:: LEX :: ТЕНДЕНЦІЇ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТЕНДЕНЦІЇ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ
 
07.05.2009 01:00
Автор: Хомцій Ярина Романівна, аспірант Львівського національного університету імені Івана Франка
[Трудове право та право соціального забезпечення]
Правове регулювання трудових відносин, складовою яких є відносини робочого часу, повсякчас перебуває під впливом політичних, економічних і соціальних факторів. У нинішніх умовах відчутний вплив на нього справляють глобалізація як новий суспільний лад та фінансово-економічна криза.
Однією з підстав правового регулювання трудових відносин вважалося право людини вільно розпоряджатися собою та своїми здібностями до праці [1, 3]. В інших наукових дослідженнях та на практиці ця позиція набула нового соціального змісту – людина повинна також мати змогу поєднувати трудові обов’язки з сімейними зобов’язаннями та іншими особистісними чинниками [2, 113 – 114]. З врахуванням цього Міжнародна організація праці у рамках Програми умов праці та зайнятості (TRAVAIL) вивела 5 принципів гідного робочого часу: 1) безпека і гігієна робочого часу; 2) “дружність” до сім’ї; 3) сприяння гендерній рівності; 4) підвищення продуктивності праці; 5) надання можливості працівникам обирати та змінювати тривалість свого робочого часу [5, 1]. Названі принципи з одного боку частково віддзеркалюють існуючі тенденції правового регулювання робочого часу, з іншого боку – є орієнтиром для їх подальшого удосконалення.
Одною з головних тенденцій правового регулювання робочого часу є перехід від традиційного “стандартного робочого тижня” до більш різноманітних варіантів графіків будь-якої тривалості робочого часу [3, 29]. На названій гнучкості робочого часу ґрунтується центральна концепція політики зайнятості Європейського Союзу останніх років “флексікьюріті”* (від англ. flexicurity = flexibility (гнучкість) + security (захист)), яка набула універсального характеру. Однак, поки вона оцінюється фахівцями як незбалансована і зовсім нова, оскільки замість створення взаємовигідної ситуації для сторін трудового договору, ставить гнучкість над захистом, а інтереси роботодавців – над інтересами працівників [4, 16].
Наступна тенденція – зменшення нормальної тривалості робочого часу без зменшення оплати праці, яка відповідає принципу безпеки і гігієни робочого часу. Поряд з чинним міжнародним стандартом 40-годинного робочого тижня, в певних країнах закріплені або перебувають на стадії розгляду більш пільгові стандарти (як-то у Франції встановлено 35 годинний робочий тиждень, в Україні в Генеральній угоді на 2008 – 2009 роки закріплено зобов’язання розглянути можливість запровадження нормальної тривалості робочого часу 39 годин на тиждень). Вважаємо, що рух до зменшення кількості робочих годин тимчасово призупиниться в умовах світової кризи, яка супроводжується падінням обсягів виробництва та зростанням безробіття, в силу спротиву роботодавців та урядів з міркувань економічного характеру.
Ще одна тенденція – покращення нетипових робочих місць на умовах неповного робочого часу (подолання нерівностей в оплаті праці, соціальному захисті, можливостях кар’єрного зростання) є особливо актуальною в країнах з жорстким законодавством щодо захисту зайнятості часів планової економіки, де неповний робочий час не виконує свою пряму функцію реалізації права на працю, а розглядається як один зі способів вирішення проблеми надлишкової робочої сили. Наведене сприятиме гендерній рівності у зв’язку з гендерною диференціацією роботи на таких робочих місцях [3, 76-77].
В цілому розглянуті тенденції правового регулювання робочого часу є позитивними. Однак, на нашу думку, міжнародним тристороннім партнерам варто прагнути до досягнення балансу між інтересами працівників та роботодавців, більшу увагу приділяти соціальному статусу працівника, шукати можливості закріплювати в міжнародних та національних нормативно-правових актах практичні та теоретичні здобутки у цій сфері.
З огляду на стан правового регулювання робочого часу у світі, вважаємо, що чинне українське законодавство про робочий час повинне подолати такі недоліки, як недостатня гнучкість робочого часу [6, 32], тісний зв’язок працівника з роботодавцем, невисокі можливості поєднання основної роботи з роботою за сумісництвом на якісних робочих місцях.
_____________________________
* Флексікьюріті – форма організації ринку праці, яка поєднує гнучкість робочої сили, здатної адаптуватись до нових ринкових умов та технологій, з захистом, який гарантує працівникам забезпечення життєвих та трудових стандартів. Вона містить в собі гнучкість робочого часу, можливість людей узгоджувати зайнятість із сімейними та іншими зобов’язаннями.

Література:
1. Венедиктова В. М. Правове регулювання відхилень від нормальної тривалості робочого часу: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.05 “Трудове право; право соціального забезпечення” / Валентина Михайлівна Венедиктова. – К., 1999. – 17 с.
2. Киселев И.Я. Зарубежное трудовое право. Учебник для вузов. / Игорь Яковлевич Киселев. – М.: Издательская група НОРМА – ИНФРА, 1998. – 263 с.
3. Обеспечение достойного труда в Европе и Центральной Азии: Доклад генерального директора, Восьмое Европейское региональное совещание. – Том 1 Часть 1. / Международная организация труда. – Женева: Международное бюро труда, 2009. – 46 с.
4. Not balanced and hardly new: the European Commission’s quest for flexicurity / Maarten Keune and Maria Jepsen. – European Trade Union Institute for Research, Education and Health and Safety (ETUI-REHS). – WP 2007.01. – 24 p. – URL: http://library.fes.de/pdf-files/gurn/00281.pdf
5. Deirdre McCann. Working time laws: A global perspective. Findings from the ILO’s Conditions of Work and Employment Database. / Deirdre McCann. – ILO, Geneva, 2005. – 85 p.
6. Decent Work Country Report – Ukraine: March, 2008 / Ella Libanova, International Labour Office. Regional Office for Europe and Central Asia, 2008. – 51р. – URL:
http://www.ilo.org/public/english/region/eurpro/geneva/download/events/lisbon2009/dwreports/dw_ukraine.pdf

e-mail: yyarena@gmail.com

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ КОНСУЛЬТАТИВНИХ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ ТЕРНОПІЛЬСЬКИМ МІСЬКИМ ЦЕНТРОМ З НАРАХУВАННЯ ТА ВИПЛАТИ ДОПОМОГ
23.05.2009 08:47




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше