:: LEX :: ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ОСОБИ НЕВПІЗНАНОГО ТРУПА З ВИКОРИСТАННЯМ МОЖЛИВОСТЕЙ ДАКТИЛОСКОПІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ОСОБИ НЕВПІЗНАНОГО ТРУПА З ВИКОРИСТАННЯМ МОЖЛИВОСТЕЙ ДАКТИЛОСКОПІЇ
 
15.10.2009 18:41
Автор: Кожакарь Іван Юрійович, старший експерт Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Чернівецькій області
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Дактилоскопія офіційно була введена в судову та розшукову практику світу в 1895 р., завдяки англійському антропологу та лікарю Ф. Гальтону.
В Російській імперії свого офіційного закріплення дактилоскопія зазнала разом із створенням Центрального дактилоскопічного бюро у Санкт-Петербурзі 14 січня 1908 року.
Хоча в м. Києві, ще у 1904 році, завідуючим розшуковою частиною Київської міської поліції було організовано новий дактилоскопічний відділ, одним з перших документально оформлених випадків встановлення особи невпізнаного трупу з використанням можливостей дактилоскопії є випадок описаний В.І. Лебедєвим у посібнику для реєстраційних бюро розшукових відділень, що має назву «Дактилоскопія. (Пальцедрукування). Реєстрація і встановлення особи злочинців за допомогою відтисків шкіряних ліній пальців рук» від 1909 р.
Зазначений випадок В.І. Лебедєвим описаний так, 22 березня 1909 р. на околиці м. Риму було виявлено труп невідомого чоловіка з ознаками насильницької смерті. Працівники поліцейської префектури, для встановлення особи загиблого, склали реєстраційну картку, яка містила фотографії, дані антропометричних вимірів та відбитки пальців рук. Копії картки були розіслані при розшуковому циркулярі до розшукових поліцій і реєстраційних бюро великих міст Європи. При надходженні розшукового циркуляра з копією реєстраційної картки до Варшавського розшукового відділення була вирахувана дактилоскопічна формула невпізнаного трупа за якою в подальшому знайдено реєстраційну картку з фотографією грабіжника Тарантовича, який був зареєстрований в розшуковому відділенні 3 жовтня 1908 р., як особа, яка вчиняла грабежі. Згодом правильність співпадання було підтверджене в ході досудового слідства.
В подальшому дактилоскопіювання трупів зазнає свого документального оформлення циркуляром Міністерства Юстиції Російської імперії від 9 вересня 1915 р. за № 37317 «Правила про порядок приєднання до справ, зберігання і пересилки речових доказів, які направляються судовим слідчим для дослідження в Кабінеті науково-судової експертизи», який був розісланий до всіх прокурорів судових палат та окружних суддів Російської імперії. Третій параграф цього документу містив рекомендації щодо порядку проведення дактилоскопіювання трупів, які зазнали трупного задубіння.
В подальшому з приходом радянської влади НКЮ та НКВС УРСР 20 травня 1924 р. затвердили інструкцію «Про розмежування діяльності Кабінетів науково-судової експертизи, Судово-хімічних лабораторій при губернських відділах здоров’я та Реєстраційних бюро при органах карного розшуку», яка передбачала окремим завданням Реєстраційних бюро при органах карного розшуку встановлення осіб невпізнаних трупів з використанням можливостей дактилоскопії, антропометрії та судової фотографії.
В кінці 20-х років минулого століття починають з’являтись і наукові статті, які в межах дактилоскопічного методу ідентифікації торкались окремих аспектів дактилоскопіювання трупів. Так О.О. Сальков, на сторінках журналу «Судово-медична експертиза», присвятив значну частину наукової статті дактилоскопіюванню трупів; О.І. Законов (1928 р.), присвятив цьому питанню всю статтю, обравши питання попередньої підготовки до дактилоскопіювання пальців трупів, які мають зморшки; С.М. Потапов (1926 р.) описав реєстраційний метод встановлення невпізнаних трупів.
У 50-х роках минулого століття проблема дактилоскопіювання трупів знову стає актуальною і знаходить своє відображення в наукових працях та статтях науковців та практиків, зокрема Н.Г. Бдікіної (1955 р.), С.П. Дідковської (1957 р.), М.В. Кісіна (1959 р.), а також виноситься на обговорення Всесоюзної конференції наукового товариства судових медиків та криміналістів.
У своїх публікаціях М.В. Кісін, найбільш повно розкрив технічну та методологічну сторони дактилоскопіювання трупів, зокрема розглянув проблеми: муміфікованих та мацерованих китиць рук трупів (1960 р.), при відсутності епідермісу на пальцях рук (1960 р.) при ушкодженні чи руйнуванні епідермісу пальців (1961 р.) та трупів, які були піддані дії високих температур (1964 р.). У 1964 р. М.В. Кісін підсумував отримані теоретичні пошуки та практичний досвід в дисертаційній роботі, яка була присвячена дактилоскопіюванню трупів.
Зарубіжні науковці також активно досліджували проблеми ідентифікації трупів за допомогою можливостей дактилоскопії. Заслуговують на увагу публікації таких вчених та практиків: C.E. Chapel (США, 1941 р.), F.R. Cherill (Великобританія, 1954 р.), K. Reuter (Німеччина, 1929 р.).
Ще в 20-х роках минулого століття дактилоскопіювання трупів вже надійно увійшло окремими главами в посібники по дактилоскопії зарубіжних криміналістів, однак в нашій державі ще й досі цього не сталося.
В 60-70-хх роках минулого століття тему дактилоскопіювання трупів продовжили науковці О.З Бєлєцький та О.М. Ратнєвський, що звернули увагу на дактилоскопіювання трупів, які розклалися внаслідок дії трупного гниття (1969 р., 1978 р.). Відкритий О.М. Ратнєвським розчин, отримав його назву, та зазнав широкого вжитку при дактилоскопіюванні трупів кінцівок, які зазнали значного впливу посмертних змін.
Науковець Л.В. Станіславський, звернув увагу на виявлення папілярних узорів на пальцях мацерованих трупів використовуючи метод оптичного контрастування (1965 р.).
В подальшому було опубліковано декілька наукових розробок, зокрема С.С. Бистрова (1977 р.), В.М. Караваєва (1977 р.), С.В. Дерія (1980 р.), С.П. Прібилова (1980 р.), які акцентували увагу на проблеми дактилоскопіювання рук трупів, що зазнали муміфікації.
Наказ МВС СРСР № 10 від 14.01.1986 р. закріпив дактилоскопіювання трупів нормативно, вказавши що дактилоскопіювання на місці події проводять працівники міліції, а в морзі спеціалісти судово-медичної служби.
З розпадом СРСР в Російській Федерації дослідження із дактилоскопіювання трупів були продовжені науковцями М.М. Шухніним (2000 р.), Д.О. Валєтовим (2001 р.), Г.С. Воропаєвим (2001 р.), О.В. Втюріним та А.І. Коноваловою (2002 р.), які в своїх дисертаційних дослідженнях і наукових статтях зупинились на організаційних та тактичних питаннях використання методів ідентифікації трупів та супутніх проблемах, що можуть виникнути в ході їх реалізації, а І.В. Бруснєцова (2002 р.), висвітлила нові можливості ідентифікації невпізнаних трупів з використанням автоматизованих дактилоскопічних ідентифікаційних систем.
В Україні питання встановлення особи невпізнаного трупа з використанням можливостей дактилоскопії зазнало лише нормативного закріплення, а наукова та методична частина даної проблеми знаходиться в стадії розробки.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ЯК ОДИН З СПОСОБІВ ТІНЬОВИХ ПРОЯВІВ ТА ВИДІВ ЗЛОЧИНІВ, ПРИТАМАННИХ ДЖЕРЕЛАМ ТІНЬОВИХ ВІДНОСИН У СФЕРІ ЗДІЙСНЕННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
26.08.2009 07:31
ОСОБА ЗЛОЧИНЦЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НА ҐРУНТІ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ ВОРОЖНЕЧІ
23.09.2009 20:22
ОПЕРАТИВНА ЗАКУПІВЛЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ У СТРУКТУРІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
20.10.2009 15:00
СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.10.2009 14:33
ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОБІГАННЯ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ АВТОТРАНСПОРТОМ
20.10.2009 14:29
СУБ’ЄКТИ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ
19.10.2009 18:04
ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ У КРИМІНАЛІСТИЦІ
16.10.2009 15:07
ПЛАНИ ТА СХЕМИ ЯК ДОДАТКИ ДО СЛІДЧИХ ДІЙ
15.10.2009 18:49
МОДЕЛЮВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ
15.10.2009 18:44
ОСОБЛИВОСТІ ВИКРИТТЯ СЕКСУАЛЬНОГО ВБИВЦІ У ВЧИНЕНОМУ НИМ ЗЛОЧИНІ
15.10.2009 18:37




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше