:: LEX :: ПРОБЛЕМА ЗНИЩЕННЯ ЛІСІВ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 19


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМА ЗНИЩЕННЯ ЛІСІВ В УКРАЇНІ
 
14.11.2017 08:49
Автор: Стець Аліна Олександрівна, студентка 1 групи 4 курсу, Інститут підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секция 7. Экологическое право. Земельное право. Аграрное право]

Усе в нашому світі взаємопов’язано і працює як годинник. Знищивши один «гвинтик» ми маємо як наслідок порушення роботи всього механізму в цілому. Одним з таких важливих «гвинтиків» на планеті Земля є ліси, які становлять лише 30 % всього суходолу на планеті. Щороку у світі знищується 14 млн га, що є вражаючою цифрою. Тому актуальність цього питання неможливо переоцінити. Більш того, усі живі організми дихають і для цього їм потрібен кисень (О2), який є одним з найпоширеніших хімічних елементів на планеті. Завдяки кисню відбувається дихання, горіння, окиснення, тобто він є складовою багатьох хімічних реакцій. З кисню ми маємо можливість виділити озон (О3), який використовується для стерилізації води, в медицині, для дезінфекції повітря і т. д. Кисень продукується внаслідок процесу фотосинтезу, в якому важливу роль відіграють дерева, зокрема ліс. Якщо буде недостатньо дерев на планеті, то це призведе до значної концентрації СО2 в повітрі, що спричинить негативні наслідки для живих організмів (наприклад, гіпоксію – це патологічний стан, під час якого тканини і органи недостатньо насичуються киснем або кисню достатньо, але він не засвоюється тканинами.). Тому не даремно кажуть, що ліси – це «легені планети».

Знищення лісів є проблемою як для усього світу так і для України зок-рема. Згідно з ч. 1 ст. 1 Лісового кодексу України: «Ліс - тип природних ком-плексів (екосистема), у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище».

Загальна площа лісів в Україні — понад 10 млн га, що становить 15,9 % її території. Найбільша лісистість — в Українських Карпатах (32 %). Найменша лісистість – на Сході України. Більшість лісів Сходу є штучно створеними. Але і для Заходу, і для Сходу важливим є як збереження природних лісів від знищення, так й подальше створення нових лісових ділянок штучним шляхом. 

Всі ліси перебувають під охороною держави. Відновлення лісів та лісорозведення контролюється державою, адже ліс є національним багатством України. Порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну (ст. ст. 147, 1471 КЗпПУ), адміністративну (ст. ст. 63-77 КУпАП), цивільно-правову або кримінальну відповідальність (ст. ст. 245, 246, 247, 252 ККУ). Але, нажаль, на практиці українські ліси, особливо Карпати, «лисіють» у геометричній прогресії. Ще з 2001 року висувалися пропозиції про необхідність створення єдиної державної системи електронного обліку деревини, але це питання досі не вирішено належним шляхом. Експортування лісу не дає значний дохід для економіки України, що визиває сумніви у доцільності такої діяльності. У той же час економічно ефективним є туризм в лісах, особливо у Карпатах. Але якщо вирубки лісів будуть тривати з такими масштабами, то в найближчому майбутньому лісовий туризм у країни буде знищено. Слід звернути увагу на досвід деяких країни, наприклад, Канади, яка відмінно навчилася заробляти на продажу необробленої деревини - вирубки здійснюються на обмеженій території, діє ефективна програма відновлення лісів, і експорт кругляка вони здійснюють не знищуючи свою природу.

Масова вирубка лісу призводить до того, що на Західній Україні все частіше стаються повені. Це відбувається тому, що після танення снігу та під час опадів частина води не затримується в кореневих системах дерев, а стікає у ріки, що призводить до виходу їх з берегів. Вирубування лісів також призводить до зсувів ґрунтів.

Нераціональна вирубка дерев є грубим втручанням в екосистему, що призводить до зміни кліматичних умов певної місцевості та зникнен-ня/вимирання флори і фауни.

У квітні 2015 року Верховна Рада прийняла Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді”. Закон на 10 років заборонив експорт необроблених лісоматеріалів з видаленою або невидаленою корою або заболонню, або начорно брусовані або небрусовані (УКТЗЕД код 4403): деревних порід, крім сосни – з 1 листопада 2015; деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року. Прихильники кажуть, що це стимулювало економіку, противники – що нічого не змінилося. Фактом є те, що мораторій не сприяв зменшенню вирубки лісу. Одним із завдань, яке таким чином виникає, є створення системи обліку деревини. Станом на початок 2017 року триває погодження постанови уряду, яка має зробити електронний облік деревини обов’язковим для всіх лісгоспів.

Отже, проблема нераціональної та незаконної вирубки лісів є нагальною проблемою в України. Слід зосередити увагу не тільки на боротьбі із негативним наслідками, але й звести нанівець саму проблему. Необхідним є суворе дотримання чинного законодавства, яке закріплює ряд основних принципів охорони навколишнього природного середовища та запозичення позитивного досвіду країн, які поєднали економічно ефективну діяльність та збереження довкілля. Та нехай висловлювання Карла Гайера – «ліс може опиратися майже всім руйнівним силам природи. Безсилий він лише проти одного ворога — людини» – втратить сенс. 

Література:

1. Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 № 1264-XII // Відом. Верхов. Ради України.– 1991. – в редакції від 04.06.2017 р.- ст.546.

2. Лісовий кодекс України від 21.01.1994 № 3852-XII // Відом. Верховна Рада України. – 1994. – в редакції від 03.09.2017 р. – ст. 99.

3. Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді» від 09.04.2015 № 31 Відом. Верхов. Ради України. – 2015. – ст. 291. 

_______________________

Науковий керівник: Лозо Олена Вячеславівна, кандидат юридичних наук, асистент кафедри екологічного права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ТА КОРИСТУВАННЯ РЕКРЕАЦІЙНИМИ ЗОНАМИ
17.11.2017 15:31
ЩОДО ПИТАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ДЕЗАКТИВАЦІЇ РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНИХ ОБ’ЄКТІВ
17.11.2017 15:26
ШЛЯХИ ЗМЕНШЕННЯ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ВІДХОДІВ НА ДОВКІЛЛЯ
17.11.2017 14:50
ЩОДО ДЕЯКИХ ПРАВОВИХ ПРОБЛЕМ РЕФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
16.11.2017 23:15
ЩОДО ПИТАНЬ МОРАТОРІЮ НА ЗЕМЛЮ
16.11.2017 22:51
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ В УМОВАХ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ. МІЖНАРОДНИЙ АСПЕКТ
13.11.2017 18:34
ОЦІНКА УКРАЇНСЬКИХ ЛІСІВ СТАНОМ НА 2017 РІК
10.11.2017 18:52




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше