:: LEX :: ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ТОРГІВЛІ ДІТЬМИ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ТОРГІВЛІ ДІТЬМИ В УКРАЇНІ
 
26.02.2007 17:30
Автор: Мальцев Олександр Олегович, курсант Донецького юридичного інституту Луганського державного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальний процес. Криміналістика. Кримінологія]
На сьогодні в Україні найголовнішими проблемами, які потребують особливої уваги суспільства, є такі порушення прав дітей, як недбале ставлення та злочинні дії по відношенню до малолітніх, а саме: примушення до праці і торгівля дітьми.
Не дивлячись на досить чітко розроблену на сьогодні законодавчу основу щодо захисту прав дітей, в Україні дедалі збільшується кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Залишення дітей без батьківського піклування спричиняється соціально-економічними, морально-етичними, психологічними причинами тощо, що призводить до негативних наслідків: порушується базове право дитини виховуватися в сімейному оточенні (Конвенція ООН про права дитини) та збільшується кількість вихованців державних закладів опіки. Підтвердженням цього є звичайна статистика: торік під час рейдів правоохоронці затримали понад 50 тисяч безпритульників. У порівнянні з минулими роками, за офіційною статистикою, їх кількість зросла майже на 12 тисяч. Більшість безпритульних – з неблагополучних родин та діти-сиріти. В Україні їх майже 98 тисяч.
За даними, наведеними у Державній доповіді про становище дітей в Україні (за підсумками 2005 року) у навчально-виховних закладах, закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, виховується близько 25 тисяч дітей, з них приблизно половина у школах-інтернатах, близько 5 тисяч осіб – у будинках дитини системи Міністерства освіти і науки, 3 тисячі – в дитячих будинках системи Міністерства охорони здоров’я, 3,2 тисячі – в будинках-інтернатах Міністерства праці та соціальної політики України.
Законодавство України гарантує цілу низку пільг і допомоги дітям-сирітам та дітям, позбавленим батьківської опіки. Разом з тим, соціальне сирітство набирає загрозливих масштабів. Діти України сиротіють, маючи живих батьків: щороку близько шести тисяч дітей залишаються без батьківської опіки.
Проблема сирітства в Україні породжує й іншу проблему. Діти, залишені батьками, які не потрапили до інтернату чи втекли з нього, часто стають жертвами торгівців живим товаром. Їх продають з метою трансплантації органів або з метою сексуальної чи трудової експлуатації. Невтішний висновок прозвучав на міжнародному семінарі з протидії торгівлі людьми: „Діти вулиці - потенційні жертви работоргівців”. На сьогоднішній день немає достатньої інформації про реальну кількість українських жінок і дітей, котрі постраждали від міжнародної торгівлі людьми. Особливе занепокоєння викликає вчинення подібних злочинів проти дітей.
Основними причинами, які спричиняють торгівлю людьми, зокрема дітьми, в Україні є: сучасний стан економіки і зайнятості населення України; недоліки нормативно-правового регулювання соціально-економічної сфери, а також прогалини кримінального, кримінально-процесуального й адміністративного законодавства; недосконалість законодавчої бази та її невідповідність нормам міжнародного права, що обмежує можливості правоохоронних органів щодо боротьби з такими злочинами; пропаганда розпусти і насильства в засобах масової інформації; бездоглядність дітей, хиби навчально-виховної роботи з ними; поширення алкоголізму і наркоманії та значне омолодження цих явищ; слабка поінформованість потенційних потерпілих про порядок виїзду з України; недостатній і нерегулярний контроль за діяльністю фірм, агентств та інших суб'єктів господарювання, що здійснюють працевлаштування громадян, надають шлюбні послуги, організовують туристичні поїздки тощо; недостатня активність правоохоронних органів щодо боротьби з торгівлею людьми, проституцією і правопорушеннями у сфері громадської моралі.
Впевнені, що у вирішенні всіх цих проблем складність полягає у тому, що вони всі взаємопов`язані. Тому вирішити усі ці проблеми можна в умовах прийняття комплексної програми, а саме: підвищення соціально-економічного рівня населення; кардинальне реформування чинної системи інтернатних закладів в Україні з метою найкращого забезпечення права дитини на розвиток; вирішення проблеми працевлаштування дітей-сиріт після закінчення навчання; з огляду на міжнародний характер проблеми необхідно розв'язати питання практичної взаємодії правоохоронних органів України й зарубіжних країн у боротьбі з торгівлею дітьми; приділити увагу профілактично-роз'яснювальній роботі; ввести спеціальні курси в навчальні плани з підготовки фахівців для правоохоронних структур з питань, пов'язаних з боротьбою з насильством і торгівлею людьми; дітей, які мають конфлікт із законом, держава повинна захищати.
Таким чином, попередження торгівлею дітьми, ефективна боротьба з цим негативним явищем можливі лише за умов консолідації зусиль міжнародних організацій, державних органів та громадських організацій.
Проблему торгівлі людьми, різні види насильства та експлуатації треба й надалі розглядати та досліджувати не тільки науковцям, а й практичним працівникам, у тому числі правоохоронним органам, щоб виявляти причини та умови існування цих негативних явищ у суспільстві.

Література:
1. Волинець Л.С. Права дитини в Україні: проблеми та перспективи. - К.: Логос, 2000. - 74 с.
2. Державна доповідь про становище дітей в Україні за підсумками 2005 року. - К.: Державний ін-т проблем сім`ї та молоді, 2006.- 225 с.
3. Торгівля жінками та дітьми: сучасний стан і тенденції. /В.О. Іваненко. // Часопис Київського університету права. - К., 2004.- №3.
4. Торгівля людьми в Україні - причини існування та шляхи протидії. / А.О. Шеваріхін. // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ України”, 2002. - №5.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСНОВНІ НАПРЯМКИ БОРОТЬБИ З ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ
25.02.2007 23:22
ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ТА ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТИ ДОПИТУ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА
23.02.2007 16:29
ВПРОВАДЖЕННЯ МЕДІАЦІЇ В УКРАЇНІ
23.02.2007 16:04
ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ІНСАЙДЕРСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ
23.02.2007 15:38
ДО ПИТАННЯ ПРО КАРАНІСТЬ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
23.02.2007 09:59
ПРОЦЕСУАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ПОТЕРПІЛИХ ПРИ ПРОВАДЖЕННІ ОГЛЯДІВ (ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ)
21.02.2007 22:03
КРИМІНАЛІСТИЧНА ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ НЕЗАКОННИМ ОТРИМАННЯМ БАНКІВСЬКИХ КРЕДИТІВ
20.02.2007 22:37
ОБМЕЖЕННЯ ГЛАСНОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ НАЯВНІСЮ ДЕРЖАВНОЇ ТАЄМНИЦІ
20.02.2007 18:18




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше