка надає послуги доступу та передачі інформації певними інформаційними каналами. За словником Інтернет-провайдер – це організація, яка надає послуги доступу до Інтернету або інші послуги, пов'язані з використанням мережі Інтернет [5].

У літературі пропонують суб'єктів правовідносин у мережі Інтернет, класифікувати як: 

1. Оператори, провайдери телекомунікацій, власники «доменів», які здійснюють технічне функціонування мережі Інтернет;

2. Розробники, власники, розповсюджувачі інформації та інформаційних ресурсів в мережі Інтернет;

3. Особи, які надають послуги з укладання електронних угод (договорів) в мережі Інтернет;

4. Споживачі, користувачі (фізичні та юридичні особи) телекомунікаційних послуг у мережі Інтернет [6]. До провайдерів також відносяться особи другої та третьої груп.

Таким чином, інтернет-провайдери це суб'єкти господарювання та надають чисельні інформаційно-цифрові віртуальні послуги, на підставі публічних договорів, на засадах оперативності, доступності, належного кіберзахисту. Провідною ознакою діяльності інтернет-провайдерів є її комплексний характер, яка може бути основна та допоміжня (супутня), яка здійснюється з метою забезпечення транзиту трафіку, оренди телекомунікаційних каналів,  розміщення веб-сайтів та веб-додатків, реєстрації та обслуговування доменних імен, тощо.

Список використаних джерел:

1. Господарський кодекс України: Закон України від 16.01.2003 р. № 436-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text (дата звернення: 15.02.2024).

2. Кирилюк А.В. Правовий статус суб’єктів авторського права у мережі Інтернет. Часопис цивілістики. 2016. Вип. 20. С. 193-197.

3. Про телекомунікаційні послуги: Закон України від 16.12.2020 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text (дата звернення: 15.02.2024).

4. Проект Закону про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу № 5870 від 27.08.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1089-20#Text (дата звернення: 15.02.2024).

5. Словник іншомовних слів. URL: https://www.jnsm.com.ua/ (дата звернення: 15.02.2024).

6. Правовідносини, пов’язані з функціонуванням мережі Інтернет. URL: http://surl.li/hfsrc (дата звернення: 15.02.2024).

____________________

Науковий керівник: Добровольська Володимира Володимирівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри господарського права і процесу, Національний університет «Одеська юридична академія» 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше