:: LEX :: СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ЗЛОЧИНАМ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ЗЛОЧИНАМ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
 
19.04.2010 21:27
Автор: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, докторант кафедри криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Все більшого значення в роботі правоохоронних органів країн Європейського Союзу, які протидіють фінансовим злочинам, набувають сучасні інформаційно-аналітичні технології, створення й аналіз банків даних, що охоплюють значний перелік інформації, зокрема раніше виявлені порушення, підозрілі фінансові операції тощо.
Спільними зусиллями поліцейських органів провідних зарубіжних країн і ряду міжнародних спеціалізованих структур в останні роки розроблені досить ефективні методики відстежування фінансових операцій з легалізації незаконних доходів. Засновані вони на широкомасштабному використанні електронно-обчислювальної техніки. Суть їх полягає в тому, що, крім обов’язкових повідомлень про підозрілі фінансові операції, компетентні адміністративні органи цих країн орієнтуються на систематичний збір і аналіз інформації з руху капіталів. В основу таких систем покладені звіти кредитно-фінансових інститутів про операції на великі (вище «граничної») суми (встановлені уповноваженими державними органами) і про підозрілі операції, а також електронне зіставлення й первинний аналіз документів, за результатами яких конкретні особи або фірми можуть бути взяті в активну оперативно-фінансову розробку. За допомогою комп’ютерної техніки слідчим вдається пов’язати між собою окремі фрагменти інформації, які на перший погляд не мають один до одного ніякого стосунку. Завдяки цьому з’являються важливі докази й переконлива доказова база. Найскладніше в даному процесі — знайти ту єдино правильну «дороговказну нитку», що повинна ідентифікувати й пов’язати воєдино фрагменти інформації, яка стосується конкретної справи. Роль цієї «нитки» виконує спеціальне програмне забезпечення.
Пакети таких програм створені й активно використовуються відповідними службами ряду західноєвропейських країн. Програмне забезпечення реалізує на практиці метод так званої «вільної вибірки тексту» (tree text retrieval), що дозволяє здійснювати введення/вивід даних практично в будь-якому форматі. Комп’ютер сам шукає зв’язок між окремими фактами (подіями, конкретними особами та ін.) і виводить добірку цих матеріалів на комп’ютер фінансиста-аналітика. Однак це не єдиний метод пошуку розрізнених і «захованих» у різних банківських й поліцейських файлах даних і проведення аналізу на базі відібраної з файлів інформації. Англійська компанія ICL розробила оригінальний, заснований на контент-аналізі метод, що одержав назву CAFS (Contents Addressable Rle Store).
Цей метод полягає в тому, що у закритій комп’ютерній мережі використані спеціалізовані процесори двох видів: процесори селекції, які «переглядають» значні масиви даних з метою виявлення «ділянки перекриття», і так звані «кворум-процесори», що виконують прямі запити зацікавлених державних структур. Зчитування даних з дискових накопичувачів і їхній попередній аналіз здійснюються практично в режимі реального часу.
Значне поширення серед служб фінансового контролю одержали в останні роки сучасні поліцейські методики виявлення підозрілих осіб і одержання на їх основі розгалуженої системи інформації. Зокрема, досить популярними стали такі розроблені німецькими фахівцями методи (і відповідне програмне забезпечення), як «пошукова кореляція» (Fahn-dungsabgleich) і «мережне виявлення», або «растровий пошук» (Ermittlungsraster).
Метод «пошукової кореляції» полягає в дослідженні значних масивів даних, накопичених різними державними й приватними структурами, з метою визначення особи підозрюваного на підставі інформації про факти протизаконних дій невстановлених осіб.
Метод «мережного виявлення» найбільш активно застосовується в останні роки, його метою є вихід на осіб, які цікавлять правоохоронні органи, шляхом ретельного просіювання значних масивів персональної інформації. Цей метод дозволяє досить ефективно використовувати численні банки даних державних і приватних організацій та установ для виявлення (на підставі прямих і непрямих ознак) конкретних осіб, що є носіями характерних ознак, які дають правоохоронним органам підстави для організації цілеспрямованих пошукових заходів з використанням спеціальних методів і оперативних засобів.
Використання сучасних інформаційно-аналітичних технологій допомагає спеціалізованим підрозділам країн Європейського Союзу ефективно протидіяти злочинним проявам у фінансовій сфері держави, зокрема при потребі ідентифікувати осіб, які вчиняють такі злочини, відстежувати фінансові потоки у сфері наркобізнесу, протидіяти несплаті податків, перекривати шляхи фінансування тероризму, виявляти зловживання у бюджетній системі держави. Такий широкий спектр позитивних напрямів використання інформаційно-аналітичних технологій у правоохоронній діяльності окупає сторицею вкладені в нього державні фінанси.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АРХЕОЛОГІЧНА ПАМ'ЯТКА ЯК ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИНУ
30.03.2010 20:59
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФОРМ ЗЛОЧИНУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 295 КК УКРАЇНИ
30.03.2010 08:27
ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОРИСЛИВИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:05
ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ РОЗКРИТТЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:04
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗКРИТТЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
20.04.2010 21:02
НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ПРОТИДІЇ ОБВИНУВАЧЕНОГО (ПІДОЗРЮВАНОГО) У ВЧИНЕННІ ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ
20.04.2010 20:59
РОЛЬ ОВС У ЗАПОБІГАННІ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ НА КУРОРТАХ ПІВДЕННО-СХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ АР КРИМ
20.03.2010 10:48
КРИМІНАЛІСТИЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ТА ТЕОРІЯ МОДЕЛЮВАННЯ
19.04.2010 21:29
ПІДГОТОВКА ДЛЯ ДАКТИЛОСКОПІЮВАННЯ ШКІРНИХ ПОКРИВІВ РУК ТРУПІВ, ЩО ЗАЗНАЛИ ДІЇ ТРУПНОГО ГНИТТЯ
19.04.2010 21:24
СИТУАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ПОДІЇ, ЯК МЕТОД РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ФАКТОМ КРИМІНАЛЬНОГО ВИБУХУ
19.04.2010 21:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше