:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ВТІЛЕННЯ ПРАВОВОЇ КОНЦЕПЦІЇ У СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ВТІЛЕННЯ ПРАВОВОЇ КОНЦЕПЦІЇ У СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ
 
14.03.2024 16:02
Автор: Бедрій Мар’ян Миронович, кандидат юридичних наук, доцент, адвокат, докторант кафедри історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка
[Секція 1. Теорія держави і права. Філософія права]


Правова концепція як витвір правової думки конкретного автора (співавторів) за загальним правилом повинна мати на меті втілення в суспільне життя, яке передбачає перехід від абстрактний ідей до конкретних результатів у юридичній практиці та суспільних відносинах. Вказаний шлях, безперечно, є складним, і не кожна концепція здатна успішно його пройти до завершення. Ті ж, яким це вдається, часто еволюціонують і змінюються, пристосовуючись до політичних компромісів, вимог юридичної техніки та суспільних потреб. Пройшовши етап оприлюднення (публікації) змісту правової концепції, вона може зустріти як визнання, так і критику чи байдужість. Коли її положення починають використовуватися в працях та поглядах інших авторів, можна констатувати входження правової концепції у правову (юридичну) доктрину.

Правова доктрина становить плацдарм, з якого правова концепція рухається у нормативну базу та практичну площину. Як правило, концепція спершу потрапляє в законодавство, а потім у суспільну дійсність. Однак бувають винятки, коли все відбувається навпаки. Це стосується, наприклад, концепції обґрунтованих (правомірних, легітимних) очікувань, яка досі не потрапила у статті Цивільного кодексу України, проте застосовується в цивільних правовідносинах де-факто завдяки судовій практиці [1]. Згадана концепція була сприйнята практикою Європейського суду з прав людини, а його рішення застосовуються національними судами України (ст. 17 закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини») [2].  

Історії відомі й інші випадки, коли правова концепція втілювалася в суспільному житті без попередньої інтеграції в законодавство. До прикладу, під час поширення маґдебурзького права українських землях використовувалися не тільки його першоджерела, але й науково-практичні дослідження тогочасних вчених. Характерно, що у своїх працях дослідники намагалися адаптувати приписи німецького законодавства і судової практики до суспільних умов Східної Європи. Серед іншого, вони пом’якшували суворість покарань і процесуальних дій (допит з тортурами тощо) у порівнянні з автентичними джерелами. Особливо важливими для розвитку практичної юриспруденції та законотворення на українських землях були праці Б. Гроїцького (1519-1605) [3, с. 99-106].  

У Гетьманщині XVIII ст. було розроблено низку якісних законопроектів, які систематизували чинне на той час звичаєве право (окремі норми), фрагменти нормативно-правових актів та досягнення правничої думки. Серед них найбільш важливим був кодифікаційний проект «Права, за якими судиться малоросійський народ» 1743 р. [4]. Російська влада не допустила їхнього офіційного затвердження, тому вони не набули чинності де-юре, проте застосовувалися в юридичній практиці де-факто. Окрему увагу варто звернути на проект «Суд і розправа в правах малоросійських» 1750 р., автором якого був досвідчений юрист Ф. Чуйкевич. У зазначеному проекті містилося декілька правових концепцій автора – у тому числі концепція реформування судової системи на українських землях. Попри відсутність юридичного затвердження, багато положень праці Ф. Чуйкевича фактично використовувалися у судовій, адміністративній та іншій практиці [5].

Стосовно втілення ідей правової концепції в практичну діяльність варто звернути увагу на висновок, сформульований В. Рижком: «в усіх випадках концепція є контекстом для методики, а методика – текстом практичної діяльності, технологією концепції» [6, с. 177]. Інакше кажучи, концепція ставить питання «як?» (як врегулювати суспільні відносини; як визначити правове поняття; як побудувати систему; тощо) і дає відповідь на нього, тобто творить методику. Далі її відповідь переноситься у практику, і вже там стає зрозуміло «працює це або ні» – чи є дієвими юридичні норми, вироблені на основі правової концепції.

Практичне проектування правової концепції на суспільні відносини через посередництво законодавчого тексту має певні особливості. Зокрема в таких умовах концепція рідко проектується в «чистому», оригінальному вигляді. У суспільному житті де-юре застосовується норма законодавства, а її зміст, як правило, не відповідає положенням концепції на 100 %. Лаконічність і фрагментарність норми законодавства інколи стає причиною нерозуміння чи неправильного застосування положень концепції, яка у ньому відображена. Ситуацію покращують правоінтерпреційні акти, оскільки судді Конституційного Суду України та інші компетентні суб’єкти мають можливість звернутися до першоджерел і в такий спосіб більш повно та зрозуміло пояснити положення нормативно-правового акту, що засноване на відповідній концепції.

До прикладу, 2 листопада 2004 р. Конституційний Суд України прийняв рішення у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 69 Кримінального кодексу України (справа про призначення судом більш м'якого покарання). У п. 4.1 згаданого рішення було висловлено погляд, згідно з яким одним із проявів верховенства права (концепції, що стала фундаментальним принципом правової системи України) є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а «включає й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства» [7].

Формами впливу правової доктрини (а з нею і визнаних правових концепцій) на застосування права є такі:

- звернення судами при здійсненні правосуддя до висновків наукових правових експертиз;

- використання доктринальних (концептуальних) методик судами при вирішенні справи та експертами при проведенні судової експертизи;

- врахування органами конституційної юрисдикції позицій наукових правничих шкіл при винесенні рішень й обґрунтування окремих думок суддів конституційних судів положеннями правової доктрини загалом або правової концепції зокрема;

- використання правової концепції міжнародними судовими інстанціями (Міжнародним Судом ООН, Європейським Судом з прав людини та ін.), обґрунтуваннями судами прийнятого рішення положеннями правової доктрини;

- фактичне звернення суб’єктів застосування права до наукових праць, у тому числі коментарів нормативно-правових актів, монографій, наукових статей тощо [8, с. 163];

- залучення до судового процесу експертів з питань права у відповідності до ст. 66, 74 ЦПК, ст. 63, 71 ГПК, ст. 61, 69 КАС України.

Таким чином, особливості втілення правової концепції в суспільне життя відстежуються у процесах інтеграції та трансформації її ідей у положення правової (юридичної) доктрини і нормативну базу (акти законодавства), а згодом у простір суспільних відносин. Закладені в концепції ідеї рідко переносяться у практичну площину в автентичному вигляді, а значно частіше адаптуються до вимог і потреб суспільного життя крізь призму правотворення та правозастосування, фактично реалізуються змінено, частково чи обмежено. Правова концепція може втілюватися в суспільне життя як за посередництвом законодавства (це переважає), так і напряму (становить рідкість). Юридична діяльність і суспільні відносини, використовуючи положення правової концепції, вдосконалюються досягненнями правничої думки та дають зворотній зв’язок – коректують зміст концепції чи творять імпульс для вироблення нових ідей юридичного спрямування.

Список використаних джерел:

1. Берназюк Я. О. Принцип легітимних очікувань (legitimate expectation): поняття та зміст. Експерт: парадигми юридичних наук та державного управління. 2021. № 3 (15). С. 147–162.

2. Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини: закон України від 23 лютого 2006 р. № 3477-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3477-15#o129.

3. Кобилецький М. Маґдебурзьке право в Україні (XIV – перша половина ХІХ ст.): історико-правове дослідження. Львів: ПАІС, 2008. 406 с.

4. Яковлів А. Український кодекс 1743 року «Права, по которым судится малороссійскій народ»: його історія джерела та систематичний виклад змісту. Мюнхен: Заграва, 1949. 210 с.

5. Стеценко Н. С. «Суд і розправа в правах малоросійських…». Велика юридична енциклопедія: у 20 т. Т. 1. Історія держави і права України / редкол.: В. Д. Гончаренко (гол.) та ін. Харків: Право, 2016. С. 706–707.

6. Рижко В. А. Концепція як форма наукового знання. Київ: Наукова думка, 1995. 212 с.

7. У справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 69 Кримінального кодексу України (справа про призначення судом більш м'якого покарання) : рішення Конституційного Суду України від 02.11.2004 № 15-рп/2004. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v015p710-04.

8. Мочульська М. Є., Семків В. О. Правова доктрина в континентальній правовій системі. Львів: Світ, 2015. 432 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ: ПОНЯТТЯ, ОЗНАКИ, ВИДИ
11.03.2024 09:42




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше