:: LEX :: РОЛЬ ОВС У ЗАПОБІГАННІ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ НА КУРОРТАХ ПІВДЕННО-СХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ АР КРИМ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЛЬ ОВС У ЗАПОБІГАННІ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ НА КУРОРТАХ ПІВДЕННО-СХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ АР КРИМ
 
20.03.2010 10:48
Автор: Копилова Майя Андріївна, ад’юнкт кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Запобігання злочинам проти власності на курортах південно-східного узбережжя АР Крим є одним з найважливіших завдань правоохоронних органів, і перш за все ОВС. Для подолання соціальних причин та умов, які сприяють вчиненню злочинів проти власності на курортах південно-східного узбережжя АР Крим, повинні здійснюватись відповідні спеціально-кримінологічні заходи запобігання, переважно загальнопрофілактичного спрямування. Сутність цієї діяльності полягає у створенні умов, які перешкоджають вчиненню злочинів проти власності на території південно-східного узбережжя АР Крим. Для цього ОВС мають організаційні, технічні, інформаційні та інші засоби. Така складна функція як запобігання злочинів покладена на різні підрозділи системи ОВС (дільничних інспекторів, слідчих, органи дізнання, оперуповноважених тощо), де й окрім профілактичної роботи функціональних обов’язків вистачає. Це призвело до того, що запобігання, у тому числі й злочинів проти власності, на даний час відбувається лише на папері, реальні профілактичні заходи вживають рідко, несистематично, без подальшого контролю за їх результатами та іншими недоліками. ОВС є головним суб’єктом спеціально-кримінологічного впливу. Тому, слід погодитись з думкою науковців Є.М. Мойсеєва, О.М. Джужі, В.В. Василевича та інших [1, c. 147], що, на сьогоднішній день, виникла нагальна потреба у відновленні діяльності підрозділу профілактики злочинів у системі ОВС, який існував до початку 90-х років у системі ОВС та був ліквідований. Головними суб’єктами запобіжного впливу, на даний час, є підрозділи міліції громадської безпеки та кримінальної міліції ОВС. Проте безпосередніми виконавцями заходів, пов’язаних із запобіганням злочинам проти власності, є дільничні інспектори міліції, працівники патрульно-постової служби та ДСО, працівники карного розшуку та кримінальної міліції у справах дітей тощо. Як нами було з’ясовано, найбільш розповсюдженими є злочини проти власності, вони становлять майже 50 % від усіх зареєстрованих на території південно-східного узбережжя АР Крим злочинів [2]. Запобігання злочинам цієї категорії досягається цілим комплексом методів і засобів. Перш за все, сюди слід віднести методи спостереження, перевірки та контролю, які реалізуються під час несення патрульно-постової служби на території курортів південно-східного узбережжя АР Крим. Вважаємо, що під час курортного сезону на досліджуваній території необхідно регулярно проводити оперативно-пошукові та наглядово-профілактичні операції, а також частіше та ретельніше проводити перевірки місць концентрації громадян (зони торгівлі, гуртожитки, готелі, прибережну смугу тощо), а особливо місця збору осіб антисуспільної спрямованості (притони, бари тощо).
Спеціально-кримінологічні заходи на індивідуальному рівні, тобто стосовно конкретної особи, також мають велике значення для подолання вказаних злочинів. Індивідуальна профілактика – це перш за все вплив на тих осіб, які здатні вчинити злочин. Необхідно відмітити, що відбір осіб, які потребують профілактичного впливу та постановки на профілактичний облік, це досить складна та відповідальна справа. Підставою для постановки на профілактичний облік ОВС є задокументовані факти протиправної поведінки. Метою індивідуальної профілактики є позитивна корекція особи, яка призводить до зміни її поведінки від асоціальної до законослухняної. Індивідуальна профілактика злочинів проти власності починається із виявлення осіб, які здатні їх вчинити. Далі необхідно всебічно вивчити особу, яка профілактується. Для цього можуть бути застосовані наступні методи: ознайомлення з різними документами, аналіз його вчинків, бесіди з громадянами, які його добре знають, вивчення оточуючого середовища тощо.
У процесі вивчення особи здійснюється індивідуальне прогнозування злочинної поведінки. І у разі наявності підстав, передбачених законодавством, постає наступне завдання – постановка особи на профілактичний облік. Можна виділити такі методи індивідуально-профілактичного впливу: переконання, допомога, примус. Переконання як метод профілактики – це комплекс виховних, роз’яснювальних заходів, які здійснюються з метою зміни асоціальної спрямованості особи, стосовно якої застосовується цей захід профілактики, та закріплення позитивної соціальної орієнтації. Основними формами реалізації методу переконання є індивідуальні та колективні бесіди, обговорення поведінки особи, встановлення за ним соціального патронажу (шефства) тощо. До основних організаційно-тактичних форм виховного впливу окрім бесіди необхідно також віднести залучення особи до цікавої соціально корисної діяльності (трудового, громадського, спортивного тощо характеру), використовуючи можливості доброчинних фондів, допомогу спонсорів тощо. Під допомогою як методом індивідуально-профілактичного приводу розуміється допомога у влаштуванні на роботу чи навчання, покращенні побутових умов, організацією дозвілля, встановленні корисних контактів, плануванні грошових витрат, вибором життєвих цілей тощо, але більшість з вказаних заходів, на даний час, не реалізуються. Метод примусу є одним з основних у індивідуально-профілактичній діяльності ОВС. Цей метод дає можливість своєчасно попередити протиправну злочинну діяльність осіб, які перебувають на профілактичному обліку ОВС; захистити громадян від протиправних посягань.

Література:
1. Кримінологічна віктимологія: Навч посібник / Моісеєв Є.М., Джужа О.М., Василевич В.В. та ін.; За заг. ред. проф. О.М. Джужі. – К.: Атіка, 2006.
2. Cтатистичні дані. УІТ ГУ МВС України в АР Крим.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АРХЕОЛОГІЧНА ПАМ'ЯТКА ЯК ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИНУ
30.03.2010 20:59
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФОРМ ЗЛОЧИНУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 295 КК УКРАЇНИ
30.03.2010 08:27
ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОРИСЛИВИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:05
ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ РОЗКРИТТЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:04
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗКРИТТЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
20.04.2010 21:02
НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ПРОТИДІЇ ОБВИНУВАЧЕНОГО (ПІДОЗРЮВАНОГО) У ВЧИНЕННІ ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ
20.04.2010 20:59
КРИМІНАЛІСТИЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ТА ТЕОРІЯ МОДЕЛЮВАННЯ
19.04.2010 21:29
СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ЗЛОЧИНАМ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
19.04.2010 21:27
ПІДГОТОВКА ДЛЯ ДАКТИЛОСКОПІЮВАННЯ ШКІРНИХ ПОКРИВІВ РУК ТРУПІВ, ЩО ЗАЗНАЛИ ДІЇ ТРУПНОГО ГНИТТЯ
19.04.2010 21:24
СИТУАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ПОДІЇ, ЯК МЕТОД РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ФАКТОМ КРИМІНАЛЬНОГО ВИБУХУ
19.04.2010 21:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше