:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ВИЛУЧЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОНТРАБАНДИ ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ВИЛУЧЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОНТРАБАНДИ ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
 
25.12.2009 14:56
Автор: Денисенко Віталій Анатолійович, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Кримінально-процесуальне законодавство вимагає, щоб предмети, які вилучаються при огляді місця події і обшуку по справах про контрабанду історичних та культурних цінностей, в необхідних випадках упаковувалися й опечатувалися. Така ж необхідність нерідко виникає й при проведенні інших слідчих дій: огляді, відтворенні обстановки і обставин події (перевірці показання на місці) й ін. По аналізованій категорії справ доводиться вилучати крім традиційних слідів (пальців рук, транспортних засобів тощо), значну кількість предметів (картини, колекції монет і орденів, фарфорові вироби тощо).
Вимога до упакування таких об’єктів, диктується необхідністю збереження наявних на них слідів. На жаль, на практиці ця вимога найчастіше не виконується, що приводить до втрати важливих речових доказів, негативно позначається на розкритті злочинів. Такі недоліки зумовлені низкою причин. Одна з них полягає у тому, що в криміналістичній літературі питанням упакування речових доказів не приділяється належної уваги. У підручниках по криміналістиці, довідниках слідчого по огляду місця події, монографічних дослідженнях містяться лише загальні вказівки на необхідність упакування виявлених на місці події предметів. Негативно на якості упакування речових доказів позначається також відсутність у слідчих деяких необхідних для цієї мети техніко-криміналістичних засобів (наприклад, перфораторів для пробивання в картонних стрічках отворів). Має значення тут також відсутність у слідчих належного досвіду по упакуванню речових доказів, особливо об’єктів зі слідами пальців, мікрослідами чи громіздких об’єктів. Практичних занять у вузах з цих питань проводиться вкрай мало й, природно, студенти — майбутні слідчі не мають можливості набути необхідні практичні навички.
Абсолютна більшість вилучених об’єктів у ході розслідування направляється для проведення необхідних експертиз, а дослідницька частина висновку експерта починається саме з опису тих речових доказів, які надійшли до експерта. Потреба перевірки цілісності упаковочного матеріалу наголошується у відомчих нормативних актах. Виявлення різного роду порушень може дати привід вважати, що об’єкт дослідження підлягав певним змінам. У цьому разі судова перспектива справи різко знижується.
Техніко-криміналістичні засоби, які надаються слідчим підрозділам для упакування речових доказів, зосереджені у валізі для огляду місця події й у пересувній криміналістичній лабораторії.
У валізі для огляду місця події є: 1) поштові конверти й папір для письма (призначені для впакування дрібних об’єктів); 2) пробірки скляні (для упакування мікрооб’єктів); 3) мішечки поліетиленові різних розмірів (для упакування окремих предметів одягу, книжок, монет, орденів, ікон тощо); 4) склоріз (використовується для зменшення габаритів осколків скла зі слідами пальців при їх упакуванні); 5) слюсарний інструмент (молоток, пилка, викрутка й ін.) (використовується при виготовленні тари для великогабаритних важких предметів або упакування великих кількостей контрабанди); 6) шпагат, пластилін, ножиці (використовуються при опечатуванні предметів, які вилучаються).
Крім перерахованих засобів у пересувній криміналістичній лабораторії є прилад для зварювання плівки, використовуваної для впакування різних об’єктів, особливо актуально для упакування великих коробок з контрабандою, яка буде перевозитися не поряд із слідчим, а як окремий вантаж, чи зберігатися на складі під схоронною розпискою.
Ідея створення універсальних картонних коробок для впакування речових доказів висловлювалася науковцями і практиками вже давно, у свій час Науково-дослідним інститутом тари були розроблені креслення універсальних картонних коробок для впакування предметів, які найбільш часто зустрічаються у судово-слідчій практиці. Передбачалося, що по цих кресленнях будуть замовлені на одній з фабрик у необхідній кількості заготовки з картону, подібно заготовкам коробок, які використовуються у магазинах. На жаль, тоді не вдалося знайти підприємство-виготовлювача й ідея створення зручних, дешевих пристосувань для впакування речових доказів не була реалізована.
Доцільною є ідея створення у слідчих підрозділах й окремих органах дізнання, робочого місця для впакування речових доказів або створення спеціальних наборів з цією метою. До такого набору повинну входити: щільний обгортковий папір, аркуші картону для виготовлення коробок, ножиці, скальпель, швидкозшивач, скріпки, липка плівка, поліетиленові пакети різних розмірів або плівка, прилад для заварювання плівки, шило, голки, нитки суворі, шпагат, клей, поштові конверти, сургуч, пластилін набір скляних пробірок. Бажано цей набір доповнити перфоратором для пробивання отворів у картоні.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ПЕЧАТОК, ШТАМПІВ, БЛАНКІВ ТА ЇХ ЗБУТУ
25.12.2009 15:02
ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ДОПОМОГИ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНУ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
25.12.2009 15:00
КОМПЛЕКТИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ АВТОТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ
25.12.2009 14:58
ОКРЕМІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КРАДІЖОК ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
25.12.2009 14:54
ОКРЕМІ ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
25.12.2009 14:52
ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ НА ЗАМОВЛЕННЯ
25.12.2009 14:50
ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВА
25.12.2009 14:47
ПИТАННЯ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
25.12.2009 14:44
ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ПРИЧИН І УМОВ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ ВЧИНЕННЮ ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
25.12.2009 14:43
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ «ВИКЛЮЧЕННЯ» ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
23.12.2009 22:24




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше