:: LEX :: СУЧАСНА ПРАКТИКА ПРАВОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ МІЖНАРОДНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРАВА ІНСТИТУТУ РОЗЗБРОЄННЯ І БЕЗПЕКИ ООН ЯК ЧИННИКА СТРИМУВАННЯ ГОНКИ ОЗБРОЄНЬ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУЧАСНА ПРАКТИКА ПРАВОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ МІЖНАРОДНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРАВА ІНСТИТУТУ РОЗЗБРОЄННЯ І БЕЗПЕКИ ООН ЯК ЧИННИКА СТРИМУВАННЯ ГОНКИ ОЗБРОЄНЬ
 
07.05.2009 00:50
Автор: Шевченко Анастасія Ростиславівна, провідний спеціаліст Відділу міжнародних зв'язків Президії Академії наук України
[Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]
Сучасний розвиток міжнародних відносин постійно забезпечується активною присутністю міжнародних неурядових організацій (МНО) у процесі створення норм і розв’язання проблем міжнародного права в області протиправного ставлення до людини, захисту прав жінок та дітей, гуманітарного права, питань роззброєння тощо. Наразі, їх діяльність стає все вагомішою і поза всяким сумнівом актуалізує науковий пошук і ґрунтовні фахові дослідження правників-міжнародників [1]. Використання можливостей і принципова діяльність МНО за для врегулювання нагальних гуманітарних проблем формується на професійному багаторічному досвіді, що підтверджує ефективність норм права, із урахуванням у них інтересів народних мас в цілому, і кожного індивідуума, зокрема [2].
Зміцнення міжнародного миру та безпеки, забезпечення ефективності механізмів контролю над озброєннями та роззброєнням є найактуальнішими питаннями міжнародного співтовариства у новому тисячолітті. Саме ця проблематика превалює сьогодні у обговоренні практично всіх учасників дискусії останніх сесій Генеральної Асамблеї ООН [3].
Проведенням незалежних досліджень з питань безпеки роззброєння і розвитку на національному, регіональному рівнях займається Інститут роззброєння і безпеки ООН (ЮНІДІР), як міждержавна інституція, яка була заснована Організацією об’єднаних націй [4]. Останні фундаментальні дослідження ЮНІДІР з болючих питань подолання наслідків збройних конфліктів висвітлюють проблему утилізації вибухових речовин і нерозірваних снарядів після військових дій у Камбоджі і Лівані [5]. Нерозірвані снаряди спричиняють шкоду не тільки воюючим сторонам, але й цивільному населенню у мирний час. Залишки снарядів, які несуть загрозу громадянам з постраждалих країн мають реальні негативні наслідки, що відбиваються на людях. Мова йде про фізичне, психологічне каліцтво цивільного населення, пов’язане з втратою кінцівок, майна, житла. Ця категорія постраждалих не сприймається суспільством через низькій економічний рівень постраждалих країн, а також відсутність належної спеціалізованої реабілітації [6]. Наразі, біля 36 країн щорічно виробляють більш ніж двохсот видів боєприпасів, до яких належать бомби, ракети, керуючі снаряди, вибухові пристрої з металу і пластику тощо [7]. Дані Human Rights Watch налічують приблизно 75 країн, які мають у своєму арсеналі безліч вищезгаданих снарядів вбивства [8].
Дослідження ЮНІДІР, зазвичай, носять консультативний і рекомендаційний характер, але це не виключає професійного, кваліфікованого, науково-обґрунтованого підходу, який базується на доведеному економічному розрахунку, як самих подій, так і наслідків, які потребують розв’язання [9]. Роботи вчених ЮНІДІР стають основою низки правотворчих документів, які застосовуються у міжнародному праві для подолання тяжких гуманітарних наслідків, якими, наприклад, є касетні боєприпаси [10]. Результатом роботи міжнародних неурядових інституцій стало прийняття базової Конвенції щодо касетних боєприпасів. Це стало доведеним фактом, який визнав, що страждання цивільного населення викликане ураженням від касетних вибухових речовин є набагато вагомішим за потенційні військові перемоги з використанням такого виду зброї [11].

Література:
1.Шевченко А.Р. Міжнародне гуманітарне право, як дієвий інструмент вирішення нагальних міжнародних проблем в контексті його застосування на прикладі діяльності окремих міжнародних неурядових організацій. Матеріали міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції (www.lex-line.com.ua). Юридична лінія, Частина ІІ, 30 вересня, 2008р.С.9-10.
2.Малкина И.Б. Международные неправительственные организации в современном международном праве: [Электронный ресурс]: Дис. … канд. юр. наук. 12.00.10. – М.: РГБ, 2003, 194с.
3.http://www.un.org/ga/63/agenda/ - офіційний сайт Генеральної Асамблеї ООН.
4.Review of the implementation of the recommendation and decisions adopted by General Assembly at it’s tenth special session. Advisory Board on Disarmament Research Matters United Nations Institute for Disarmament Research Note Secretary-General. Forty-sixth session Item 62 (d) and (e) of the provisional agenda. A/46/334. 17 September, 1991. P.4.
5.The Humanitarian Impact of Cluster Munitions. United Nations Institute for Disarmament Research, Geneva, Switzerland, 2008. P.67.
6.Сагайдак О.П., Шевченко А.Р. Використання можливостей міжнародних організацій в реабілітації громадян з постраждалих країн. Вестник физиотерапии и курортологии Том 14,№ 2-2008г., С.156.
7.http://www.icrc.eng/review/ - Cluster Munitions. What are they and what is the problem? ICRC. Factsheet. February, 2008.
8.Human Rights Watch. Cluster Munitions in the Americas and Caribbean, November 5, 2008. New-York.
9.http://www.unidir.org/html/en/home.html - офіційний сайт ЮНІДІР.
10.http://www.icrc.org/web/eng/siteeng0.nsf/htmlall/cluster-munitions-interview-290508?opendocument – Questions and answers on the Cluster Munitions Convention.
11.Diplomatic Conference for the Adoption of a Convention of Cluster Munitions. CCM/77, 30 May, Dublin, 18p.

e-mail: A_Shevchenko@nas.gov.ua

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВЧОГО ОРГАНУ В УКРАЇНІ
29.04.2009 22:08
ПРОБЛЕМИ УТВЕРДЖЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ДЕРЖАВНОЇ
25.04.2009 10:20
ПРОБЛЕМИ ПРОЗОРОСТІ І ВІДКРИТОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
18.05.2009 19:44
ІМПІЧМЕНТ ГЛАВИ ДЕРЖАВИ У ЗАКОНОДАВСТВІ КРАЇН СНД
08.05.2009 18:39
ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО МІЖДЕРЖАВНОГО УСИНОВЛЕННЯ ДІТЕЙ
08.05.2009 00:24




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше