:: LEX :: ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШАХРАЙСТВА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗАЗНАЧЕНОЇ КАТЕГОРІЇ ЗЛОЧИНІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШАХРАЙСТВА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗАЗНАЧЕНОЇ КАТЕГОРІЇ ЗЛОЧИНІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
 
05.10.2009 21:46
Автор: Нестерук Алла Вікторівна, ад’юнкт кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Як нам відомо, останнім часом в Україні шахрайство набуло поширення і характеризується зміною форм, видів і способів. Для ефективної боротьби з даним антисоціальним явищем слід використовувати знання про криміналістичну характеристику злочину, яка відображає переважно дані про окремі елементи злочину: особу злочинця і потерпілого, прийоми підготовки, вчинення і приховування окремих видів злочинів; ситуаційно обумовлені, причинно або іншим чином пов'язані з подією злочину результати відповідних змін у навколишньому середовищі, що мають доказове значення; спроби до приховування слідів злочинів, що вживаються злочинцями, а також інформацію про інші обставини, що можуть бути корисними для повного, всебічного і об'єктивного розслідування кримінальних справ [1, С.356].
Криміналістична характеристика злочину нерозривно пов’язана з іншими частинами науки криміналістики, так як відомості для криміналістичної характеристики збираються в результаті виявлення її елементів за допомогою методів, прийомів та засобів криміналістики. Криміналістична характеристика формується в першу чергу на основі науково – дослідницької діяльності та вивчення і узагальнення усіх видів криміналістично значущої інформації.
Серед науковців існує думка про те, що криміналістичну характеристику злочинів слід розглядати у теоретичному та прикладному аспектах.
У теоретичному аспекті криміналістична характеристика - це наукова категорія криміналістики. У зв'язку з цим вона повинна мати своє загальне поняття, визначення (дефініцію), внутрішню структуру, посідати певне місце у системі криміналістики та виконувати певні функції.
У прикладному аспекті криміналістична характеристика повинна бути подана у вигляді описів, таблиць, схем, графіків, комп'ютерних програм тощо.
Однак, на сучасному етапі розвитку криміналістики однозначної єдності у підходах вчених щодо поняття “криміналістична характеристика” не має. Проблемою для науковців залишається конструювання визначення (дефініції) криміналістичної характеристики, так як існують різні погляди щодо її зовнішньої будови і внутрішнього змісту.
Так, на думку ж І.Ф. Герасимова, криміналістична характеристика – це сукупність відомостей про такі загальні, типові ознаки, обставини та інші характерні риси певного виду злочинних діянь, які мають важливе організаційне і тактичне значення для розкриття цього виду злочинів [2, С.92-95].
Криміналістична характеристика – це ідеальна сукупність криміналістично значимих елементів і їх ознак про закономірності механізму конкретного виду злочинів і закономірностей формування джерел доказової інформації, що сприяють швидкому і ефективному розкриттю та розслідуванню злочинів (В.Г. Гончаренко, Г.А. Кушнір, В.Л. Попалий).
З цього приводу М.В. Салтевським зазначає, що “криміналістична характеристика - це інформаційна модель, що становить собою якісно-кількісний опис типових ознак конкретного виду (гру¬пи) злочинів”.
Однак, підсумувавши думки різних науковців можна об’єднати їх основні положення та визначити криміналістичну характеристику як систему відомостей про певні види злочинів, ознаки суб’єкта злочину (особи злочинця), його мотиви, предмет посягання, обстановку, злочинні способи, які мають значення для виявлення і розкриття таких діянь криміналістичними засобами, прийомами та методами [3, С.375].
Отже, вчення про криміналістичну характеристику злочинів як вихідна теоретична і інформаційна база побудови окремо методичних рекомендацій є складовою частиною завершального розділу криміналістики - криміналістичної методики. Загальні положення криміналістичної характеристики входять як важливий складовий компонент до загальнотеоретичної частини криміналістичної методики. Криміналістична характеристика окремої категорії злочинів є елементом структури методики їх розслідування.
З огляду на зазначені підходи сутність досліджуваного нами явища полягає в наступному: криміналістична характеристика розглядається як система, що містить ознаки і дані про закономірні зв'язки слідів, які виражені відповідним ступенем вірогідності, встановленої на підставі узагальнення даних матеріалів кримінальних справ, та апробованих слідчою практикою. Такі дані є основою для побудови систем типових версій, що використовуються при вирішенні конкретних слідчих завдань, висуненні робочих версій.
У загальнотеоретичному плані можна говорити про криміналістичну характеристику злочинів як про систему, що містить сукупність криміналістично значущих ознак. Такий висновок базується на аналізі вже розроблених криміналістичних характеристик злочинів окремих видів, їх науковому узагальненні, що становить основу для розвитку загального вчення про криміналістичну характеристику злочинів.
Вищевикладене дає підстави вважати, що криміналістична характеристика злочинів є важливою передумовою діяльності практичних працівників правоохоронних органів. Зокрема, в процесі розслідування справ по шахрайствах слідчий порівнює типові елементи криміналістичної характеристики з наявними матеріальними джереламиі на основі цього робить висновок відносно кримінально – правової кваліфікації. Так як елементи криміналістичної характеристики нерозривно пов’язані та взаємообумовлені, знаючи спосіб вчинення шахрайських посягань, обставини, при яких вчинено злочин, сліди, які залишив злочинець можна з великою вірогідністю визначити невідомі елементи, в тому числі і особу злочинця. У той же час знання типової криміналістичної характеристики дає можливість висунути найбільш обґрунтовані версії.
Функціональна роль криміналістичної характеристики полягає в тому, що вона задає напрям для слідчого, при розслідуванні злочину, завдяки специфічності ознак, визначає хід розслідування, а також дозволяє визначити коло питань, що підлягають з'ясуванню і систему тактичних завдань при розслідуванні.
Криміналістична характеристика базується на узагальненні практики розслідування кримінальних справ та обумовлена множинністю змісту елементів, а також вказує на можливі варіанти тієї або іншої обставини, наприклад на можливі способи скоєння злочину [4]. Криміналістична характеристика злочину є орієнтуючою інформацією для слідчого при провадженні попереднього слідства. Вона вказує на можливість існування і зміст певного факту, що є елементом криміналістичної характеристики злочину, що розслідується.

Література:
1. Біленчук П.Д., Личиченко В.К., Клименко Н.І. та ін. Криміналістика: підручник. / за ред.. П.Д. Біленчука. – 2-ге вид., випр.. і доп. – К.: Атіка, 2001. – 544 с.: іл.
2. Герасимов И.Ф. Криминалистические характеристики преступлений в методике расследования // Методика расследования преступлений. Общие положения. Матер. науч.-практ. конф. - Одесса. – 1976. – 95 с.
3. Сергеева Л.А. Сущность и значение криминалистической характеристики преступлений // Руководство для следователей. – М.: Юрид.лит., 1971. – 750 с.
4. Образцов В.А., Танасевич В.Г. Понятие и криминалистическое значение следственной ситуации // Советское государство и право. – 1979. - №8. – 115 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ЯК ОДИН З СПОСОБІВ ТІНЬОВИХ ПРОЯВІВ ТА ВИДІВ ЗЛОЧИНІВ, ПРИТАМАННИХ ДЖЕРЕЛАМ ТІНЬОВИХ ВІДНОСИН У СФЕРІ ЗДІЙСНЕННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
26.08.2009 07:31
ОСОБА ЗЛОЧИНЦЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НА ҐРУНТІ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ ВОРОЖНЕЧІ
23.09.2009 20:22
ОПЕРАТИВНА ЗАКУПІВЛЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ У СТРУКТУРІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
20.10.2009 15:00
СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.10.2009 14:33
ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОБІГАННЯ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ АВТОТРАНСПОРТОМ
20.10.2009 14:29
СУБ’ЄКТИ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ
19.10.2009 18:04
ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ У КРИМІНАЛІСТИЦІ
16.10.2009 15:07
ПЛАНИ ТА СХЕМИ ЯК ДОДАТКИ ДО СЛІДЧИХ ДІЙ
15.10.2009 18:49
МОДЕЛЮВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ
15.10.2009 18:44
ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ОСОБИ НЕВПІЗНАНОГО ТРУПА З ВИКОРИСТАННЯМ МОЖЛИВОСТЕЙ ДАКТИЛОСКОПІЇ
15.10.2009 18:41




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше