:: LEX :: ПРЕДМЕТ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРАВА: ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ З ПУБЛІЧНОПРАВОВИХ ПОЗИЦІЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРЕДМЕТ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРАВА: ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ З ПУБЛІЧНОПРАВОВИХ ПОЗИЦІЙ
 
15.12.2009 19:07
Автор: Панова Ірина Вікторівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного права навчально-наукового інституту права, економіки та соціології Харківського національного університету внутрішніх справ
[Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право]
Стрімкий розвиток засобів обчислювальної техніки, засобів зв’язку і телекомунікації створили нові унікальні можливості для залучення інформації в обіг та розповсюдження на неї статусу товару. Інформація, як результат інтелектуальної творчої діяльності, має колосальний потенціал забезпечення ефективного державного управління, розвитку громадянського суспільства та впливу на свідомість, підсвідомість і поведінку людини. Інформаційна сфера в Україні в сучасних умовах перетворилась на арену політичної боротьби за владу та інформаційні впливи на окремі регіони і свідомість громадян.
Швидко зростаючі потреби інформаційного суспільства у правовому регулюванні суспільних відносин, які в ньому виникають, призводять до формування нової галузі права, яка сьогодні має назву інформаційне право. Особливості структури і змісту інформаційного права випливають з особливостей основних елементів, що його складають: предмета, метода, суспільних відносин тощо. За таких умов головними чинниками економічного зростання визнається не лише високий рівень розвитку науки і технологій, розвинуте конкурентне середовище, державна підтримка інновацій, науки і освіти, але і цілеспрямований розвиток інформаційних відносин у всіх сферах життя. Одночасно підвищується усвідомлення кожним учасником суспільних відносин необхідності їх правового регулювання в інформаційній сфері, дотримання прав людини в процесі здійснення інформаційних прав, прагнення до формування не тільки вільного, але і безпечного інформаційного простору.
Сутність і характер суспільних відносин, що виникають між різними суб’єктами в інформаційній сфері, багато в чому зумовлюється особливостями та юридичними властивостями інформації – основного об’єкту, з приводу якого і виникають такі відносини. Врахування цих особливостей і властивостей, а також поведінки суб’єктів з приводу інформації призводить до виникнення інформаційних правовідносин – предмета інформаційного права. Зрозуміло, що інформаційне право може розглядатися з різних точок зору. Можна говорити про інформаційне право як про систему правового регулювання відносин в інформаційній сфері, як про науку, як про учбову дисципліну тощо.
Стан інформаційного суспільства сьогодні потребує від правової системи динамічного розвитку, виявлення відповідних доктринальних положень і комплексної організації правового забезпечення інформаційної сфери. В юриспруденції неодноразово робилися спроби переосмислення закономірностей інформаційних систем. Однак самостійність нової наукової дисципліни окремі представники розуміють як абсолютну відокремленість та почали проявляти критичні позиції щодо галузевої недосконалості нової дисципліни (відсутність самостійного предмету та методу правового регулювання та ін.). У зв’язку з цим виникають перші суто наукові проблеми інформаційного права, такі як, що є самостійною галузевою інформаційною приналежністю юридичних знань, та в чому проявляється їх відокремленість, яке місце займає інформаційне право в системі правових знань. Разом з тим після офіційного визнання інформаційного права, динаміка наукових досліджень в галузі правового забезпечення зростає. В Україні, так само, як і в усьому світі, проблемам інформації та інформаційних відносин приділяють увагу фахівці різних галузей права; стрімкі темпи розвитку інформаційних технологій та інформаційних мереж сприяли також появі нових напрямків досліджень у праві.
Дослідження предмета інформаційного права, зважаючи на різноманітність інформаційних відносин, є проблематичною справою. На сучасному етапі ця робота ускладнюється процесом становлення вітчизняного інформаційного права, тому й зрозуміло, чому існує така різноманітність термінів, за допомогою яких вчені намагаються визначити предмет інформаційного права та, власне, й саме поняття інформаційного права. Всі ці терміни обираються виходячи з об’єктів у відношенні до яких або у зв’язку з якими виникають суспільні відносини, що підлягають правовому регулюванню.
Проблема застосування термінів у правовій науці є актуальною для багатьох галузей. Передусім вона залишається нагальною для всього українського суспільства, яке, як ніколи, потребує єдності та гармонії. Також питання науково-правового термінарію залишається невирішеним і для інформаційного права України. Галузь інформаційного права є складною і багатогранною. Правильне визначення і застосування терміна предмета дозволить розробити чіткі, більш конкретизовані орієнтири розвитку окремих інститутів і видів відносин інформаційного права, які допоможуть скоріше виявити та оперативно усунути їх системні, структурні або функціональні недоліки, якісніше та повніше реалізувати цілі й завдання інформаційного права, що випливають зі змісту його суспільного призначення.
На нашу думку, визнаючи поняття предмету інформаційного права, слід виходити з «класичного» розуміння предмета правового регулювання певної галузі. Тож предмет інформаційного права становлять однорідні суспільні відносини, що формуються в ході забезпечення реалізації та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб в інформаційній сфері.
Основними елементами інформаційної сфери є: інформація, в тому числі інформаційні ресурси (документи, банки і бази даних, архіви, бібліотеки, музейні фонди тощо) та інформаційна інфраструктура (організаційні структури, що забезпечують збір, обробку, зберігання, розповсюдження, пошук і передачу інформації, в тому числі забезпечують інформаційну безпеку; інформаційно-телекомунікаційні структури; інформаційні, комп’ютерні і телекомунікаційні технології; системи засобів масової інформації).

e-mail: iv_b@ukr.net

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АВТОРСЬКА ІДЕЯ. МОЖЛИВІСТЬ ЇЇ ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ
23.12.2009 22:02
ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ФУНКЦІЯ ДЕРЖАВИ:ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
20.12.2009 15:51




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше