:: LEX :: ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 1


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
 
22.10.2012 12:21
Автор: Ковальова Ольга Вікторівна, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ, експерт сектору Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Донецькій області
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

1. До групи пошукових техніко-криміналістичних засобів входять індукційні металошукачі, які широко використовуються у правоохоронній практиці. Пошуковий елемент цих приладів у вигляді системи котушок формує індукційне поле, параметри якого змінюються під впливом шуканого металевого предмета, що викликає появу того або іншого сигналу. Головним позитивом приладів індукційного типу є можливість застосування їх для відшукання об’єктів із чорних і кольорових металів (у тому числі дорогоцінних - золота, срібла, платини). Недоліком таких приладів є обмежена чутливість (максимальна відстань від пошукового елемента до об’єкта, на якому він може бути виявлений). Чутливість залежить від маси, розмірів шуканого об’єкта, металу, з якого він виготовлений, а також від властивостей навколишнього середовища, проведеного настроювання - все це необхідно враховувати при використанні таких приладів.

2. Правоохоронними органами протягом останніх десятиліть застосовується в якості пошукового техніко-криміналістичного засобу міношукач ІМП (індукційний міношукач напівпровідниковий). Пошуковий елемент цього приладу, вміщений у герметичний пластмасовий кожух (що дозволяє здійснювати пошук у воді), шарнірно закріплений на утримувачі розбірної штанги й з’єднаний кабелем з електронним блоком, споряджений головними навушниками. Настроювання приладу виконується двома регуляторами : при відсутності в радіусі 1,5 м металевих об’єктів пошуковий елемент піднімають над землею на 10-12 см і обертають регулятори до зникнення основного тону в навушниках.

Орієнтовна чутливість приладу ІМП характеризується такими даними : пістолет Макарова (ПМ) може бути виявлений ним на відстані 30 см від пошукового елемента, куля до цього пістолету (6 г) - на відстані 7 см, золота обручка (5 г) - на відстані 5 см (Вандер М. Б., 2004 р.).

3. Більш широкими функціями володіє індукційний селективний металошукач типу «Ірис». Цей прилад укомплектований двома пошуковими датчиками : витягнутої форми - для пошуку в приміщеннях і при особистому обшуку, круглої форми - в основному для пошуку на місцевості. Прилад має автоматичну систему підстроювання, звукову, світлову й стрілочну індикацію.

У даному приладі передбачені три режими пошуку, кожний з яких обирається залежно від маси й розмірів об’єкта, який відшукується. Це дозволяє усунути перешкоди від сторонніх дрібних предметів (цвяхи, пробки від пляшок, шматки дроту й т.ін.), що не цікавлять слідство. У режимі «Пошук-1» чутливість приладу із круглим датчиком дозволяє виявити пістолет ПМ на відстані 40 см, кулю (6 г) - 10 см, золоту обручку (5 г) - 10 см. У режимі «Селекція» є можливість визначати параметри виявленого предмета (по відповідному еквіваленті), а також глибину його залягання.

4. В правоохоронних органах поширення набув металошукач типу CX фірми «Гаррет» (США). Цей металошукач укомплектований чотирма пошуковими елементами (для пошуку на широкій рівній поверхні; для точної локалізації об’єкта; для пошуку в кущах; універсальним датчиком), приставкою із двома прямокутними датчиками, розташованими у взаємоперпендикулярних площинах, що дозволяє обстежити більш горизонтальні поверхні (ґрунт, підлога, перекриття й т.ін.) і вертикальні площини (стрімчасті схили, стіни, огородження й т.ін.). Прилад має звукову й стрілочну індикацію.

У режимі «Всі метали» прилад типу СХ виявляє чорні й кольорові метали в межах чутливості, що з пошуковим елементом діаметром 30 см вище чутливості приладу типу «Ірис» приблизно в півтора разу. Функція «Глибина» дає можливість визначати глибину залягання об’єкта по шкалі індикатора. У режимі «Поділ» (селекція) передбачено усунення регуляторами перешкод від дрібних предметів із чорних і кольорових металів (дріт, фольга, монети й т.ін.). По шкалі індикатора можлива ймовірнісна диференціація металів (залізо, золото, срібло); однак, як показала практика, не виключені й помилкові показування. Звуковому сигналу можна надати різну тональність залежно від маси предмета, який виявляється (Вандер М. Б., 2004 р.).

5. Усі металошукачі оснащені штангами, можуть застосовуватися для пошуку об’єктів на місцевості, у приміщенні, при перевірці окремих предметів. Перед початком роботи прилади підлягають настроюванню по інструкції (при відсутності системи автонастроювання) і контрольній перевірці шляхом наближення пошукового елемента до еталона або іншого металевого предмету. На місцевості проводиться вибірковий і суцільний пошук. В іншому варіанті територію розбивають на смуги й повільно дугоподібно переміщають пошуковий елемент над поверхнею, не піднімаючи його більш ніж на 3 см. З появою сигналу об’єкт викопують, а якщо передбачається, що він вибухонебезпечний, відзначають його місцезнаходження й викликають відповідних фахівців.

Для перевірки водойм глибиною до 1 м можуть застосовуватися прилади типу ІМП і Ірис. Металошукачі індукційного типу часто використовуються в поєднанні з механічними й магнітними пошуковими засобами (до приладу ІМП додається механічний щуп).

6. Для пошуку металевих предметів у приміщеннях і при особистому обшуку крім розглянутих вище приладів доцільно використовувати портативні індукційні металошукачі. Досить простим приладом є металошукач типу «Гама». Пістолет ПМ виявляється ним на відстані 14 см, куля (6 г) - на відстані 7 см, золота обручка (5 г) - на відстані 6 см. Прилад настроюється однією ручкою на поріг звукового сигналу. Зручні також малогабаритні прилади типу «Марс» та «Мініскан» (Вандер М. Б., 2004 р.).

7. У приміщеннях індукційні металошукачі застосовуються для виявлення схованок з металевими предметами, захованої зброї, ювелірних виробів, золотих монет, металевих упакувань і т.ін. При перевірці стін приміщень варто брати до уваги наявність у них арматури, балок, труб, електропроводки. Після появи сигналу необхідно виявити інші ознаки схованки : наявність порожнини, визначається простукуванням, свердлінням; відмінність штукатурки, фарбування в цій зоні.

За допомогою металошукачів перевіряються на наявність металевих вкладень пакети, скляні банки, мішки, дерев’яні бочки, ящики, коробки, а також предмети меблів, у яких можуть бути невеликі схованки зі зброєю, і т.ін. М’які меблі з металевими сітками, пружинами перевіряють не металошукачами, а іншими засобами, зокрема тонким щупом.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВРАХУВАННЯ ОБСТАВИН, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ПОКАРАННЯ, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СТАТТІ 69' КК УКРАЇНИ
30.09.2012 20:48
ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЗМІНИ НАЗВИ РОЗДІЛУ ХVІІІ КК УКРАЇНИ «ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ»
26.09.2012 11:23
ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ: ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ
22.10.2012 12:19
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ АВТОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
22.10.2012 12:12
ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ» ТА «ТАКТИЧНА КОМБІНАЦІЯ»
22.10.2012 12:11
ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
22.10.2012 12:09
ПРОБЛЕМИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
22.10.2012 12:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:04
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОСВІДУВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:03
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРАЛЬНОГО БІЗНЕСУ
21.10.2012 23:30




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше