:: LEX :: ЗУПИНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ПІДСТАВІ ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА АБО ІНШОГО ДОКУМЕНТА, ЗА ЯКИМ СТЯГНЕННЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ У БЕЗСПІРНОМУ ПОРЯДКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗУПИНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ПІДСТАВІ ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА АБО ІНШОГО ДОКУМЕНТА, ЗА ЯКИМ СТЯГНЕННЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ У БЕЗСПІРНОМУ ПОРЯДКУ
 
29.03.2010 08:21
Автор: Іванюта Наталя Валеріївна, асистент кафедри господарського, цивільного та трудового права Маріупольського державного гуманітарного університету
[Господарське право. Господарське процесуальне право]
Гарантією захисту прав учасників господарського процесу є забезпечення позову. Інститут забезпечення позову спрямований на реальне й повне відновлення майнових прав учасників господарського процесу, порушених внаслідок неправомірних дій інших осіб.
Під забезпеченням позову розуміється прийняття господарським судом передбачених законом засобів, які гарантують можливість реального виконання майбутнього рішення господарського суду.
Одним із засобів забезпечення позову є зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку при розгляді позовів про визнання таких документів недійсними.
Зупинення стягнення може бути здійснено на підставі:
а) виконавчого документа. Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» виконавчими документами є: 1) виконавчі листи, що видаються судами, та накази господарських судів, у тому числі на підставі рішень третейського суду, Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України та Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України; 2) ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінальних справах у випадках, передбачених законом; 3) судові накази; 4) виконавчі написи нотаріусів; 5) посвідчення комісій по трудових спорах, що видаються на підставі відповідних рішень цих комісій; 6) постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом; 7) рішення органів державної влади, прийняті з питань володіння і користування культовими будівлями та майном; 8) постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору, витрат на проведення виконавчих дій та накладення штрафу; 9) рішення інших органів державної влади у випадках, якщо за законом їх виконання покладено на державну виконавчу службу; 10) рішення Європейського суду з прав людини з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»
б) іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку. Ст. 67 ГПК України не містить точного переліку документів, по яких стягнення здійснюється у безспірному порядку, у зв'язку з чим можна допустити, що в якості «іншого документа» можуть бути документи, стягнення по яких у безспірному порядку не суперечить чинному законодавству (наприклад, рішення податкових інспекцій, інспекцій з контролю за цінами тощо).
Забезпечення позову шляхом стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку не дозволяє відповідачу скористатися правом на списання у безспірному порядку грошових коштів по оспорюваному позивачем відповідному документу, що знаходиться в картотеці банку у зв'язку з відсутністю у позивача грошових коштів, після появи таких коштів на його рахунку. В такій ситуації позивач зможе користуватися своїми коштами за власним розсудом аж до вступу до законної сили господарського рішення по даному спору. Для позивача такий засіб має надзвичайно важливе значення, але, як показує практика, можливість пред'явлення вказаних позовів із заявами про їх забезпечення використовуються невиправдано рідко, що можна пояснити, швидше за все, незнанням позивачами своїх прав.
Слід підкреслити, що в цьому питанні є й інша сторона: стягувач грошових коштів, а це в основному бюджет різних рівнів, позбавляється можливості на певний термін поповнення свого фонду. Тому господарські суди за такими заявами повинні ухвалювати зважені рішення.
Також в юридичній літературі існує точка зору, відповідно до якої такий вид забезпечувальних заходів як зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку по суті, не є заходами до забезпечення позову, а є випадком зупинення виконавчого провадження через положення п.4. ст. 34 Закону Україні «Про виконавче провадження».
Необхідно відзначити, що застосування такого засобу до забезпечення позову має місце лише при частково виконаному або зовсім невиконаному стягненні.

Література:
1. Господарський процесуальний кодекс України: прийнятий 06 листопада 1991 року № 1799-ХІІ // Відомості Верховної Ради України.- 1992.-№6.
2. Шерстюк В.М. Новые положения третьего Арбитражного процессуального кодекса Российской Федерации. М., 2003. – 400 с..
3. Закон України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 р. №606-ХІV .http://zakon1.rada.gov.ua

e-mail: Ivaniuta2007@yandex.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СПІВВІДНОШЕННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ГОСПОДАРСЬКИХ САНКЦІЙ
28.03.2010 08:04
ДО ПИТАННЯ СПОСОБІВ УКЛАДЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО ДОГОВОРУ
28.03.2010 08:00
ПРАВОВА ПРИРОДА ЄВРОРЕГІОНІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
24.03.2010 16:07
ВИЗНАЧЕННЯ ЗУСТРІЧНОГО ПОЗОВУ У ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДОЧИНСТВІ
11.03.2010 22:00




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше