:: LEX :: ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА В НАУКОВИХ РОЗРОБКАХ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА В НАУКОВИХ РОЗРОБКАХ
 
20.05.2009 18:29
Автор: Корната Руслана Олександрівна, студентка юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Теорія та історія держави і права. Історія політичних і правових вчень. Філософія права]
Тривалий час на теренах колишнього СРСР існувала радянська система і панувала ідеологія КПРС, яка пропагувала марксистсько-ленінське розуміння державно-правових явищ та процесів, запроваджувала у суспільну свідомість вульгарно-класовий підхід до трактування понять держави і права, гіперболізуючи при цьому роль та значення насильства у їх функціонуванні, підкреслюючи службовий характер даних соціальних інститутів у рамках пануючого класу. Сучасне ідеологічне спрямування саме такої науки, як теорії держави і права полягає у відмові їх від обмежень та догм марксистсько-ленінського періоду розвитку юридичної науки і утвердженні нових, загальнодемократичних, гуманістичних ідеалів [11, с. 617].
В умовах становлення і розвитку громадянського суспільства – з розвиненими відносинами між його членами, яке не залежить від держави, а лише взаємодіє з нею тільки в найважливіших питаннях, визначених законом, відбувається збагачення теорії держави і права новими розробками, знаннями про роль антропологічних та демократичних цінностей у розвитку сучасної держави, про верховенство права та конституційну законність, про соціальну, правову державу як перспективну та прогресивну мету розвитку української державності, про пріоритет прав і свобод людини у суспільстві, про систему соціального захисту кожної людини, про забезпечення економічної свободи громадян та їхніх об’єднань, захищеність приватної власності [4, c. 48].
Наука “Теорія держави і права” не лишається незмінною. Вона постійно розвивається, збільшуються знання про її предмет, розробляються системи наукових підходів до дослідження його розвитку в умовах об’єктивної реальності [11, с.52]. Це робить її спроможною реагувати на всі зміни у сучасній динамічній державно-правовій дійсності та призвело до того, що існує великна кількість посібників, підручників, монографічних та інших видань. Тільки у бібліотеці юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету знаходиться більше тридцяти сучасних підручників, серед яких базовими є теорія держави і права за редакцією О. Ф. Скакун, академічний курс з теорії держави і права за редакцією О. В. Зайчука та Н. М Оніщенка; вдало підготовлений навчальний посібник з теорії держави і права (опорні конспекти) М. В.Кравчуком, який полегшує опанувати масивний, складний матеріал цього фундаментального курсу та інші.
Загальнотеоретична юридична наука незалежної України запозичила чимало корисного з вітчизняного досвіду минулого. Разом з тим, вона послідовно звільняється від догматично поступальних уявлень про державу і право соціального типу, тому сучасна правова наука у тлумаченні державно-правових явищ виходить з інтересів людини і громадянина [10, с.105]. Саме під цим кутом зору у пропонованих підручниках (посібниках) акцентується увага на демократичній, соціальній і правовій державі, громадянському суспільстві, праві, як мірі свободи і справедливості, на його правильне тлумачення й застосування, тобто право у дії, суб’єктивних правах і свободах людини та громадянина, розкривається предмет теорії держави і права з позицій сучасних вчень у даній галузі, новітніх підходів до праворозуміння, еволюції поглядів на державу і право в Україні та за її межами.
Аспекти пізнання двох важливих соціальних інститутів держави і права зосереджені в досить багатьох наукових статтях, монографіях (Є. Васьковського, В.Котюка, П. Люблінського, Ю. Оборотова, О. Скакун). У великій кількості підручників акцентується увага на законодавстві, адже після проголошення в Україні суверенітету надзвичайно актуальною стала проблема формування національної системи законодавства відповідно до загальновизнаних людських цінностей і пріоритетів, на основі якої забезпечена можливість вирішувати завдання державного будівництва, місцевого самоврядування, реформування економіки, політичної системи, охорони здоров’я, освіти, створення умов екологічної та правової безпеки суспільства, людини і громадянина [12 с.43]. Ця тема розкривається у монографічному дослідженні “Система національного законодавства в контексті права” лібертарно-легістський підхід (Є. П. Євграфова), у якому визначено поняття національного законодавства та його інтерпретація, джерело та форма права, основні засади та формування системи національного законодавства, на яке безпосередній вплив мають певні фактори: правонаступництва; економічний, політичний, соціальний, кожен з яких є досить складним структурованим явищем і тому внутрішньо може бути диференційований на декілька інших (природний, географічний, геополітичний, екологічний, державного будівництва, безпеки, регіональний, гуманітарний, демографічний [12,с.45].
З намаганням побудувати правову державу, в якій право обмежує і підпорядковує собі державну владу, а основні права особи і її соціальна безпека є змістом свободи, закріплену в законах, що є підґрунтям громадянського суспільства, інтенсивно активізуються відповідні наукові розробки з теорії держави і права. Зокрема, цьому питанню присвячена наукова розвідка В. Таранухи, де вказано, що принцип верховенства права має не тільки співвідноситися з принципом рівноправності, а й бути виразником відміності права і закону. Він є більш загальним принципом і застосовується на загальному рівні тоді, коли закони є недосконалими, внаслідок чого справедливо не може бути розв’язано спір [10 с. 25].
Отже, здійснюючи наукове дослідження теми “Теорія держави і права в наукових розробках” з’ясувалося, що існує досить великий масив наукових праць, які створюють широкомасштабну картину загальнотеоретичної юриспруденції і є основою поступального розвитку правової науки, а в цілому суспільного життя. Принципово вони відрізняються структурою, змістом, обсягом викладеного матеріалу, рівнем аргументації та узагальнень концептів. Це пов’язано з розвитком нашої держави – становленням громадянського суспільства, побудови правової, демократичної, соціальної держави, але необхідно докласти ще багато зусиль, щоб ці ідеї втілити у життя. Значимість теоретичної розробки важливих соціальних інститутів права і держави потребує подальшої ґрунтовної наукової розвідки та закріплення загально-теоретичних знань у практичні навики.

Література:
1. Васьковський Є. Виховання електорально-правової культури/ Є. Васьковський // Юридична Україна – 2008 - №9 – 60с.
2. Зайчук О. В. Теорія держави і права академічний курс/ О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко – 2003 – 459с.
3.Заяць Н. Становлення громадянського суспільства в Україні/ Н. Заяць // Юридична Україна – 2008 - №9, с. 21-23
4. Кельман М. С. Теорія держави навчальний посібник/ М. Кельман. – К. – 1997 – 380с.
5. Котюк В. Нове ставлення до прав людини/ В. Котюк // Юридична Україна – 2005 - №5 – 60с.
6. Кравчук М. В. Теорія держави і права (опорні конспекти)/ М. В Кравчук . – К: Атіка, 2007. – 288 с.
7. Люблінський П. Феномен абсентиїзму в умовах становлення демократичного суспільства в Україні/ П. Люблінський // Юридична Україна – 2008 - №9 – 46с.
8.Скакун О. Ф.Теорія держави і права/О. Ф. Скакун. – Х: Право, 2002.– 350с.
9. Оборотов Ю. Становлення порівняльного правознавства як науки та навчальної дисципліни: історичний аналіз/Ю. Оборотов Юридичний вісник. – 2006. - №11 – 65с.
10. Тарануха В. Застосування принципу верховенства права/ В. Тарануха // Юридична Україна – 2006 - №11 – 102 с.
11. Юридична енциклопедія. – К: Українська енциклопедія, 2001 – Т.3 – 816 с.
12. Євграфова Є П. Система національного законодавства в контексті правав (лібертарно-легістський підхід)/ Є. П. Євграфова – 2006 – 456с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВІЧЕ ЯК ОСНОВА РЕСПУБЛІКАНСЬКОГО УСТРОЮ НОВГОРОДСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ
21.05.2009 17:55
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ АПАРАТУ ЗУНР
20.05.2009 18:27
ТРАНСФОРМАЦІЯ ІНСТИТУТУ ПРАВА В УКРАЇНІ (ПОЛІТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
07.05.2009 08:19
ОСНОВНІ НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА РЕГІОНІВ УКРАЇНИ
07.05.2009 01:04
ДЖЕРЕЛА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ У Х – ПЕРШІЙ ЧВЕРТІ ХІІ СТ.: ІСТОРІОГРАФІЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ
07.05.2009 00:46




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше